Χιλιάδες γιατροί και κρατικοί λειτουργοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο δωροδοκιών της πολυεθνικής φαρμακευτικής Novartis

Νέο σκάνδαλο με οσμή φαρμάκου

  • Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 5 Ιαν. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Στη δίνη ενός νέου μεγάλου σκανδάλου αρχίζει να κινείται ο φαρμακευτικός, ιατρικός, αλλά και πολιτικός κόσμος της χώρας, με την υπόθεση της φαρμακευτικής Novartis να φαντάζει ανάλογη της Siemens, προοιωνίζοντας έντονες και δυσώδεις εξελίξεις.

Παρά του ότι επί ήδη μία διετία διερευνάται η υπόθεση Novartis στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις τον τελευταίο μήνα απασχόλησε τις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας, ενώ κατόπιν μίας αμφιλεγόμενης απόπειρας αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας, κίνησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μίζες σε πλήθος προσώπων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο σε σχέσεις διαπλοκής, οι οποίες μένει να διαλευκανθούν από τις έρευνες, οι οποίες διεξάγονται τόσο από το FBI, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και εντός της Ελλάδας, όσο και από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Όσα στοιχεία, μέχρι στιγμής γνωστοποιούνται σε σχέση με τη Novartis, σκιαγραφούν την διαδρομή του φαρμάκου στην Ελλάδα να περνά μέσα από μελανές διαδικασίες δωροδοκιών κρατικών λειτουργών και γιατρών, ενώ υπό διερεύνηση τίθενται και πολιτικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, κυβερνητικό ρόλο, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Παρά του ότι η υπόθεση διερευνάται εδώ και μήνες από το κλιμάκιο του FBI που βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά και από τις δικαστικές αρχές της χώρας, ήρθε στη δημοσιότητα εξ αφορμής μίας αμφισβητούμενης απόπειρας αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας, που ανήμερα την πρωτοχρονιά, εθεάθη σε εξωτερικό διάζωμα του Hilton, αλλά όταν του ζητήθηκε, από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου να περάσει στο εσωτερικό της αίθουσας, απλά το έπραξε.

Πρόκειται για έναν 44χρονο χημικό, ο οποίος από το 2010 εργάζεται στην εταιρεία, όπως και η σύζυγος του, στην έδρα της εταιρείας στην Βασιλεία της Ελβετίας, με τον οποίο είχε ήδη έρθει σε επαφή το FBI, κατά τη διενέργεια των ερευνών του, ενώ ο ίδιος ζήτησε να επικοινωνήσει με την εισαγγελέα κ. Ράικου.

Οι καταγγελίες που «άνοιξαν» την έρευνα

Κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, για έφοδο στα γραφεία της φαρμακευτικής, αυτή πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία την παραμονή της πρωτοχρονιάς, κατά την οποία κατασχέθηκαν αρχεία, τα οποία πρόκειται να εξεταστούν προκειμένου να εξακριβωθούν οι καταγγελίες, 2 στελεχών της εταιρείας, αλλά και τα δημοσιεύματα, που περιήλθαν σε γνώση της εισαγγελέως από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταυρό Κοντονή, ο οποίος έκανε λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» σε σχέση με την υπόθεση, καθιστώντας παράλληλα σαφή την κυβερνητική πρόθεση «σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Η καταγγελία των δύο Ελλήνων, στελεχών της εταιρείας, έγινε το καλοκαίρι, όταν κατέθεσαν πλήθος στοιχείων στις αμερικανικές αρχές και τα οποία αφορούν πλήθος πληρωμών της εταιρείας σε γιατρούς, όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και υπηρετούντες στο ΕΣΥ, προκειμένου αυτοί να προωθούν με συνταγογραφήσεις τους, τα φαρμακευτικά σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Τα πρώτα στοιχεία, που αφορούν στην Ελλάδα, κάνουν λόγο για εμπλοκή περί των 4.000 γιατρών, οι οποίοι ως αποδέκτες δωροδοκιών στης εταιρείας, προχώρησαν στην προώθηση των φαρμάκων της Novartis, σε βάθος χρόνου 8ετίας.

Εκτός αυτού, η διερεύνηση των καταγγελιών αφορά και πιστοποιητικά εγκρίσεων νέων φαρμάκων, τα οποία δίνονταν κατόπιν εικονικών ελέγχων από κρατικούς λειτουργούς.

Σε ότι αφορά στην ανάμειξη πολιτικών προσώπων, τίθεται υπό διερεύνηση και αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γνωστοποιηθεί τα ανάλογα στοιχεία.

Από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές, παρά του ότι εντείνονται οι έρευνες, με κλήσεις εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου 178 μαρτύρων, το έργο τους κρίνεται ιδιαιτέρως δυσχερές καθώς μέχρι στιγμής δεν δίνεται απάντηση στη συνδρομή που έχει ζητηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ενημέρωση σχετικά με τα πλήρη στοιχεία των καταγγελιών. 

Πάγια η τακτική των δωροδοκιών

Η πολυεθνική Novartis, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από γερμανικά κεφάλαια, είναι ένας φαρμακευτικός όμιλος, ο οποίος κρατάει τα σκήπτρα του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όμως, οι δικαστικές εμπλοκές της κατά το παρελθόν μαρτυρούν πως οι δωροδοκίες για προώθηση των συμφερόντων της αποτελούν συνήθη πρακτική της εταιρείας, η οποία επί μία δεκαετία βρίσκεται υπό συνεχή διερεύνηση από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Κατόπιν εκτεταμένων ερευνών, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2005, υπήρξε απαγγελία κατηγοριών κατά της εταιρείας για δωροδοκία, που κατέληξε το 2010 σε καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της τάξης των 422,5 εκατ. δολαρίων, μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ μόλις τρία χρόνια αργότερα, της απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες.

Ανάλογη εξέλιξη υπήρξε και το 2014, όταν διώχθηκε από τις δικαστικές αρχές της Ιαπωνίας για παρατυπίες σε ότι αφορά κλινικές δοκιμές των φαρμάκων της εταιρείας.