Οι δυνατότητες που δίνει σε υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

“Ώθηση και διέξοδος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Ημερίδα με θέμα “Κόκκινα Δάνεια και Εξωδικαστικός Μηχανισμός” πραγματοποιήθηκε, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ν. Σαντορινιός.

Το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα το οποίο αυτή την περίοδο απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας και δη τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ανέλαβε να διασαφηνίσει για το κοινό της ημερίδας, τόσο στη Σύρο, όσο και σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο, όπου υπήρχε μετάδοση στις αίθουσες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με απευθείας σύνδεση, ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Φώτης Κουρμούσης, ενώ το παρών, για ένα σύντομο χαιρετισμό, έδωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης ιδιωτικών χρεών, να απαντηθούν ερωτήσεις των παρευρισκομένων και να καταγραφούν τα ειδικά ζητήματα των νησιωτικών περιοχών, τα οποία τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Δικός μας άνθρωπος στη Νησιωτική Πολιτική”

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό και τον Ειδικό Γραμματέα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τον Υφυπουργό, τόσο από την παρούσα θέση του, όσο και από προηγούμενες θέσεις, όπως αυτή του βουλευτή, ή ακόμη και του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε το κοινό της ημερίδας στα νησιά, πως της παρουσίας τους εκεί, προηγήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπου συζητήθηκαν θέματα νησιωτικής πολιτικής.

“Να πούμε εδώ, ότι ο όρος ‘νησιωτική πολιτική’ έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς σε πολλά θέματα υπάρχει ένας ιδιαίτερος συντονισμός, τον οποίο έχει αναλάβει ο κ. Σαντοριναίος, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία. Όλα αυτά βέβαια, κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε και να γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα υπάρχει [...] Έχουμε έναν άνθρωπο δικό μας στη νησιωτική πολιτική, που πέραν των αρμοδιοτήτων του μας βοηθάει και σε περαιτέρω ενέργειές μας με άλλα Υπουργεία και όπου χρειαζόμαστε παρέμβαση”, σημείωσε, σχετικά με τον κ. Σαντορινιό.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ε.Κ. τόνισε, πως η ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα, αν και προγραμματισμένη σε δύσκολη ημερομηνία και ώρα, που δεν διευκόλυνε την παρουσία επιχειρηματιών, θεωρήθηκε πως έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου περί των “κόκκινων” δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, από την ολομέλεια της Βουλής, καθώς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, παρά τη διαμορφωμένη από τα Μέσα αντίληψη, πως πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά λίγους, με το νέο νόμο, εκτιμάται πως θα ωφεληθεί ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών. Σημειώνεται, πως για την κάλυψη της ενημέρωσης των επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να παρακολουθήσουν την ημερίδα, το Επιμελητήριο, αναμένεται να αναρτήσει το βίντεο, στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης από τη Μήλο, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, τονίζοντας, πως ακόμη κι αν ο κόσμος δεν το έχει ακόμη συνειδητοποιήσει, ο νέος νόμος “θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητά του και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Πολιτική επιλογή η στήριξη της ΜμΕ

Προχωρώντας στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρθηκε στα πολυεπίπεδα ζητήματα της νησιωτικής πολιτικής, τονίζοντας, ότι “η νησιωτική πολιτική δεν είναι μία μονοδιάστατη πολιτική, περιλαμβάνει τα πάντα. Υπάρχει η οριζόντια διοίκηση του κράτους, αλλά και το πώς εμείς νοούμε την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος, περί ιδιαίτερων νησιωτικών πολιτικών σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία, στην ανάπτυξη, στα ζητήματα ενέργειας, τουρισμού, αλλά και σε όλα αυτά τα ζητήματα δηλαδή, που καθημερινά ο νησιώτης, πολύ πιο δύσκολα μπορεί να λύσει, απ’ ότι μπορεί κάποιος, που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς κινούμαστε. Έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικών ανά υπουργείο, το οποίο προσπαθούμε να υλοποιηθεί και το οποίο όπως γνωρίζετε το έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, όπως είναι το ακτοπλοϊκό για παράδειγμα, γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος. Τα συζητήσαμε πριν από λίγο στο Επιμελητήριο, θα τα συζητήσω και με το Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη”.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου, εξέφρασε την πεποίθηση, πως “μπορεί να δώσει ώθηση και διέξοδο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί ιδιαίτερα, από τις πολιτικές που ασκήθηκαν και έχουν προκαλέσει συσσώρευση χρεών, όχι μόνο προς το Δημόσιο, ή τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και μεταξύ τους, όπως και προς τις τράπεζες. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία σημαντική τομή για την ‘επόμενη ημέρα’ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνεται, στους πολίτες, που σήμερα βιώνουν την απειλή της χρεοκοπίας. Απευθυνόμαστε σε αυτούς και προσπαθούμε να τους πούμε ότι το κράτος είναι εδώ, προσπαθεί να δώσει λύσεις, προσπαθεί την ‘επόμενη μέρα’ να έχει μία νέα ευκαιρία η μικρομεσαία επιχείρηση. Διότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας και σε αυτή στηριζόμαστε και γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε αυτή την ενημέρωση σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαντορινιός, “πολιτικά, είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση, όπως επίσης επιλογή της κυβέρνησης είναι να βάλει όλους τους πιστωτές της μικρομεσαίας επιχείρησης σε ένα τραπέζι και να τους ‘υποχρεώσει’ να δουν το μέλλον του επιχειρηματία, αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Επομένως, πρέπει και να μειωθούν πρόστιμα και να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες δόσεις, προκειμένου ο επιχειρηματίας να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά και να υπάρξει ένα κούρεμα, τόσο ως προς τα δάνειά του, όσο και ως προς τις υποχρεώσεις του προς τρίτους”.

Στο ίδιο τραπέζι όλοι οι πιστωτές

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και κύριος ομιλητής της ημερίδας, κ. Φώτης Κουρμούσης, προτίμησε να προβεί σε μία σύντομη παρουσίαση των δυνατοτήτων που δίνει το σχέδιο νόμου, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δίνοντας κατόπιν χώρο στους παρευρισκόμενους και παρακολουθούντες να απευθύνουν ερωτήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, “ο νόμος φέρνει στο επίκεντρο την επιχείριση, κυρίως τη μικρομεσαία, που είναι και η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Με μία αίτηση προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία εισέρχεται κανείς με τους κωδικούς του taxis. Στη συνέχεια υποβάλλεται ένας κατάλογος με όλα τα χρέη, προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λοιπούς προμηθευτές ή και εργαζομένους και ακολούθως η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος κατά βάση είναι ένας δικηγόρος, που έχει πιστοποίηση ως διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφού διενεργηθούν κάποιοι έλεγχοι, ώστε να αποφεύγονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καλούνται όλοι οι πιστωτές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ώστε να συζητήσουν για το πώς θα μπορέσει αυτή η επιχείρηση να συνεχίσει”. Στη συνέχεια, “η προτεινόμενη λύση τίθεται σε δημοκρατική ψήφιση και εφόσον το 60% των πιστωτών συμφωνήσουν ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την επιχείριση, ώστε να μπορεί να προχωρήσει, λαμβάνονται οι σχετικές υπογραφές και από την επομένη κιόλας η επιχείριση ξέρει τι πρέπει να πληρώνει και σε ποιον”.

Κλείνοντας, ο Ε.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τόνισε πως οι προαναφερθείσες αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων που δίνονται στο πλαίσιο του νέου νόμου, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ μέχρι το τέλος της ημερίδας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού, σχετικά με εξειδικευμένα ζητήματα.