Ο Π. Ξενοκώστας ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το Νεώριο

Ενημέρωση και προσπάθεια οικειοποίησης

Προς ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου κλήθηκε και παρέστη στη συνεδρίαση του οργάνου ο πρόεδρος της εταιρείας ΟΝΕΧ και αγοραστής του ναυπηγείου του Νεωρίου, Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση και την άρση των εμποδίων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης, ενώ έδωσε και τα πρώτα στοιχεία για τις άμεσες κινήσεις, του αμέσως επόμενου διαστήματος, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο εξυγίανσης του ναυπηγείου.

Κατά την ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων, ο κ. Ξενοκώστας έκανε ιδιαίτερη επισήμανση για το γεγονός ότι περί τους 300 εργαζομένους του ναυπηγείου ήδη έχουν πληρωθεί για την περίοδο που έχουν εργαστεί, εξέλιξη για την οποία εξέφρασε την χαρά του, καθώς όπως ο ίδιος είπε «παίρνει σάρκα και οστά μία κίνηση που ξεκίνησε πριν καιρό, αφού πραγματικά φαίνεται ότι το Νεώριο δεν γυρίζει πίσω και δουλεύει».

Μία προσπάθεια οικειοποίησης της προοπτικής του ναυπηγείου που δίνει η επένδυση Ξενοκώστα, υπήρξε από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, καθώς υποστηρίχθηκε ότι η πολιτική της και οι ενέργειες της συνέβαλλαν στην ευόδωση της επένδυσης.

Ανεξήγητη η καθίζηση της δεξαμενής

Την ενημέρωση του προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ο κ. Ξενοκώστας ξεκίνησε με αναφορά στο «απροσδόκητο τεχνικό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, με την καθίζηση της μεγάλης δεξαμενής, γεγονός όμως που δεν πτόησε την εργασιακή απόδοση του ναυπηγείου, στο οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται προς επισκευή 5 πλοία.

Σε προτεραιότητα, την παρούσα χρονική στιγμή προέχει η επίλυση προβλημάτων που έχουν προκύψει, εκ των οποίων το ένα αφορά στη δεξαμενή, για την οποία ενημέρωσε ότι έχει παραγγελθεί ήδη ο απαιτούμενος εξοπλισμός και τα αναγκαία μηχανήματα για την ανέλκυση, που αναμένονται να φτάσουν στη Σύρο στις 27 Μαΐου.   

Οι ενέργειες γίνονται σε συνεργασία Αμερικανών, Ολλανδών και μία ομάδα από τη Λατινική Αμερική εμπειρογνωμόνων, με στόχευση περί τις αρχές Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση.

Επεξηγηματικά δε, σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη, ενημέρωσε ότι για το συμβάν με τη δεξαμενή θα ήταν «λογικό» να συμβεί κάτι ανάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως κατόπιν των επισκευών, ύψους 800.000 ευρώ, κρίνει ως «απροσδόκητο και ανεξήγητο» το ατύχημα της καθίζησης της κατά τη διαδικασία της τελικής δοκιμής της για την πιστοποίηση από τον νηογνώμονα.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε και αιτία κάποιας καθυστέρησης στα πλοία που ήταν σε αναμονή επισκευής, το οποίο όμως ξεπεράστηκε.

Άμεσο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ξενοκώστας και στο θέμα της εξυγίανσης του ναυπηγείου, σε ότι αφορά στη νομική διάσταση εξήγησε ότι βρίσκεται σε μία ενδιάμεση φάση λειτουργίας, με καληκτική ημερομηνία 25-27 Μαΐου, που έχει δοθεί και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη εχθές πραγματοποιήθηκε μία διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή την εταιρεία που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του φακέλου, τους αρμόδιους υπουργούς, τις τράπεζες και την πλευρά των επενδυτών ώστε να συμπληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες, προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να μπουν οι τελικές υπογραφές από το σύνολο των εμπλεκομένων για να προχωρήσει η τελική φάση με την εκδίκαση της υπόθεσης και έπεται η καθαρογραφή της απόφασης για να κλείσει το θέμα.

Αυτοέπαινοι και οικειοποίηση

Την επενδυτική εξέλιξη του Νεωρίου επιχείρησε να οικειοποιηθεί η Περιφερειακή Αρχή, καθώς υποστήριξε ότι σε αυτήν οφείλεται η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος ευνοϊκού υπέρ των επενδύσεων, η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων από πλευράς της για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, η πολιτική διαχείριση του θέματος, υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρεια ήταν ο «μπροστάρης» για τις σημερινές εξελίξεις στο ναυπηγείο.

Συμπεριέλαβε δε στις δράσεις της Περιφέρειας την επενδυτική πρόταση Ξενοκώστα, θέλοντας να παρουσιάσει ως δικό της έργο την συγκεκριμένη επένδυση, στην οποία συνέβαλλε, λέγοντας επί της ουσίας ότι υποστηρίχθηκε η εν λόγω επένδυση από την Περιφέρεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές, υπό την λογική μιας εμμονικής αντιπαράθεσης, ενάντια στους σχεδιασμούς άλλων που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες και ήταν ενάντια στο ναυπηγείο.    

Με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να επικεντρώνονται όλα στον τομέα του τουρισμού, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλα ξενοδοχεία αλλά για βαριά βιομηχανία, στοχεύοντας έτσι τη Σύρο ως έναν τόπο με βιομηχανική παραγωγή και όχι με τουριστική προοπτική.