14ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης

«Θεσμός που άντεξε στο χρόνο»

  • Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2019 - 06:16

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Σεμιναρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης, που διοργανώνει η Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα “Σεμινάρια της Ερμούπολης”, όπως έχουν καθιερωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο νησί, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη Σύρο.

Φέτος, το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο παραχώρησε και τη συνεδριακή αίθουσα, για τις εργασίες, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και άλλους φορείς και η θεματολογία του αφορούσε στα ζητήματα των “έξυπνων” πόλεων και του ανοιχτού λογισμικού, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

14 χρόνια παρουσίας και βλέψεις για περαιτέρω εξωστρέφεια

Μετά το πέρας των εργασιών, την Κυριακή, 21 Ιουλίου, στην εφημερίδα μίλησε ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής, διευθυντής του ΕΒΕΟ και εισηγητής του σεμιναρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλογήρου, «το σεμινάριο αυτό ξεκίνησε στο πλαίσιο των σεμιναρίων που έχει κάνει από το 1984 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Μάλιστα, ξεκίνησε από μία ομάδα ιστορικών που άρχισε να μελετά την ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου, ωστόσο τα σεμινάρια είχαν ευρύτερο χαρακτήρα, δεν ήταν αποκλειστικά με ιστορικό περιεχόμενο, αλλά επεκτείνονταν και σε πολλές άλλες ειδικότητες. Έφερναν ερευνητικές ομάδες που ήταν δραστήριες και συμμετείχαν. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε εμείς με ένα σεμινάριο που αφορούσε στην επιχείρηση, τι είναι το επιχειρείν, πώς το βλέπουν οι ιστορικοί και πώς το βλέπουν οι σύγχρονοι αναλυτές και στη συνέχεια, το 2006, ξεκινήσαμε να συνδέουμε θέματα, που βλέπουν τη σχέση της τεχνολογίας, με την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα φέτος, να είναι η 14η χρονιά διεξαγωγής αυτού του σεμιναρίου». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε επισταμένα, να υπάρχουν και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εδώ της Σύρου. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας έχει υποστηρίξει αρκετά και τα τελευταία χρόνια κάνουμε στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου τα σεμινάρια, τα οποία παλαιότερα γίνονταν σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε αίθουσα του Βιομηχανικού Μουσείου, όπως και στο Ιστορικό Αρχείο των Κυκλάδων, που στεγάζεται κοντά στην πλατεία». 

Επίσης, όπως εξήγησε, «μία προσπάθεια που γίνεται είναι να φέρουμε και ανθρώπους από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την Αμερική, όπως Έλληνες της Αμερικής, καθηγητές, που έχουν έρθει σε αρκετά σεμινάρια, ή από χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο και άλλα μέρη, οι οποίοι μπορούν να μας επικοινωνήσουν ενδιαφέρουσες ιδέες και να ανταλλάξουμε κι εμείς τις δικές μας εμπειρίες. Δεν είναι μονομερής αυτή η επικοινωνία, αλλά αμφίδρομη». 

«Τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς προσπαθούμε να την κάνουμε όλο και πιο δυνατή», επισημαίνει ο κ. Καλογήρου, καθώς «τα θέματα τα οποία θίγουμε είναι κρίσιμα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ψηφιοποίησης των λειτουργιών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το θέμα της σχέσης της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το θέμα γενικότερα της βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, άρα συνεπαγωγικά και το θέμα της πράσινης ενέργειας και των επιπτώσεων της ανάπτυξης στο περιβάλλον. Όλα αυτά τα θέματα, θεωρώ ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο, έπειτα και από την επώδυνη πορεία που είχε τα τελευταία χρόνια η χώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω υποστηρίζει, πως «η Ελλάδα, τις δεκαετίες του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πλησίασε την Ευρώπη, μετά όμως, λόγω της κρίσης, απομακρύνθηκε πάρα πολύ, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση, στη μονής κατεύθυνσης ροή των νέων ανθρώπων προς τα έξω, ελλείψει ευκαιριών για να επιστρέψουν, αλλά και όλες γενικότερα λόγω των επιπτώσεων που έχει μία μεγάλη κρίση, όπως αυτή που περάσαμε».

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει ο καθηγητής, «ο στόχος πια είναι να μη μείνουμε κολλημένοι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά να προσπαθήσουμε να φτάσουμε ξανά σε υψηλά επίπεδα, να συγκλίνουμε ξανά με την Ευρώπη, κυρίως όμως να έχουμε μία πιο ποιοτική ανάπτυξη, πιο φιλική προς το περιβάλλον, κοινωνικά πιο συνεκτική».

“Τα παιδιά να εμπλακούν στον τομέα της έρευνας”

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλογήρου τόνισε, πως «πιστεύουμε, ότι η Σύρος είναι ένας ιστορικός χώρος που έχει προσφέρει πάρα πολύ στο ελληνικό κράτος και έχει επίσης δυνατότητα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, με όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο νησί. Θέλουμε, λοιπόν, κι εμείς να είμαστε μέρος όλης αυτής της προσπάθειας» και δη εφόσον η Σύρος αποτελεί κόμβο για τη νησιωτικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες. 

«Πριν από μερικά χρόνια κάναμε ένα σεμινάριο με θέμα τη νησιωτικότητα και είπαμε ακριβώς, ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, από την ιατρική, την εκπαίδευση, την επικοινωνία ανθρώπων και επιχειρήσεων, έως και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά μας σημεία και αφορά και σε ένα επίπεδο και το ζήτημα της ψηφιοποίησης, όπως ήδη αναφέρθηκε», σημείωσε ο κ. Καλογήρου. 

Ωστόσο, κύριο μέλημα των συντελεστών του σεμιναρίου, είναι η κινητοποίηση νέων ανθρώπων, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ. «Τα τελευταία χρόνια κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια στο Πολυτεχνείο, τα παιδιά να εμπλακούν στον τομέα της έρευνας, αλλά και να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα. Ήρθαν φέτος πολλά παιδιά που το έχουν καταφέρει αυτό, αλλά και παιδιά που έχουν πάρει πρωτοβουλίες να οργανώσουν τέτοια γεγονότα». 

Αναφορικά με το κοινό της διοργάνωσης, ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε, πως «στο σεμινάριο μπορεί να δηλώσει οποιοσδήποτε συμμετοχή. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε διαρκώς να φέρνουμε ανθρώπους, που να ξέρουμε, ότι έχουν να μας πουν ενδιαφέροντα πράγματα, σε σχέση με τη θεματολογία του σεμιναρίου, ανεξαρτήτως επιπέδου, καθώς μπορεί να είναι φοιτητές, καθηγητές, άνθρωποι της πράξης και του επιχειρείν, άνθρωποι που δουλεύουν στο δημόσιο, στους φορείς της αυτοδιοίκησης, σε ΜΚΟ, σε επιχειρήσεις κλπ».

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για περαιτέρω επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε επίπεδο συμμετοχής και συνεργασίας, τόσο φοιτητών όσο και καθηγητών, ενώ έκλεισε τονίζοντας πως τα Σεμινάρια της Ερμούπολης, είναι «ένας θεσμός που άντεξε στο χρόνο και αυτό είναι σημαντικό γιατί μας λείπουν τέτοιοι θεσμοί».

“Ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης η περιοχή μας”

Εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσου, σημειώθηκε, ότι «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο ενεργός ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής, με τίτλο “Σεμινάρια της Ερμούπολης”, που γίνονται για 14η χρονιά στο νησί. Φέτος συνδιοργανώσαμε με το Επιμελητήριο και η προσπάθεια αφορά στο να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από αυτή την συσσωρευμένη γνώση που έρχεται κάθε χρόνο εδώ, εφόσον παρίστανται υψηλού κύρους άτομα, από πολλούς τομείς, καθηγητές, τόσο από το ΕΜΠ, όσο και από start-up ή άλλες εταιρείες που παρουσιάζουν καλές πρακτικές». 

Τονίζοντας, ότι η θεματολογία του σεμιναρίου, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι Δήμοι, ο κ. Ρούσσος ανέφερε επίσης πως υπάρχει η σκέψη «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καλύτερη συνεργασία με το τοπικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αρωγό και το Επιμελητήριο».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων επεσήμανε, ότι «ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο, όπως η 'πράσινη' ενέργεια, αφορούν σε στόχους που έχει θέσει και το Επιμελητήριο και επειδή η περιοχή μας έχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης αυτών των υποδομών και αυτής της σχέσης των πολιτών με την πράσινη ενέργεια, έχουμε σκοπό να κάνουμε από κοινού ορισμένες δράσεις». 

«Φέτος η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη και είναι πολύ ευχάριστο, που οι νέοι, οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, μπαίνουν σε ομάδες και συμμετέχουν και εφόσον η χρήση της τεχνολογίας βοηθά κι εμείς βοηθούμε με τις τεχνολογικές υποδομές του Επιμελητηρίου ώστε να υπάρχει όλο αυτό το υλικό έτοιμο προς διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή κυρίως, διότι είναι γνωστό, ότι μετά τη λήξη του σεμιναρίου υπάρχει ζήτηση για αξιοποίηση, από όσους δεν κατάφεραν να βρίσκονται στις εργασίες του», τόνισε ο κ. Ρούσσος κλείνοντας, σημειώνοντας, ότι «είναι πολύ σημαντικό, που αυτά τα σεμινάρια έχουν γίνει θεσμός για τη Σύρο και συνεχίζονται μετά από τόσα χρόνια».