Συμμετοχή του πρώην Δημάρχου Μήλου και νυν Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής

Κοινό αίτημα η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου

Το παρών στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα, έδωσε ο πρώην Δήμαρχος Μήλου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 και είχε θέμα «Η ιαματική Ιατρική συνεισφέρει στον τουρισμό Υγείας» και τις εργασίες του παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, καθώς επίσης και παράγοντες του επιχειρηματικού και επενδυτικού τομέα.

Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η σπουδαιότητα της Ιαματικής Ιατρικής για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ παράλληλα τονίστηκε, πως η πολιτεία οφείλει να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη του τομέα.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, υπήρξε αναλυτική συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, σχετικά μετις αναπτυξιακές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, που συναντώνται, σχετικά με την αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την αναζήτηση αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης, αντιγήρανσης και ευεξίας στη χώρα μας.

Το συνέδριο διοργανώνεται ετησίως από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος και τον Δήμο Καμένων Βούρλων.

Στο συνέδριο έδωσε το παρών, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο πρώην Δήμαρχος Μήλου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε εισήγηση, με θέμα “Αναπτυξιακό μοντέλο θερμότητας στα ελληνικά νησιά”.

«Το κράτος να είναι αρωγός, όχι να τραβά “χειρόφρενο”»

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα, «η δική μου ενότητα αφορά στο πώς ο θερμαλισμός, οι ιαματικές πηγές, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νησιού, δίνοντας ως επί το πλείστον, το επιτυχημένο παράδειγμα της Μήλου, που προσελκύσαμε τουρισμό, αξιοποιώντας όσα απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στον τόπο μας».

Ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε επίσης, πως «εξήγησα, κατά την εισήγηση, ότι όταν ένας τόπος διαθέτει ιαματικές πηγές, ή ατμό, ή θάλασσα, όποιος κι αν είναι ο τύπος, η πρώτη κίνηση είναι να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση, ώστε αυτές σε πρώτη φάση να αναγνωριστούν με ΦΕΚ».

«Στην ομιλία μου είχα και κάποιες προτάσεις, όπου επεσήμανα, ότι η πολιτεία δεν πρέπει να μπαίνει τροχοπέδη σε αυτά τα θέματα. Η πολιτεία οφείλει να έχει σαφή, απλή, κατανοητή νομοθεσία και εύκολες διαδικασίες, ώστε να διευκολύνει την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη με αρμοδιότητες και γραφειοκρατία, να μπορεί, εφόσον θέλει, να αξιοποιεί ήπια και χωρίς να καταστρέφει, τη φύση της διοικητικής της αρμοδιότητας. Δεν είναι δυνατόν, ένας ιδιώτης να μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ένα Δήμο. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι να τραβά “χειρόφρενο” σε τέτοιες πρωτοβουλίες», σημείωσε ο κ. Δαμουλάκης. Το ζήτημα της δημιουργίας ενός βελτιωμένου θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την αναγνώριση και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, απασχόλησε ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των ομιλιών του συνεδρίου.

Ως παράδειγμα, ο κ. Δαμουλάκης έφερε την περίπτωση της Μήλου, όπου ζητήθηκε να εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πηγή. «Δηλαδή τι να μελετηθεί; Οι επιπτώσεις της πηγής στο περιβάλλον, εφόσον η πηγή είναι μέρος του φυσικού περιβάλλοντος; Οι επιπτώσεις που θα έχει η επίσκεψη πολιτών στην πηγή; Αν ρωτήσει κανείς εκείνους που είναι αρμόδιοι από το νόμο, δεν γνωρίζουν», σημείωσε.

Αλυσιδωτή... ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού

Επίσης, ο κ. Δαμουλάκης αναφερόμενος στη συνολικότερη επίδραση της αξιοποίησης του ιαματικού τουρισμού, επεσήμανε, πως «η αξιοποίηση μίας πηγής δεν αναπτύσσει μόνο αυτόν τον τομέα του θεματικού τουρισμού. Κοντά σε αυτόν, έρχεται και ο ιατρικός τουρισμός, για την ανάπτυξη του οποίου είχαμε κάνει, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, μεγάλες προσπάθειες. Στη συνέχεια αναπτύσσεται και ο τουρισμός ευεξίας. Αυτός ο τουρισμός φέρνει μαζί του και το συνεδριακό τουρισμό», φέρνοντας ως παράδειγμα την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στα Καμμένα Βούρλα, με πάνω από 200 συνέδρους από όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη «είναι να βλέπεις τα νερά να τρέχουν δίπλα σου και να μη μπορείς να κάνεις τίποτε, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα, οι νόμοι της πατρίδας μας είναι δυστυχώς αντιαναπτυξιακοί. Θέλω να πιστεύω, ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο τώρα, τα πράγματα θα αλλάξουν».

Απαραίτητες οι συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων

Σε ό,τι αφορά στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, θέμα το οποίο πολλοί σύνεδροι έθιξαν στις ομιλίες τους, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως «στο κομμάτι της εισήγησής μου, σχετικά με αυτό το θέμα, είπα, πως δεν μπορεί κανείς από μας, είτε είναι πολιτικός, είτε γιατρός, είτε επιχειρηματίας, να πετύχει κάτι, χωρίς να προχωρήσει μέσα από συνέργειες. Οι συνέργειες αυτές αφορούν στην κεντρική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι ο βασικότερος των “παικτών” στην προκειμένη περίπτωση, τους ιδιώτες και την επιστημονική κοινότητα».

Όπως εξήγησε περαιτέρω, «δεν μπορεί να πάει ο Δήμαρχος και να τα κάνει όλα μόνος του. Δεν μπορεί να τα κάνει. Θα φτάσει μέχρι ένα σημείο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να έρθουν οι ιδιώτες, οι επιχειρηματίες, ώστε αυτό να το φτάσουν ακόμη υψηλότερα. Και μιλώ για οποιαδήποτε μορφή επένδυσης, όχι δηλαδή μόνο να πάρει κάποιος επιχειρηματίας την πηγή και να την αξιοποιεί με στόχο το κέρδος μόνος του. Μπορεί η επιχειρηματική κοινότητα να βοηθήσει επικουρικά την προσπάθεια του Δήμου. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει συνεργασία με τους επιστήμονες, ώστε να τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα των πηγών και να αναλάβουν τις βασικές υπηρεσίες προς τον κόσμο, όλο το υπόλοιπο “οικοδόμημα” είναι σαθρό».

Παράλληλα τόνισε, πως δεδομένης της οικονομικής κατάστασης αυτή τη στιγμή στη χώρα και ειδικότερα για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες, με την προϋπόθεση, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, «να είναι ΣΔΙΤ, που να λειτουργούν, με κανόνες, με διαφάνεια, σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους, χωρίς όμως η πολιτεία να λειτουργεί ως “μπαμπούλας”, αλλά ως αρωγός στις προσπάθειες αυτές, υποδεικνύοντας μεν τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, διευκολύνοντας δε, μέσω της ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και των άσκοπων χρονοκαθυστερήσεων».