«ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ»

«Θα δημιουργηθεί μπλακ άουτ στην οικονομία»

Ο επιχειρηματικός κόσμος μιλά στην «ΠΡΩΤΗ»
  • Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 - 06:25

Δυσοίωνες προβλέψεις για το αύριο της οικονομίας κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας, που βλέπει την κυβέρνηση να μην υιοθετεί μέτρα τα οποία προτείνουν οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας. Εργασία, υποχρεώσεις και κεφάλαιο επιχειρήσεων, βρίσκονται υπ’ ατμόν. Η «ΠΡΩΤΗ» ανοίγει σήμερα ένα παράθυρο διαλόγου με τους επαγγελματίες, δίνοντάς τους το βήμα να εκφράσουν τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Η αρχή γίνεται με την Αμαλιάδα και τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νίκο Σαψάλη. Και οι δυο τους επιχειρηματίες με «χιλιόμετρα» και ουσιαστικές απόψεις.

Α. Παρασκευόπουλος: «Κάνουμε προτάσεις σαν Επιμελητήριο, αλλά δεν εισακουόμαστε πουθενά»

Η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία όπως φαίνεται βγήκαν σε καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Όμως ο επιχειρηματικός κόσμος χρειαζόταν μια ουσιαστική στήριξη.

Το πιο απλό είναι το εργασιακό, το οποίο όπως αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής είναι σε λάθος κατεύθυνση, είτε για μικρές, είτε για μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την απώλεια των τετραγωνικών και των χώρων, η εργασιακή ανάγκη μειώνεται. Το ζητούμενο είναι μέσα από το ταμείο ανεργίας, ή από ένα απλό επίδομα να συμπληρώνεται ο μισθός του εργαζόμενου μαζί με την επιχείρηση, είτε είναι σε λειτουργία, είτε είναι σε αναστολή λειτουργίας. Δηλαδή στην αξία του μισθού να καλύπτεται ένα ποσοστό από κρατικό επίδομα, για την μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα για μένα ήταν λάθος εξ αρχής η αναστολή των επιταγών, των εισφορών κτλ. Θα έπρεπε να συσσωρευθούν οι υποχρεώσεις αυτών των 1-2 μηνών και να βγει ένα δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο να έχει ορίζοντα αποπληρωμής το λιγότερο από 5 έως 10 χρόνια. Έτσι θα πήγαιναν οι υποχρεώσεις πίσω και σε μικρές δόσεις, ενώ παράλληλα θα καλύπτονταν και οι επιταγές. Γιατί τώρα τι έγινε; Με την αναστολή των επιταγών, που άλλοι καλώς και άλλοι κακώς την πήραν -διότι είχαν υποχρεώσεις πριν 5-6 μήνες που σημαίνει πως το εμπόρευμα το είχαν πουλήσει-γονάτισε η ρευστότητα των επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν. Με τον τρόπο που προτείνω θα ήταν καλυμμένος και ο προμηθευτής και ο επιχειρηματίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις επιχειρήσεις που έχουν επιταγές στα χέρια τους και τον Αύγουστο που θα πρέπει να πληρωθούν θα δημιουργηθεί μπλακ άουτ στην οικονομία. Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Επειδή μίλησαν όλοι για τις εξαγωγές που ανέβηκαν, ας δούμε τι ανέβηκε. Υπάρχει ένα αντιστάθμισμα εδώ. Ναι μεν, ανέβηκε στην εξαγωγή του σούπερ μάρκετ, αλλά το χονδρεμπόριο, οι διανομείς, το εστιατόριο, το ξενοδοχείο δεν είχαν απλά μείωση, μιλάμε για ακυρώσεις συμβολαίων. Το κράτος εδώ είπε λοιπόν ΤΕΠΙΧ βάζοντας μέσα όρο πως για να πάρεις αυτόν τον δανεισμό θα πρέπει να μου κρατήσεις το λιγότερο για δύο χρόνια το προσωπικό που υπήρχε στις 31/12. Κι έρχομαι εγώ τώρα και λέω: είναι μία επιχείρηση αγροτική-μεταποιητική σαν τη δική μου και άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες έχουμε φόρτο εργασίας συγκεκριμένους μήνες και θέλουμε π.χ. 50-60 εργάτες, η παραγωγή τελειώνει συνήθως Μάρτιο-Απρίλιο και έχουμε μετά τρεις μήνες κενό. Τα 50 άτομα στους τρεις μήνες έχουν μισθολογικό κόστος και ασφαλιστικές εισφορές 150.000 ευρώ. Εάν αύριο συμβεί κάτι και με κλείσει το κράτος τι γίνεται; Εγώ θα πρότεινα λοιπόν να ελέγξει το κράτος μέσω του ΕΡΓΑΝΗ σε βάθος 3-5 χρόνια πόσα άτομα και για πόσο χρονικό διάστημα είχε η κάθε επιχείρηση, υπό τον όρο πως αυτούς τους μήνες θα έχετε αυτό το προσωπικό. Τώρα μας ανάγκασαν στις 30 Μαρτίου να βάλουμε τους εργαζόμενους σε αναστολή. Η αναστολή τελειώνει στις 30 Μαΐου. Τι θα γίνει ο εργαζόμενος αφού το εργοστάσιο δεν έχει ξεκινήσει; Θα πρέπει να τους πάρω να κάθονται 15 ημέρες. Να κάνουν τι; Δηλαδή, μιλάμε για μέτρα τα οποία δεν μελέτησαν και μάλιστα δεν ακούν τις προτάσεις μας. Κάνουμε προτάσεις σαν Επιμελητήριο, αλλά δεν εισακουόμαστε πουθενά.

Ν. Σαψάλης: «Τουλάχιστον να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα»

«Από την αρχή της κρίσης έχουμε ζητήσει επίδομα 5.000 ευρώ σε κάθε κατάστημα και 1.500 ευρώ σε κάθε υποκατάστημα, ωστόσο στην κυβέρνηση συνεχίζουν να μιλούν για δάνεια και αναστολές. Δεν μπορούν ναν πάρουν όλοι δάνεια, γιατί οι περισσότεροι χρωστούν στις τράπεζες.

Σήμερα (σ.σ. χθες) άνοιξαν τα καφέ, ο κόσμος βγήκε στην αγορά, αλλά όλοι είναι μουδιασμένοι, η αγορά είναι μουδιασμένη γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Τα χρήματα στην αγορά μας τα κυκλοφορούν οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι, εάν αυτοί δεν έχουν χρήματα τότε δεν κινείται τίποτα. Και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί.

Τουλάχιστον, καλό είναι να ζητάμε και να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα. Να στηρίξουμε τη δικιά μας αγροτική παραγωγή και να μην παίρνουμε πατάτες από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Να ζητάμε πατάτες ελληνικές από την Ηλεία, καρπούζι από την Ηλεία, φρούτα, λαχανικά, τομάτες απ[ό την Ηλεία. Μόνο έτσι τα χρήματα θα μένουν στον Νομό μας».

 

Ετικέτες: