Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας ανάμεσα σε ONEX, CISCO και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ψηφιακό “άλμα” για τη γαλάζια οικονομία

“Θεμέλιο” για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων πρόκειται να αποτελέσει το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Σύρο και στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, μετά από την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας, χθες, μεταξύ των τριών συνιδρυτών του, δηλαδή της ONEX, της CISCO και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Μία πρωτοβουλία που είχε γνωστοποιηθεί από την πλευρά της ONEX και του προέδρου της, Πάνου Ξενοκώστα τον Δεκέμβριο του 2020 και η οποία προχωρά και υλοποιείται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στην έδρα του Νοτίου Αιγαίου.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών πλευρών γνωστοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας χαιρέτησαν υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Τριμερής συνεργασία για τη γαλάζια ανάπτυξη

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου εξειδικευμένου τεχνολογικού Κέντρου για την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στον χώρο της ναυτιλίας και εν γένει της γαλάζιας οικονομίας.

Η δημιουργία του Κέντρου θα προκαλέσει μεγάλο όφελος σε πολλά επίπεδα και θα στηρίξει ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις παρέχοντάς τους “εργαλεία” που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές σε μία πραγματικότητα συνεχώς μεταβαλλόμενη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τόσο από τον πρόεδρο της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα, όσο και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CISCO, Αντώνη Τσιμπούκη, αλλά και από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, “το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας - το οποίο θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων -, θα παρέχει μια ιδανική γκάμα τεχνολογικών εργαλείων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητάς τους”. Επιπλέον, το συγκεκριμένο Κέντρο “δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι επίσης και ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα αλλάζουν τα δεδομένα μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο”.

Πρέπει να υπογραμμισθεί πως η CISCO έχοντας δημιουργήσει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και η ONEX που έδωσε “πνοή” στη ναυπηγική βιομηχανία και το Νεώριο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο τεχνολογικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω απο τις νέες ευκαιρίες της αγοράς για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια ως σημαντικός αρωγός και συνιδρυτής ήρθε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα συμμετέχει μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού Κ2 Α.Ε..

Σπουδαία πρωτοβουλία για τη Σύρο, το Ν. Αιγαίο και τη χώρα

Άκρως σημαντικό είναι το γεγονός πως το Κέντρο δημιουργείται στη Σύρο, γεγονός που χαιρέτησαν αρκετοί σημαντικοί προσκεκλημένοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης εξήρε την πρωτοβουλία που έλαβε η ONEX σε συνεργασία με τη CISCO και την Περιφέρεια, λέγοντας πως οι έξυπνες και καινοτόμες λύσεις στην επιχειρηματικότητα θα χαρίσουν ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, “καύσιμα” που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ισχυροποιήσει την οικονομία της. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα είναι δίπλα στην προσπάθεια η οποία έχει τα θεμέλιά της στη Σύρο, αλλά η εμβέλειά της καλύπτει το Ν. Αιγαίο και όλη τη χώρα.

Παρομοίως, ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ συνεχάρη τον κ. Ξενοκώστα καθώς επίσης τον Περιφερειάρχη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CISCO, επισημαίνοντας πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ επισφραγίζεται μέσα από τέτοιες “ηχηρές” αποφάσεις που αφορούν στη συνύπαρξη κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στον ελλαδικό χώρο, ο οποίος έχει ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο κ. Πάιατ σημείωσε πως η δημιουργία του Κέντρου στη Σύρο έρχεται να υπενθυμίσει το σπουδαίο παρελθόν της, αλλά και να χαράξει έναν νέο δρόμο ανάπτυξης κι ευκαιριών. Αμέσως μετά μίλησε ο Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος δεσμεύθηκε για τη στήριξη του εγχειρήματος που στοχεύει στην περαιτέρω ώθηση της γαλάζιας οικονομίας μέσα από το πέρασμα στην ψηφιακή “εποχή” και την αξιοποίηση των απαραίτητων εργαλείων. Και ο ίδιος υποστήριξε πως το Υπουργείο έχει στρέψει το βλέμμα του στην ψηφιακή “επανάσταση”, ενώ παρομοίως, τοποθετήθηκε και ο Γ.Γ. Νοτίου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ONEX και η CISCO προχωρούν με μεθοδικότητα στη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τη γαλάζια επιχειρηματικότητα και τα νησιά.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος εξήρε τις κινήσεις της ONEX και της CISCO, εκφράζοντας τη χαρά του για την ίδρυση του Κέντρου που ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο.

Τέλος, σε χαιρετισμό προχώρησε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, όπως επίσης και εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β΄.