Ο Σωτήρης Πατρώνης στην “Κοινή Γνώμη” για τις εξελίξεις στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου από το σχέδιο “Αθηνά”

“Δεν βγαίνουμε αλώβητοι”

- Νέα απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για κατάληψη της σχολής έως και την Παρασκευή - Δράσεις με περιεχόμενο που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

Ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, τοποθετείται αρνητικά σε κάθε “βήμα” απομάκρυνσης από τον αρχικό στόχο ίδρυσης μίας Πολυτεχνικής Σχολής στο νησί, με δεδομένο ότι το υφιστάμενο Τμήμα έχει μοναδικό περιεχόμενο σπουδών ανάμεσα σε όλα τα ΑΕΙ της Ελλάδας.

“Γενικότερα υπάρχει μία αντίληψη στο πανελλήνιο και στην τοπική κοινωνία, ότι το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου πέρασε αλώβητο από το σχέδιο “Αθηνά”. Αυτό δεν είναι αλήθεια”, υποστηρίζει ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Σωτήρης Πατρώνης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, σχετικά με τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές μέσω του σχεδίου “Αθηνά” στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Πατρώνης εξηγεί πως η ενδεχόμενη υπαγωγή του Τμήματος στις Σχολές Θετικών Επιστημών θα σημάνει την “αλλοίωση” του χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα αναφερόμενος στα προβλήματα των συμβασιούχων διδασκόντων που “στελεχώνουν” σε μεγάλο βαθμό τη Σχολή, υποστηρίζει ότι, η προάσπιση του εν λόγω Τμήματος είναι υπόθεση συλλογική, Πανεπιστημίου και Κοινωνίας. Αυτός, είναι ο λόγος, που στο πλαίσιο της απόφασης για νέα κατάληψη του χώρου, η οποία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, οι φοιτητές θα καλέσουν φορείς και κατοίκους σε ανοιχτό διάλογο το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου στην πλατεία Μιαούλη.

Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της Σχολής

“Το κύριο ζήτημα είναι η “τοποθέτησή” μας στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Αυτή η υπαγωγή αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα του τμήματός μας”, σχολίασε στην αρχή των δηλώσεών του ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής στη Σύρο, Σωτήρης Πατρώνης. Αποσαφηνίζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα που “αιωρούνται” για το Τμήμα στην τοπική κοινωνία, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου εξηγεί: “Είχε εκδοθεί – όπως είχατε αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα – ότι από το 2009 εγκρίθηκε προεδρικό διάταγμα που θέλει την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο. Εδώ και πέντε χρόνια εκκρεμεί. Πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο το σχέδιο “Αθηνά”, ήμασταν στα αυτόνομα Πανεπιστημιακά Τμήματα, υπό ένταξη σε Πολυτεχνική Σχολή, η οποία δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Η φοίτησή μας είναι πενταετής, σε αντίθεση με τη λογική των Σχολών Θετικών Επιστημών που τα έτη σπουδών είναι τέσσερα”, σημειώνει.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατρώνης, αναφορικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών, από την πιθανή ένταξη του Τμήματος σε εκείνες των Θετικών Επιστημών, δηλώνει: “Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι αλλαγές. Όμως εύλογα κατανοεί κάποιος ότι από τη στιγμή που μειώνονται τα έτη σπουδών, αλλάζει προφανώς και το περιεχόμενο αυτών, άρα και το πτυχίο μας”. Κατά συνέπεια, όπως συμπληρώνει παρακάτω: “Δεν μπορούμε να ακούμε επιφωνήματα ανακούφισης από παράγοντες της Σύρου γιατί μιλάμε για “αλλοίωση” που πολλές φορές είναι χειρότερη κι από την κατάργηση. Επιφυλάσσομαι όμως, αφού είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό”.

“Κατάληψη, δε σημαίνει λουκέτο”

Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εναντιώνονται στα προωθούμενα μέτρα, λαμβάνοντας συλλογικές αποφάσεις μετά από συνεδριάσεις του φοιτητικού συλλόγου, σύμφωνα με όσα διασαφήνισε ακολούθως ο πρόεδρος. Ήδη, οι φοιτητές, πραγματοποίησαν κατάληψη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε ανάλογη απόφαση οδηγήθηκαν εκ νέου στην πρόσφατη συνέλευσή τους. Έως και μεθαύριο θα παραμείνει κλειστό το Τμήμα ενώ αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση για να εξετασθεί με ποιο τρόπο θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ωστόσο, όπως διευκρινιστικά αναφέρει ο κ. Πατρώνης: “Για εμάς κατάληψη, δε σημαίνει λουκέτο στη Σχολή. Απεναντίας, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να αγωνιστούμε για συγκεκριμένους στόχους. Την Πέμπτη (αύριο) στις 11 το πρωί στην πλατεία Μιαούλη θα πραγματοποιήσουμε μία ενημέρωση για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Επίσης, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία το Σάββατο στις 5 το απόγευμα. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα. Δεν είμαστε κλεισμένοι στο μικρόκοσμό μας ώστε να χαρακτηρίσουμε μέγιστο πρόβλημα της ανθρωπότητας το πρόβλημα της Σχολής μας ή της Παιδείας. Θέλουμε να υπάρξει διάλογος ακόμη και για τα εργασιακά θέματα αλλά και για την οικονομία καθώς επίσης και για το πώς έχουν επηρεαστεί οι ζωές μας” εξηγεί.

Καθολική υπόθεση πανεπιστημίου και κοινωνίας

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος έθιξε το οικονομικό πρόβλημα των συμβασιούχων διδασκόντων της Σχολής. Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, σύμφωνα με όσα υπενθύμισε ο κ. Πατρώνης, υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκε και στο πλαίσιο που εντάχθηκε, λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό αλλά και με πολλούς συμβασιούχους διδάσκοντες. “Δυστυχώς το Τμήμα μας, που δημιουργήθηκε το 2000 κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, “στελεχώνεται” σε μεγάλο βαθμό με καθηγητές 407 (σ.σ. συμβασιούχοι). Έχουμε περίπου 16 τέτοιους καθηγητές, οι οποίοι - καλώς ή κακώς - συντονίζουν τον πυρήνα των σπουδών μας και επανδρώνουν το Τμήμα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, από το Σεπτέμβρη. Επειδή το Τμήμα μας λέγεται “Μηχανικών Σχεδίασης”, μας υποστηρίζει σε ένα ποσοστό οικονομικά το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο των Μηχανικών). Αναλαμβάνει να καλύψει συγκεκριμένα λειτουργικά έξοδα. Ένα από αυτά είναι και ένα μικρό ποσό των αμοιβών των καθηγητών”, συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα και όλοι οι προαναφερθέντες λόγοι, καταδεικνύουν πως η υπόθεση της διατήρησης, της λειτουργίας και της αναβάθμισης του Τμήματος πρέπει να απασχολήσει συνολικά την πανεπιστημιακή και την τοπική κοινότητα. “Προσπαθούμε να βρούμε κοινές γραμμές επικοινωνίας και γι αυτό ερχόμαστε σε επαφή με τους καθηγητές αλλά και με τους κατοίκους του νησιού”, επισημαίνει ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.