Περιβαλλοντική Ομάδα ΕΠΑ.Λ Τήνου

Όταν η θεωρία συναντά την πράξη

  • Τρίτη, 16 Απριλίου, 2013 - 07:28

Μπορεί ο κεντρικός σχεδιασμός να έχει αφήσει την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική κοινότητα… στην τύχη της, όμως η δίψα για μάθηση που εντάσσεται στην καθημερινή πρακτική, η αφοσίωση αρκετών εκπαιδευτικών στους μαθητές τους και η αγάπη για το αντικείμενό τους, δεν είναι εύκολο να ανακοπούν εξαιτίας κανενός «άνωθεν» επιβαλλόμενου «εξορθολογισμού» και δεν μπορεί να τα σταματήσει καμία ύφεση. Η δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Πρόκειται για μια δραστήρια ομάδα η οποία, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο οποίο συμμετέχει, κατά το τρέχον σχολικό έτος ασχολείται με τη «διάσωση των σπόρων και ποικιλιών ως προϋπόθεση της διατήρησης της γεωργικής βιοποικιλότητας». Στόχος των παιδιών και των καθηγητών τους είναι να παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία τα όσα έχουν μέχρι σήμερα μάθει, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του νησιού ως προς τη διάσωση των τοπικών σπόρων και άρα και του παραδοσιακού χαρακτήρα της μεσογειακής διατροφής μας. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα η ομάδα έχει προγραμματίσει εκδήλωση «γνωριμίας» αλλά κυρίως παρουσίασης του πολύπλευρου έργου που έχει εκπονήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΠΑ.Λ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές θα μοιράσουν δωρεάν σπορόφυτα από παραδοσιακούς σπόρους, για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν παραδοσιακές ποικιλίες, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα κρατήσουν τους σπόρους και για την επόμενη χρονιά.

Γιατί να φυλάσσουμε σπόρους

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα του ΕΠΑ.Λ Τήνου, η φύλαξη των παραδοσιακών σπόρων διαδραματίζει εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο για την καλλιέργεια και τη διατροφή μας. Βάσει των συμπερασμάτων τους, δεν πρέπει να αγοράζουμε έτοιμα φυτά που προέρχονται από υβριδισμένους σπόρους, καθώς είναι εντελώς ξένα προς το κλίμα και τις ιδιομορφίες των νησιών, χρειάζονται αρκετό νερό και επιπλέον δεν μπορεί να διατηρηθεί ο σπόρος και για την επόμενη χρονιά, καθώς, ο σπόρος του υβριδίου είναι στείρος. Παράλληλα, ο παραδοσιακός σπόρος προσαρμόζεται χρόνο με τον χρόνο στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε, δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα. Η διατήρηση των σπόρων συμβάλλει, σύμφωνα με τους μαθητές, στην προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και στη διατροφική ανεξαρτητοποίησή μας από τις εταιρίες που τους εμπορεύονται.

Ομάδα με πλούσια δράση

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που παρακολουθούν, οι μαθητές και μαθήτριες έχουν ήδη επισκεφθεί το φυτώριο του Συλλόγου «Φίλοι του Πρασίνου», όπου συναντήθηκαν με τα μέλη του συλλόγου και ενημερώθηκαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χλωρίδας της Τήνου και ειδικά για την καλλιέργεια της αγκινάρας και τον ρόλο της στην τοπική οικονομία αλλά και γαστρονομία. Παράλληλα, τα παιδιά συνέταξαν ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε καλλιεργητές μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τις παλιές καλλιέργειες του νησιού που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Οι απαντήσεις που συγκέντρωσαν τους έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για πολλές παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών, οσπρίων και σιτηρών και ειδικά για άνυδρες ποικιλίες που καλλιεργούνται στα νησιά.

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν παραδοσιακούς σπόρους οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ έχουν ήδη κατασκευάσει στην αυλή του σχολείου τους ένα μικρό θερμοκήπιο-σπορείο, στο οποίο μεγαλώνουν φυτά από παραδοσιακούς σπόρους που έχουν συλλέξει από την Τήνο και άλλες περιοχές. Όνειρό τους είναι να δημιουργήσουν στο νησί ένα δίκτυο καλλιεργητών που θα καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες με βιολογικό τρόπο και θα ανταλλάσσουν παραδοσιακούς σπόρους.