Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης για τις επικείμενες καταργήσεις των οργανικών θέσεων

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


   

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο στις 6 και μισή το απόγευμα στη πλατεία Μιαούλη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου δημοτικού σχολείου, αλλά και νηπιαγωγείου Ερμούπολης, ενάντια στις επικείμενες καταργήσεις των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος ζητά σε συστράτευση και συμμετοχή τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και όλων των κατοίκων της Σύρου.

“Ως γονείς και πολίτες της χώρας έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την υποβάθμιση της παιδείας”

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με θέμα τις επικείμενες καταργήσεις οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών και τις συνακόλουθες υποβαθμίσεις σχολείων στο νησί και στις υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Το θέμα ανέκυψε από την επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (44506 /Δ4/02-04-2013), προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης “ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών” αναφέρει ότι: “μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό”.

“Αν λάβει κανείς υπόψη τους πίνακες με την οργανικότητα, η οποία ορίζεται για κάθε σχολική μονάδα με βάση τον αριθμό των μαθητών, στο νησί μας προβλέπεται υποβάθμιση όλων σχεδόν των σχολικών μονάδων.

Αυτό συνεπάγεται:

  • Υποβάθμιση των σχολικών μονάδων με λιγότερους από 126 μαθητές σε τετραθέσιες ή πενταθέσιες, νομιμοποιώντας τη σύμπτυξη δύο τάξεων και τη συνδιδασκαλία.
  • Δημιουργία τάξεων των 30 μαθητών και για τα σχολεία με δυναμικό πάνω από 126 μαθητές.
  • Μαρασμό και σταδιακή κατάργηση σχολείων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Μαζικές απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών και αύξηση του ποσοστού ανεργίας των εκπαιδευτικών”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Σύλλογος, υπονομεύεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία, αφού τα σύγχρονα προγράμματα διδασκαλίας δεν είναι προσαρμοσμένα σε συνθήκες δεκαετίας του ‘50 και ’60. “Να μην υπάρχει δυνατότητα σωστής διαχείρισης της τάξης, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών, την έξαρση προβλημάτων συμπεριφοράς και ενδοσχολικής βίας.Να αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που θα διακόπτουν την εννιάχρονη εκπαίδευση, όπως το ζήσαμε εμείς πριν από μια γενιά. Να γίνει τελικά η εκπαίδευση προνόμιο των εύπορων, όπως παλιά, εντείνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, θεωρούμε ότι η προστασία του Δημόσιου Σχολείου οφείλει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων”.

“Έχουμε χρέος”

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ως γονείς και πολίτες της χώρας έχουμε όλοι την υποχρέωση να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την υποβάθμιση ζωτικών τομέων της ζωής μας, όπως η παιδεία.

“Διεκδικούμε:

  • Δημόσια και Δωρεάν παιδεία με ανώτατο όριο 20 μαθητές ανά τμήμα για τις τάξεις Γ', Δ', Ε' και Στ' και 15 για την Α' και Β' Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο.
  • Ποιοτική εκπαίδευση που δεν θα υπαγορεύεται από στεγνούς μαθηματικούς υπολογισμούς, αλλά θα οργανώνεται με βάση το παιδαγωγικά ορθό και ωφέλιμο για τα παιδιά μας”.

Τέλος, Ζητά τη δέσμευση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, ότι δε θα προσυπογράψουν με κανέναν τρόπο αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών και υποβάθμιση σχολικών μονάδων.