Διαγωνισμός διηγήματος, ποίησης και φωτογραφίας για μαθητές στην Άνδρο

Πρόσκληση δημιουργικότητας και φαντασίας

  • Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013 - 06:01

Ευκαιρία να ενεργοποιήσουν την εκφραστική δημιουργικότητα και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους έχουν οι μαθητές από την Άνδρο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό διηγήματος, ποίησης και φωτογραφίας που έχουν προκηρύξει το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και η οργανωτική επιτροπή των «Μαθητικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Φωτογραφίας» του Δήμου Άνδρου.

Η «αλληλεγγύη», έννοια δύσκολα διαπραγματεύσιμη και ακόμη δυσκολότερα υλοποιήσιμη, είναι το φετινό θέμα του διαγωνισμού διηγήματος στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξεων όλων των Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων του Γυμνασίου της Άνδρου, με κείμενό τους που δεν θα υπερβαίνει τις 2000 λέξεις. Οι μαθητές μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και με ποιητικά έργα τους με ελεύθερη θεματολογία, ενώ μπορούν να καταθέσουν τη συμμετοχή τους και στα δύο λογοτεχνικά είδη

Οι μαθητές των Λυκείων των Κυκλάδων μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό διηγήματος με θέμα την αλληλεγγύη με έργα μεγέθους 4000 λέξεων, καθώς και στον ποιητικό διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα. Οι μαθητές Λυκείου μπορούν να συμμετάσχουν και στον διαγωνισμό φωτογραφίας που οργανώνεται γι’ αυτούς και που έχει θέμα «Θάλασσα, Πέτρα και Φως», αποστέλλοντας μία έγχρωμη φωτογραφία σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή. Ομάδα εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου θα επιλέξει και θα αποστείλει τα τρία καλύτερα έργα από κάθε είδος.

Οι μαθητές πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους στην οργανωτική επιτροπή των «Μαθητικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Φωτογραφίας», έως τις 15 Μαΐου. Στη συνέχεια θα κριθούν από ομάδα ακαδημαϊκών, συγγραφέων, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων και φωτογράφων και θα βραβευθεί το καλύτερο διήγημα και το καλύτερο ποίημα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και η καλύτερη φωτογραφία. Το πρώτο βραβείο από κάθε κατηγορία (διήγημα και ποίημα) για τη βαθμίδα του Δημοτικού Σχολείου (σύνολο 2 βραβεία) θα είναι ένα notebook, ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο (σύνολο 4 βραβεία) θα είναι ένα τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες με ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης τα καλύτερα λογοτεχνήματα -πέραν αυτών που θα βραβευθούν- θα εκδοθούν σε βιβλίο με τη χορηγία γνωστού εκδοτικού οίκου και τα έσοδα από την πώλησή τους θα προσφερθούν στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Άνδρου. Όλες οι φωτογραφίες θα εκτεθούν σε δημοτικούς χώρους στις τρεις δημοτικές ενότητες της Άνδρου τον προσεχή Αύγουστο, στη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο νησί.