Στον σωστό δρόμο η κυκλοφοριακή αγωγή στη Σύρο

  • Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2013 - 06:00

Πρότυπο λειτουργίας σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΚΑ) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, το οποίο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Σύρο.

Την περασμένη Παρασκευή οι δύο συγκοινωνιολόγοι του Υπουργείου, που επισκέφθηκαν το νησί στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιούνται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ξεναγήθηκαν στο Πάρκο από τον συντονιστή των εκπαιδευτικών του ΠΚΑ κ. Φώτη Τσαντήλα, Προϊστάμενο του Τμήματος Έκδοσης Άδειων Κυκλοφορίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Τα στελέχη του Υπουργείου συμφώνησαν ότι η εικόνα του Πάρκου είναι άριστη και οι εργασίες συντήρησης του χώρου αλλά και του εξοπλισμού του άρτιες, ενώ εξήραν την αφοσίωση του δημοτικού υπαλλήλου κ. Νίκου Μονογυιού, που, όπως ανέφεραν, έχει ανεβάσει τον πήχη και για τα υπόλοιπα πάρκα της επικράτειας.

 

Εκπαίδευση 2500 παιδιών

Στα χρόνια λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 2.500 παιδιά τόσο από τη Σύρο όσο και από άλλα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία το επισκέπτονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία η οποία ακολουθείται από τους εκπαιδευτές, είναι πιστοποιημένη από το Υπουργείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι η εκπαίδευση των παιδιών προσφέρεται δωρεάν από τέσσερις εθελοντές εκπαιδευτές. Οι κ.κ. Φώτης Τσαντήλας, Φραγκίσκος Ρούσσος και Στέφανος Μπερτάκης, ιδιοκτήτες σχολών υποψηφίων οδηγών, και Ιωάννης Λούβαρης, εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και Δημοτικός Σύμβουλος, προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις γνώσεις, τον χρόνο και το μεράκι που απαιτείται για τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση από πολύ νωρίς. Ήδη για τη φετινή χρονιά έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πάρκου από περίπου 375 παιδιά σχολείων της Σύρου.