Εισαγωγή 34 σπουδαστών στην ΑΕΝ Σύρου

  • Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2013 - 06:00

1194 σπουδαστές θα εισαχθούν φέτος στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων και Μηχανικών της χώρας, σύμφωνα με απόφαση την οποία υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

 

Από αυτούς 705 σπουδαστές θα φοιτήσουν στις εννέα ΑΕΝ Πλοιάρχων και 489 στις τέσσερις ΑΕΝ Μηχανικών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η καταληκτική προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών της πρώτης γενικής κατηγορί- ας είναι η Πέμπτη 11/7 και της δεύτερης γενικής κατηγορίας η Παρασκευή 9/8.

Το 35% της πρώτης γενικής κατηγορίας θα καλυφθεί από υποψηφίους προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια και ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδας Β) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (2ο και 4ο) και το 25 % από υποψηφίους που προέρχονται από ημερήσια ΕΠΑ. Λ. (Ομάδα Α).

Η δεύτερη γενική κατηγορία σε ποσοστό 20% αφορά αποφοίτους Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), σε ποσοστό

10% αποφοίτους ΕΠΑΛ (Ομά- δα Α) εξαιρουμένων αυτών του Ναυτικού τομέα ειδικότη- τας Πλοιάρχου ή Μηχανικού και αποφοίτους Τ.Ε.Ε. του Β’ κύκλου σπουδών των τομέων Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογι-

κού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρο- λογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Τέλος, σε ποσοστό 10% οι θέσεις θα καλυφθούν από αποφοίτους ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) Ναυτικού τομέα

ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχα- νικού και αποφοίτους Τ.Ε.Ε. του ενιαίου τριετούς κύκλου σπου- δών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνει έξι δι- δακτικά εξάμηνα και δύο θαλάσ-

σια κατευθυνόμενης πρακτικής άσκησης-εκπαίδευσης σε πλοία, συνολικής διάρκειας δώδεκα μηνών. Τα δύο θαλάσσια ταξί- δια πραγματοποιούνται μεταξύ των Α-Β και Γ-Δ διδακτικών εξαμήνων αντίστοιχα. Το πρώτο θαλάσσιο ταξίδι συγχρηματοδο- τείται στο πλαίσιο του Ε.Π «Εκ- παίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φοίτηση στις Α.Ε.Ν. είναι δωρεάν. Μετά το τέλος της θε- ωρητικής και πρακτικής εκπαί- δευσης και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το Πτυχίο της Σχολής και το απο- δεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ τάξης Ε.Ν.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013- 2014 στην ΑΕΝ Πλοιάρχων της Σύρου θα εισαχθούν 34 σπου- δαστές της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.