Γιορτή λήξης Δημοτικών Σχολείων Σύρου

Επιτέλους… χαμόγελα

Δάσκαλοι και μαθητές ευχήθηκαν ολόψυχα “καλό καλοκαίρι”

Με αγαπημένες μελωδίες από κάθε γωνιά της γης, χορευτικές επιδείξεις και πρωτότυπα θεατρικά δρώμενα, αποχαιρέτησαν μαθητές και δάσκαλοι τη φετινή διδακτική χρονιά, που παρ’ όλες τις δυσκολίες και την έντονη ανησυχία για το μέλλον της εκπαίδευσης, έφτασε αισίως στο τέλος της.

Με οδηγό την αγάπη, η οποία αποτελεί τη μόνη πυξίδα που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στο μεγάλο ταξίδι προς την εσωτερική γαλήνη του, τα παιδιά παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα, προσφέροντας χαρά και συγκίνηση στους θεατές που δεν έπαψαν να τα χειροκροτούν και να τα καμαρώνουν.

Οι τελειόφοιτοι των δημοτικών σχολείων αναπόλησαν τις καλύτερες στιγμές που έζησαν τα τελευταία έξι χρόνια, δίνοντας τη σκυτάλη στα παιδιά των νηπιαγωγείων που με το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσουν τη μαγευτική περιπλάνησή τους στο χώρο της γνώσης.

“Αγάπη χωρίς σύνορα”

Διεθνές «άρωμα» είχε η γιορτή λήξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Οι μαθητές παρουσίασαν τραγούδια, μουσικές και παιχνίδια από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου προγράμματος γύρω από την εκπαίδευση των αλλοδαπών παιδιών και τη γνωριμία του σχολείου με τα ήθη και τα έθιμα των ξένων χωρών. ΄

Παράλληλα, η χορωδία ερμήνευσε αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής έντεχνης μουσικής, όπως τα: «Μαλαματένια λόγια» των Γ. Μαρκόπουλου - Μ. Ελευθερίου και «Φιλντισένιο καραβάκι» των Μ. Χατζηδάκι - Ν. Γκάτσου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από 35 χρόνια θητείας στο χώρο της εκπαίδευσης, εκ των οποίων τα 30 συμπληρώθηκαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λίτσας ανακοίνωσε την επικείμενη συνταξιοδότησή του. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», “το μυαλό του θα βρίσκεται πάντα στο σχολείο” και “δεν θα σταματήσει ποτέ να στεναχωριέται με τα δυσάρεστα και να χαίρεται με τα ευχάριστα που το αφορούν”.

Ισχυροί δεσμοί φιλίας

Θετικά κύλησε η χρονιά και για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε έναν κύκλο ποικίλων περιβαλλοντικών, αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων. Στη γιορτή λήξης που πραγματοποιήθηκε στην ενοριακή αίθουσα Βάρης, τα παιδιά αποχαιρέτησαν τη χρονιά με χαρά, τραγούδι και θεατρικές «πινελιές», άλλες πρωτότυπες και άλλες μέσα από κλασικά κείμενα της ελληνικής δραματουργίας όπως η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. “Κύμα” συγκίνησης προκάλεσε το τραγούδι της ΣΤ’ τάξης «Η φιλία», το οποίο οι μαθητές υπέγραψαν στιχουργικά και ερμήνευσαν μαζί με τη χορωδία. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης από το Σύλλογο Γονέων.

Αποχωρήσεις και νέες αφίξεις

Μία γλυκιά γιορτή με έντεχνο άρωμα και μποέμικη διάθεση παρουσίασαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ευχόμενοι σε όλους «καλό καλοκαίρι». Σε κλίμα συγκίνησης, τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης υποδέχτηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό και τους έδειξαν το χώρο με το…. δικό τους τρόπο και ορθοπεταλιές. Παράλληλα, αποχαιρέτησαν το σχολείο όπου φιλοξενήθηκαν για 8 ολόκληρα χρόνια, με ένα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών, για να αντιστοιχεί κάθε λεπτό στα χρόνια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.