Νέα τάξη πραγμάτων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

“Δεν μπορούμε να τραβήξουμε το χαλί”

Αναμονή για τους ωφελούμενους του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής – Παιδικοί Σταθμοί 2013 - 2014”

Στο παρά πέντε της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς αν τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στον παιδικό και τον βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Σύρου – Ερμούπολης αφού τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των ωφελουμένων του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για το έτος 2013 – 2014.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του ΟΠΚΑ, Άννα Βαφία και ο υπάλληλος του Οργανισμού, Γιάννης Αλεξανδρής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η συμμετοχή του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα ωφεληθούν γονείς με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, των οποίων τα παιδιά θα απαλλαγούν από τα απαραίτητα τροφεία. Έως και τις 25 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 45 παιδιών, αριθμός στον οποίο θα προστεθούν κι άλλα νήπια από 18 μηνών έως 4 ετών μέχρι και τον Σεπτέμβριο που θα είναι γνωστοί οι υπάλληλοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό των κοινωνικών και εκπαιδευτικών δομών.

Προηγούνται οι ωφελούμενοι του προγράμματος

Αναλυτικά για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής – Παιδικοί Σταθμοί 2013 – 2014”, μίλησε ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, “Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΟΠΚΑ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί εξασφαλίζεται κατ΄ επέκτασιν και η συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του Βήσσα”. Ο αριθμός των θέσεων των ωφελουμένων οικογενειών ανέρχεται “στις 45 όπως και πέρυσι”, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “η ιδιαιτερότητα φέτος είναι πως θα διαθέσουμε πέντε θέσεις βρεφών από 18 μηνών έως και δυόμιση ετών”. Ο κ. Αλεξανδρής μάλιστα, ανέφερε ότι πέρυσι “δεν καλύφθηκε όλος ο αριθμός των θέσεων, ωστόσο με δεδομένο το γεγονός της μείωσης των εισοδημάτων των γονέων, προφανώς οι μητέρες που θα καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα έχουν καλύτερη τύχη”.

Σε σχετικές δηλώσεις του, σημείωσε επίσης ότι, “Η υποβολή των δικαιολογητικών θα μπορεί να γίνεται από 25 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου ενώ αναμένεται προσεχώς να υπάρξει ανακοίνωση του Οργανισμού για περισσότερες λεπτομέρειες. Τα ονόματα των ωφελούμενων μητέρων θα είναι γνωστά στις 25 Αυγούστου”.

Σχετικά με τη λειτουργία του τμήματος του παιδικού σταθμού του Βήσσα, η πρόεδρος του ΟΠΚΑ, συμπλήρωσε πως, αν τα ευρωπαϊκά χρήματα, δεν αποδειχθούν επαρκή έως και το πέρας της σχολικής περιόδου, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, “Έχω ενημερώσει πως προφανώς θα χρειαστεί ο δήμος να συμβάλει οικονομικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του”.

Προτεραιότητα στην επιβίωση γενικώς...

Η δίνη της οικονομικής συγκυρίας, παρατηρείται πως επηρεάζει ολοένα και περισσότερο δομές και εργαζομένους. Στο ερώτημα αν διαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον των εν λόγω δομών, καθώς ήδη γα να διασφαλιστούν οι υπάλληλοι, προχωρούν οι διαδικασίες απορρόφησής τους από το δήμο και την αρμόδια υπηρεσία, η προσωπική εκτίμηση της προέδρου, είναι συγκεκριμένη. “Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μέλλον και την επιβίωση των υπαλλήλων”, ωστόσο, “θεωρώ πως θα δημιουργηθεί χάος με την υπερβολική συγκέντρωση. Όμως, θα πρέπει σίγουρα να προσέξουμε πώς θα εξασφαλιστούν οι υπάλληλοι. Ενδέχεται κάποιες δομές να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες αλλά αυτό θα το εξετάσουμε. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τί πρόκειται να γίνει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι σκοπός του ΟΠΚΑ και του δήμου είναι η προάσπιση των δομών και η ασφαλής λειτουργία τους, κάτι που εξασφαλίζεται σύμφωνα με την ίδια, “με τη λογική και πρακτική αντιμετώπιση του θέματος”. “Είναι αλήθεια πως δουλεύουμε καλύτερα και ελέγχουμε περισσότερο όσα έχουμε στην ευθύνη μας ως “ανεξάρτητα” Νομικά Πρόσωπα που έχουν κοινωνικές δομές ευαίσθητου χαρακτήρα. Θα δούμε σύντομα όμως, τί θα ακολουθήσει”.

Ντόμινο... νήπια, εργαζόμενοι, τροφεία

Επιπρόσθετα, σε συνάρτηση των ανωτέρω, η κ. Βαφία, υποστήριξε ότι, “Δεν αποκλείεται με τις αλλαγές που γίνονται στον δημόσιο τομέα να μη συμφέρει κάποιους υπαλλήλους να παραμείνουν και να συνταξιοδοτηθούν. Δεν ξέρουμε δυστυχώς τί θα συναντήσουμε τον Σεπτέμβριο”, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι, “λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι κατανοητό ο κάθε εργαζόμενος να θέλει να διασφαλίσει το μισθό ή τη σύνταξή του ή ακόμη και να σκέφτεται τη μετάθεσή του ώστε να μην πληρώνει ενοίκιο. Πλέον ανακύπτουν θέματα βιοπορισμού”. Αυτό, ωστόσο έχει σαν συνέπεια τέλη Σεπτέμβρη να είναι γνωστός ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν στα τμήματα του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού, αφού εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των εργαζομένων.

Εκ των συνθηκών, προκύπτει λοιπόν ότι, “Φέτος τα παιδιά θα είναι λιγότερα σε αριθμό. Εκτός αν μας επιτραπεί να προσλάβουμε κάποιον άνθρωπο” επισημαίνει, λέγοντας ότι, “Όπως προβλέπουμε όμως, τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα φέτος. Από την πλευρά μας πάντως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών της, η ίδια ανέφερε επιπλέον πως, “δε θα υπάρξει αύξηση των τροφείων αφού πολλές οικογένειες δεν κατάφεραν τελικά να πληρώσουν τη χρονιά που παρήλθε τα χρήματα για τη φοίτηση των νηπίων”. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη δεινή οικονομική κατάσταση των γονέων, αποτυπώνει το γεγονός πως παρά το ότι λήφθηκε σε αρκετές περιπτώσεις απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΚΑ, να μειωθούν τα προς καταβολή τροφεία, οι γονείς παρέμειναν πάλι... μουδιασμένοι.

“Κατανοούμε ότι μέσα στο χρόνο πολλοί από τους γονείς έμειναν άνεργοι. Δεν μπορούμε να τραβήξουμε κι εμείς το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Ως πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε μόνο να προσπαθούμε”, δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Σπρώχνουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Όπως όλα “δείχνουν” η Τοπική Αυτοδιοίκηση διανύοντας ίσως τη δυσκολότερη περίοδο, καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο φορτίο και να αναζητήσει κάθε τρόπο, μέσω του οποίου θα μπορεί να διατηρήσει τις κοινωνικές - και όχι μόνο – δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα παιδιά και οι οικογένειες. “Χρειάζεται το κράτος να εξετάσει ορθολογικά πώς θα λειτουργήσει καλύτερα. Μας τρομάζει η αλλαγή που γίνεται και στο τέλος θα ψάχνουν ανθρώπους να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δε θα βρίσκουν”, σχολιάζει συγκεκριμένα η Άννα Βαφία, απαντώντας στην ερώτηση πώς κρίνει το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον να απομείνει ως μοναδική λύση επιβίωσης των δομών, η “επένδυση” στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

“Το παρακαλώ αυτό, δεν το επιθυμώ μόνο. Και για τη Βοήθεια στο Σπίτι και για τους παιδικούς σταθμούς και για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα γηροκομείο ίσως. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το δήμο και την Περιφέρεια έχω την αίσθηση πως θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και χρειάζονται κοινωνική προστασία”, δήλωσε τέλος η πρόεδρος του ΟΠΚΑ.