Νέες περικοπές στον ήδη "κουτσουρεμένο" προϋπολογισμό του νοσοκομείου Σύρου

Νέο χτύπημα

  • Άλλο ένα χτύπημα δέχεται το νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
  • Με νέα εντολή της κυβέρνησης, οι προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία πρέπει να μειωθούν κι άλλο, κάτι που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
  • Δεν φτάνει που τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πια ούτε βαμβάκι για τους ασθενείς τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, προσανατολίζονται σε μείωση των προϋπολογισμών για το 2014 κατά 15 με 25%.

    Για το νοσοκομείο της Σύρου, η μείωση θα αγγίξει το 25%, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νησιωτών.

    Σε αδυναμία το σύστημα

    Οδηγούν τα νοσοκομεία σε αδυναμία λειτουργίας. Ανοίγουν το δρόμο για νέο κλείσιμο κλινικών - τμημάτων και περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Οι δεσμευτικές κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων για το 2014, μειώνουν για πέμπτη συνεχή χρονιά τα κονδύλια για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

    Το 2014 τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 332 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την πενταετία 2009–2014, η μείωση φτάνει τα 1,28 δισ. Ευρώ.
    Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς, θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.

    Πολλά νοσοκομεία θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία με τις σημερινές υπάρχουσες δομές και θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές συγχωνεύσεις – καταργήσεις κλινικών και τμημάτων. Ήδη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι φέτος 1.250 υγειονομικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

    Ζοφερή πραγματικότητα

    Σε πλήρη αδιέξοδο έχει οδηγηθεί, ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια, το σύστημα της υγείας στις Κυκλάδες. Το νοσοκομείο της Σύρου, δέχεται απανωτά τα χτυπήματα από την οικονομική πολιτική που ασκείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Περικοπές στις δαπάνες, μείωση των αποδοχών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι απλήρωτες εφημερίες, ο νέος οργανισμός, αλλά και η μη πλήρωση της θέσης του διοικητή, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε κατάσταση κινδύνου.

    Οι υπηρετούντες ιατροί δίνουν πραγματικό αγώνα για να κρατήσουν τη δομή σε λειτουργία, παρέχοντας τις καλύτερες κατά το δυνατό, υπηρεσίες στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες των Κυκλάδων.

    Τον ίδιο αγώνα δίνει και το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της υγειονομικής μονάδας.

    Μέσα σε αυτά τα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η συγχώνευση του νοσοκομείου της Σύρου με το νοσοκομείο της Νάξου, αυξάνοντας στο κατακόρυφο τα προβλήματα.

    Η μείωση θα οδηγήσει σε αδιέξοδο το νοσοκομείο

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, δίνει εντολή για νέα περικοπή των προϋπολογισμών για το 2014. Για το νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο διοικεί και όλα τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, η μείωση φθάνει το 25%. Συγκεκριμένα, για την επόμενη χρονιά η υγειονομική μονάδα του νησιού θα πρέπει να διαχειριστεί το ποσό των 3.239.238 ευρώ.

    Ο νέος προϋπολογισμός απειλεί τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου, αφού θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να νοσηλεύει τους ασθενείς, να προμηθεύεται τα απαραίτητα αντιδραστήρια για τη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων, καθώς επίσης και η προμήθεια υλικών για την υποστήριξη των κλινικών του.

    Ο “κουτσουρεμένος” προϋπολογισμός του 2014 θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση όλων των δομών που υποστηρίζει, δηλαδή των 7 Κέντρων Υγείας και των 14 Περιφερειακών Ιατρείων του νομού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προϋπολογισμός του 2012 ήταν 7.786.237 ευρώ. Το 2013, με υπογραφή του πρώην Διοικητή, Δημήτρη Τσιργή, μειώθηκε κατά 30% φθάνοντας στο ποσό των 4.345.124 ευρώ.

    Αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προμήθεια υλικών

    Ήδη το νοσοκομείο της Σύρου αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προμήθεια υλικών, αφού υπάρχει αυξημένη ζήτηση στα υλικά πρώτης βοήθειας. Από το τέλος του μήνα θα υπάρξει πρόβλημα και με την έλλειψη υλικών για τα αντιδραστήρια, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, αλλά πρόβλημα θα ανακύψει και στο ακτινολογικό τμήμα.

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπάρχει ακόμη και πρόβλημα της έλλειψης υλικών πρώτης ανάγκης, όπως είναι το βαμβάκι και το οινόπνευμα. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Σύρου, προμήθευσε την υγειονομική μονάδα με τα συγκεκριμένα υλικά.

    Εν μέσω καλοκαιριού η υγειονομική μονάδα του νησιού θα βρεθεί ουσιαστικά απογυμνωμένη, ανήμπορη να εξυπηρετήσει τόσο τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους των γύρω νησιών.

    Η υγεία στη Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο από τις συνεχόμενες περικοπές των κονδυλίων. Τους επόμενους μήνες το νοσοκομείο δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του, με αποτέλεσμα η πληθώρα αυτών να προωθείται σε νοσοκομεία της Αθήνας.

    Δεν φτάνει μόνο η αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσει μια μονάδα. Χρειάζονται και τα απαραίτητα υλικά, για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες χειρουργικές, παθολογικές, αλλά και υπηρεσίες στα έκτακτα περιστατικά.