Παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Αναζητούνται πόροι για επιπλέον 31.000 παιδιά

  • Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2013 - 06:01

Επιπλέον κονδύλια για τη λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αναζητούν τα συναρμόδια Υπουργεία, 15 μέρες πριν την έναρξη λειτουργίας τους και ενώ ήδη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός 31.000 παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, υπογραμμίζοντας την κοινωνική χρησιμότητα του προγράμματος για χιλιάδες ωφελούμενους.

91 χιλιάδες παιδιά στις δομές το 2013-14

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με κοινοποίηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, με την οποία έθετε ως επιτακτική την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών παιδικής φροντίδας της αυτοδιοίκησης μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Ασκούνης έκανε αναφορά στη σπουδαιότητα του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» το οποίο λειτουργεί με ευθύνη των Δήμων, αποτελώντας περίπου το αντίβαρο στην κρίση την οποία διέρχεται η χώρα, ενισχύοντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας χιλιάδες ωφελουμένους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της ΚΕΔΕ, 91.153 παιδιά πληρούν φέτος τις προϋποθέσεις ένταξης σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜεΑ), όμως η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των 150 εκατομμυρίων ευρώ, επαρκεί μόλις για 60.000 παιδιά.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη και των υπολοίπων 31.153 παιδιών, τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός προγράμματος σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, οι πόροι αυτοί μπορεί να προκύψουν είτε από τους αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα επιχειρησιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα προγράμματα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε και με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ.

Όπως επεσήμαινε στη σχετική επιστολή ο κ. Ασκούνης, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι εκτός από κοινωνικά αναγκαίες και εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες, με βάση το ισχύον σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα ώστε να έχει βρεθεί λύση το αργότερο έως την 1/9, ημερομηνία κατά την οποία ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜεΑ.

Αναζητούνται πόροι

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο να καταστεί εφικτή η αύξηση των κονδυλίων κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, ώστρ να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μιχελάκης υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του προγράμματος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και εξαρτημένων προσώπων και προσφέρει θέσεις φιλοξενίας σε βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους με αναπηρίες, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτόν χιλιάδες γονείς στην ευχερέστερη πρόσβασή τους στην απασχόληση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις υπηρεσίες του προγράμματος παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτές τις δομές.