Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής 2013 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πτώση σε 338 τμήματα

- Καταποντίστηκαν οι παιδαγωγικά τμήματα και σχολές Πολιτικών Μηχανικών- 604 μαθητές των Κυκλάδων εισάγονται σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τέλος δόθηκε χθες στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούσαν μία θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθε στο 68,35%.

Κατακόρυφες “βουτιές”

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε σε όλα τα επιστημονικά επίπεδα, καθώς η δυσκολία των φετινών θεμάτων οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων και κατά συνέπεια σε ακόμη χαμηλότερες βάσεις. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε πτώση σε 338 τμήματα, ακόμα και στις ελίτ των σχολών (ιατρικές και νομικές). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία για πρώτη φορά έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια.

“Καταποντισμό” υπέστησαν οι μαθηματικές και οι παιδαγωγικές σχολές λόγω των ελάχιστων διορισμών στο Δημόσιο και οι σχολές πολιτικών μηχανικών, αφού πολλοί μιλούν για το “θάνατο” της οικοδομής στη χώρα μας. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση στις σχολές της Αστυνομίας, καθώς οι φετινοί εισακτέοι θα φοιτήσουν σε δύο χρόνια.

Μείωση στων αριθμό των φετινών εισακτέων

Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές σε ΤΕΙ της επαρχίας ανέβασαν τη βάση τους, δεδομένου ότι φέτος καταγράφηκαν 7.000 λιγότερες θέσεις εισακτέων, την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι ήταν 4.000 λιγότεροι. Ως εκ τούτου, σημειώθηκε μία διαφορά 3.000 θέσεων, οι οποίες ανέβασαν τις βάσεις στα εν λόγω ΤΕΙ.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι).Στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του λυκείου (80.615 πέρυσι). Οι κενές θέσεις είναι 836, έναντι των 1.150 που ήταν πέρυσι.

Κατακρύμνηση ανά επιστημονικό πεδίο

Αναλυτικότερα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, παρατηρήθηκε μία μικτή εικόνα στις Φιλολογικές σχολές. Παρόλο που σημειώθηκε πτώση στις Φιλολογίες της Αθήνας (467 μόρια) και της Θεσσαλονίκης (370 μόρια), στο Ρέθυμνο υπήρξε άνοδος 230 μόρια. Στη Νομική, τη μεγαλύτερη πτώση υπέστη το τμήμα της Κομοτηνής, η οποία έπεσε στα 17.914 μόρια. Κατακρύμνηση των βάσεων είχαμε στις Παιδαγωγικές σχολές, η οποία κυμαίνεται από 1100 έως 1450 μόρια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, πέρα από τις Μαθηματικές σχολές, σημειώθηκε πτώση και στις σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, παράλληλα με τις ιατρικές σχολές “έπεσαν” τα τμήματα Οδοντιατρικής και τα Φαρμακευτικά επαγγέλματα. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο δείχνουν να “ξεψυχούν” οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τμήμα της Ξάνθης όπου έπεσε 1886 μόρια. Τέλος, μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο 5ο επιστημονικό πεδίο, λόγω των μαθηματικών.

Οι επιτυχόντες στα νησιά των Κυκλάδων

Στις Κυκλάδες, συνολικά 604 μαθητές εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εκ των οποίων οι 484 επιτυχόντες προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και οι υπόλοιποι 120 από τα ΕΠΑΛ του Νομού. Τον μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων στα ΓΕΛ φέρει η Νάξος με 118. Ακολουθούν η Πάρος και η Σύρος με 79, η Θήρα με 51, η Μύκονος με 37, η Τήνος με 22, η Μήλος με 20, η Άνδρος με 16, η Κύθνος και η Σίφνος με 15, η Αμοργός με 11, η Ίος με 7, η Φολέγανδρος και η Κέα με 5 και τέλος, η Φολέγανδρος και η Σχοινούσα με 2.

Από την άλλη, στα ΕΠΑΛ σημειώθηκαν 22 επιτυχόντες στη Σύρο, 17 στη Θήρα, 16 στη Νάξο και στην Τήνο, 13 στην Πάρο, 11 στην Κέα, 7 στη Μήλο, 6 στη Μύκονο και 4 στην Αμοργό, στη Σίφνο και στην Άνδρο.

Οι πίνακες με το σύνολο των επιτυχόντων στις Κυκλάδες είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική μορφή της “Κοινής Γνώμης”.