Τροπολογία για την παράταση των περσινών συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών

Στο παρά πέντε και… καταϊδρωμένο το Υπουργείο

  • Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαγωνισμοί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την ομαλή εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών από τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα φαίνεται πως δεν εξελίχθηκαν βάσει… προσδοκιών.

Οι διαγωνισμοί δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν εγκαίρως με αποτέλεσμα το αρμόδιο Υπουργείο να φέρει στη Βουλή τροπολογία, που ψηφίστηκε προχθές, και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών και για το σχολικό έτος 2013-2014.

Καθυστερήσεως το… ανάγνωσμα

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», αιτία των καθυστερήσεων είναι η δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου (14/6), γεγονός που, όπως επισημαίνεται, περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών. Επιπλέον, σύμφωνα με το Υπουργείο οι Περιφέρειες ήταν ανέτοιμες και δεν μπορούσαν να τηρήσουν την προθεσμία των 30 ημερών για προκήρυξη και ολοκλήρωση των διαγωνισμών για το μέρος των μαθητών, που θα μεταφερθούν με δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών.

Η τροπολογία προβλέπει παράταση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ σύμφωνα με τον νόμο 4089/2012 και παράταση των συμβάσεων των Δήμων που είχαν την αρμοδιότητα έως 30/6/2013 και μετέφεραν μέρος των μαθητών. Επίσης προβλέπει την υποκατάσταση των Δήμων από τις Περιφέρειες ως αναθέτουσες αρχές των συμβάσεων, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχος, δεδομένου ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη επεξεργαστεί τον αριθμό των μαθητών που πρόκειται να μεταφερθεί και έχουν σήμερα πλήρη εικόνα. Η παράταση των συμβάσεων προβλέπεται να γίνεται με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και η λύση τους αυτομάτως και αζημίως όταν θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και υπογραφούν οι νέες συμβάσεις. Οι συμβάσεις παρατείνονται με το ίδιο κόστος που είχε διαμορφωθεί στις 30/6/2013.

Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ, η οποία προσδιόριζε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσεχή σχολική χρονιά, είχε εκδοθεί τον Ιούνιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και στόχευε, μεταξύ άλλων, και στην εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών διεμήνυε ότι εντός του Ιουλίου θα εκταμιεύονταν επιπλέον χρήματα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τους μεταφορείς, με κεντρικό στόχο να μην «μπλοκάρει» και πάλι η διαδικασία και οι μεταφορείς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συμμετοχής στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, με την επισήμανση ότι οι ενέργειες αυτές «στοχεύουν στην αποκατάσταση της λειτουργικής ομαλότητας και της αξιοπιστίας της Πολιτείας, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις τοπικές αγορές».

Ωστόσο, κατόπιν των εξελίξεων αυτών, μάλλον η αξιοπιστία του Υπουργείου δεν φαίνεται να αποκαταστάθηκε. Προς το παρόν ο «κλήρος» πέφτει στα περιφερειακά συμβούλια που τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να βιαστούν ώστε να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις παράτασης των περσινών συμβάσεων.