Επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” για την επίτευξη των στόχων τους

Ανοίγουν τα “φτερά τους”

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, αλλά και τις βολές που δέχεται σήμερα η δημόσια εκπαίδευση απέδειξαν ότι έχουν όνειρα, στόχους και αποτελεσματικότητα

Συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που μετά από έναν εξεταστικό κυκεώνα, εξαντλητική μελέτη και πολύωρα φροντιστήρια είδαν το όνομά τους να αναγράφεται στη λίστα των εισακτέων σε κάποιο από τα δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Παρά τα ισχυρά “χτυπήματα” που δέχεται μέρα με τη μέρα η παιδεία, αλλά και τον υψηλό πήχη της εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρκετοί μαθητές απέδειξαν ότι έχουν όνειρα, προσδοκίες, στόχους και αποτελεσματικότητα.

Με την ίδια δίψα για γνώση, αλλά και τη διάθεση να περιπλανηθούν σε νέους πνευματικούς ορίζοντες που θα αποτελέσουν την αρχή για το μέλλον που επιθυμούν να έχουν, κλείνουν πίσω τους ένα κύκλο, τον οποίο θα θυμούνται πάντα με χαμόγελο και νοσταλγία.

Την αμέριστη ικανοποίησή τους για την εξασφάλιση θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” επιτυχόντες της Σύρου, οι οποίοι ετοιμάζονται να “ανοίξουν τα φτερά τους” για νέες εμπειρίες.

“Η σκέψη του εξωτερικού θα υπάρχει πάντα”...

Αθηνά Κώτσια, Νομική Αθήνας

“Η επίτευξη ενός στόχου σίγουρα απαιτεί πρόγραμμα και συστηματικό διάβασμα, χωρίς όμως υπερβολές” δήλωσε η Αθηνά Κώτσια, η οποία κατέλαβε την 9η θέση στη Νομική Αθηνών, έχοντας συγκεντρώσει 19.452 μόρια. “Χάρηκα που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και τώρα ανυπομονώ για όσα θα συναντήσω μπροστά μου” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη σχολή αποτελούσε και την πρώτη της επιλογή. Πρόσθεσε δε, ότι ένα από τα κριτήρια ήταν η δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. “Πιστεύω ότι μέσα από αυτή προσφέρονται πολλές διέξοδοι. Όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου μπορώ να ασχοληθώ με πολλά πράγματα γύρω από τη Νομική, ακόμη και στο εξωτερικό, εάν χρειαστεί να αναζητήσω εκεί εργασία” δήλωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει στην Ελλάδα. “Ελπίζω να μη χρειαστεί να βγω έξω”, σημείωσε. Καταλήγοντας, έκρινε ότι κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος, αρκεί να υπάρχει θέληση, αφοσίωση και επιμονή. “Αν σου αρέσει κάτι, όλα φαίνονται πολύ πιο εύκολα”, τόνισε.

“Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε”

Νικήτας Βεκρής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Κρήτη)

“Σημασία έχει ο κάθε μαθητής να επιλέγει εκείνο που του αρέσει”, σημείωσε ο Νικήτας Βεκρής, ο οποίος εισάγεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στα Χανιά της Κρήτης με 17.200 μόρια. “Δεν θα πρέπει η επαγγελματική αποκατάσταση να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια η κατάσταση της χώρας μας” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πάντα η λύση του εξωτερικού για όσους αισθάνονται ότι αδυνατούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα σκεφτεί την ιδέα της “μετανάστευσης” παρά μόνο στην περίπτωση που δεν παρατηρηθούν σημάδια βελτίωσης στο εργασιακό σκηνικό της Ελλάδας. Για όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή σημείωσε πως “δε χρειάζεται να απογοητεύονται. Δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, αλλά να προσπαθήσουν ξανά. Εξάλλου, η ζωή μπορεί να τα φέρει αλλιώς και οι ίδιοι να βρουν ένα επάγγελμα που τους αρέσει και δεν απαιτεί σπουδές”.

Γιάννης Ξανθάκης, Οδοντιατρική Αθηνών

Πρώτος στο Τμήμα Οδοντιατρικής Αθηνών, εισάγεται ο μαθητής του Γενικού Λυκείου Σύρου, Γιάννης Ξανθάκης, έχοντας συγκεντρώσει 19.329 μόρια. “Δεν επιδίωκα τόσο την πρωτιά, όσο το να περάσω” ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι ,όσο δύσκολος κι αν είναι ο στόχος που θέτει κανείς για τον εαυτό του, δεν θα πρέπει να κυριεύεται από υπερβάλλον άγχος και πίεση, που αποτελούν αρνητικούς παράγοντες. “Ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να εστιάσει στο σκοπό του”.

“Είναι θέμα προτεραιοτήτων”

Ιωάννα Δρυμπέτα, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη)

“Έχω μεγάλη ανυπομονησία για το νέο μου ξεκίνημα” δήλωσε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Δρυμπέτα. Όπως κατέστησε γνωστό, αν και η αρχική της σκέψη ήταν να επιλέξει κάποιο τμήμα φυσικής, κατέληξε τελικά στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς προσφέρει ένα μεγαλύτερο φάσμα ευκαιριών στον επαγγελματικό τομέα. “Ταυτόχρονα μπορώ να κάνω και κάποιο μεταπτυχιακό στη φυσική, αν το θελήσω” υπογράμμισε. Αναφερόμενη στην υλοποίηση των στόχων μας, η ίδια έκρινε ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προτεραιότητες που βάζουμε για τον εαυτό μας. “Εγώ ήθελα να βγαίνω μια-δυο ώρες κάθε Σάββατο μαζί με φίλους, γιατί με ηρεμούσε, αλλά ταυτόχρονα στερήθηκα τον ύπνο μου”, τόνισε.

“Πόλος έλξης ο πλούτος γνώσεων”

Νίκος Καπέλλας, Ιατρική Θεσσαλονίκης

Αν και αρχικά είχε ενδοιασμούς για το αν θα καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα της Ιατρικής, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων τον αντάμειψαν. “Όταν διένυα τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, τα πράγματα έγιναν κάπως ζόρικα και αναγκάστηκα να αφήσω στην άκρη την ιατρική. Πίστευα ότι δεν έπιανα τα απαραίτητα μόρια. Όταν όμως είδα ότι συγκεντρώνω 18.880 μόρια, τη δήλωσα και πέρασα”, επεσήμανε. Όπως τόνισε “αυτό που με τράβηξε στη συγκεκριμένη επιστήμη είναι η σκέψη ότι θα έχω τόσες πολλές γνώσεις”. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε μαθητής θα πρέπει να αφιερώνει πολλές ώρες μελέτης και πέρα από το καθιερωμένο πρόγραμμα του σχολείου. “Η κύρια δυσκολία είναι ότι δε μαθαίνουμε αρκετά πράγματα στο σχολείο. Δηλαδή απαιτείται και φροντιστήριο, για να μπορέσει κάποιος να πετύχει έναν υψηλό στόχο. Το σχολείο από μόνο του δεν μπορεί να δώσει ό,τι χρειάζεται”, διευκρίνισε.

Κατερίνα Βλάμη, Νομική Αθήνας

Με 19.115 μόρια, η Κατερίνα Βλάμη κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στη Νομική Αθηνών. Όπως εξηγεί, η “Νομική προσφέρει περισσότερες διεξόδους από άλλα τμήματα, καθώς ένας φοιτητής δεν περιορίζεται μόνο στο επάγγελμα του δικηγόρου, στο οποίο πλέον υπάρχει κορεσμός. Πέρα από αυτό, έχει την επιλογή του δικαστού, του συμβολαιογράφου, του εισαγγελέα και άλλων κλάδων”. Παράλληλα, τονίζει ότι τη χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων “ένας μαθητής θα πρέπει να κάνει θυσίες. Η προσήλωση στο στόχο του μπορεί να τον βοηθήσει να αντέξει την πίεση και να τα καταφέρει”.

Μήνυμα Γιάννη Δεκαβάλλα

Το δικό του μήνυμα προς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων έδωσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας. “Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και παράλληλα, να τους ευχαριστήσω για τη χαρά και την ικανοποίηση που δωρίζουν στην τοπική μας κοινωνία. Αποδεικνύουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με όραμα και συνέπεια, αλλά και με την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών και της οικογένειάς τους. Η επιτυχία τους είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή τους που θα σηματοδοτήσει το μέλλον τους και θα εφοδιαστεί με γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα τους καταστήσει ενεργούς πολίτες και άξιους επιστήμονες. Τους εύχομαι ολόψυχα να έχουν λαμπρές σπουδές, συνοδευόμενες από υγεία και ακολουθούμενες από διακρίσεις και επαγγελματική καταξίωση. Επίσης, να συγχαρώ τους μη επιτυχόντες για την προσπάθειά που κατέβαλαν και να τους ευχηθώ να έχουν υγεία και πίστη που θα ενδυναμώσουν την όποια απόφασή τους στο μέλλον”.