Συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου

Η παιδεία "αιμορραγεί"

Σε ένα κοινό μέτωπο με μοναδικό στόχο, να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας παιδείας, συντονίζονται στη Σύρο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανέλυσαν τα όσα μεθοδεύτηκαν και συνεχίζονται να μεθοδεύονται από το υπουργείο Παιδείας, τα οποία φανερώνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί και όχι αυτή που προσπαθούν με τα λεγόμενά τους να πλασάρουν, δηλώνοντας ότι όλα είναι ωραία, όλα είναι καλά.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών το διοικητικό προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που απειλείται άμεσα με τη διαθεσιμότητα, καθώς επίσης ο Σύλλογος Νοσηλευτών του νοσοκομείου Σύρου, αλλά και ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

“Μας γυρίζουν πίσω πολλά χρόνια”

“Αυτή η σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα είναι μία από τις χειρότερες της μεταπολίτευσης”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Γιώργος Καλημερίδης, ο οποίος ανέλυσε μία, μία τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές τις οποίες χαρακτήρισε ως “δώρα” του υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Καλημερίδης με στοιχεία, μίλησε για το ξεκλήρισμα του ολοήμερου σχολείου, για την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, για τη συγχώνευση τμημάτων στα δημοτικά σχολεία, για την υποβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού, αλλά και του δημόσιου ρόλου της παιδείας, καταλήγοντας: “Ως εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε για την εργασία μας και τη μόρφωση των παιδιών μας. Ο απεργιακός μας αγώνας είναι για να ανοίξουν τα σχολεία”.

“Θα αντιδράσουμε γιατί το οφείλουμε στους μαθητές μας”

Ο γραμματέας της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαμιχαήλ μίλησε για τις ανθρώπινες απώλειες που μετρά η παιδεία, με τις 2.500 διαθεσιμότητες και τους 10.000 αναπληρωτές που δε διορίστηκαν. “Κάθε τέτοια μέρα πάντα περιείχε χαρά για εμάς εκπαιδευτικούς. Σήμερα όμως είναι μια μέρα θλίψης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιχαήλ, μιλώντας στη συνέχεια για το “νέο λύκειο” που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά και για τις ειδικότητες που χάθηκαν από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. “Θα αντιδράσουμε γιατί το οφείλουμε στους μαθητές μας. Θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις γιατί το δημόσιο σχολείο δεν πρέπει να κλείσει”.

Να σημειωθεί ότι και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ, τοποθετήθηκαν στο θέμα, τονίζοντας ότι η υπόθεση της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο θέμα των εκπαιδευτικών, αλλά όλης της κοινωνίας, την οποία θέλουν στο πλευρό τους.

“Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα βρεθεί σε αδυναμία”

Για την απειλή που δέχονται μέσω της διαθεσιμότητας, μίλησε εκπρόσωπος του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Όπως είπε, “οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι ολέθριες. Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η «αιμορραγία» προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Η εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων απειλείται, η αξιοπρεπής μας επιβίωση γίνεται ζητούμενο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε περίοδο ποικιλόμορφων κινητοποιήσεων. Έχουν αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να ευαισθητοποιήσουν όλο τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετέχουν στις δύο 48ωρες απεργίες που έχει προκηρύξει ο δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός τους φορές (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) για τις 10-11 και 12-13 Σεπτέμβρη, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. “Είναι αγώνας υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου και ταυτόχρονα αγώνας επιβίωσης”.

Οι σαρωτικές αλλαγές που αποκρύπτονται

Οι αλλαγές ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κυριολεκτικά σαρώνουν την έννοια της μάθησης, υποβαθμίζουν το μαθητή και οδηγούν σε οριακές καταστάσεις τον εκπαιδευτικό.

Τα όσα κατάθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Γιώργος Καλημερίδης, δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα δήλωναν προχθές τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, όσο και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

- Αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, δηλαδή από 15 μαθητές ανά τμήμα, στο 28 μαθητές ανά τμήμα. Ήδη αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στη Σύρο και συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολείο της Ποσειδωνίας, όπου συγχωνεύονται τμήματα.

- Από χθες μπήκε σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για το ολοήμερο σχολείο, θέμα που δημοσίευσε η “Κοινή Γνώμη”. Ήδη στο 10 δημοτικό σχολείο Σύρου στο ολοήμερο σχολείο εγγράφονται μαθητές μόνο από τις τέσσερις τάξεις του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι έτσι καταργούνται εκπαιδευτικοί από το ολοήμερο σχολείο, αλλά και αποκλείονται από αυτό οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

- Καταργείται η ενισχυτική διδασκαλία, προκειμένου να απελευθερωθούν ώρες ώστε οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν ώρες από τα κενά που θα υπάρξουν.

Εν κατακλείδι,μπορούν όλοι να καταλάβουν ότι τα κενά των οργανικών θέσεων που καλύφθηκαν, όπως ευαγγελίζονται οι υπεύθυνοι των Κυκλάδων, καλύφθηκαν από το “πετσόκομα” που έγινε στο ολοήμερο σχολείο, από την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και από τη σύμπτυξη τμημάτων.