Παλμός και ένταση στη χθεσινή κιν ητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων στη Σύρο

Ταρακούνησαν το νησί

Με τραγούδια, μουσική και συνθήματα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στη Σύρο, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων που πλήττουν τη δημόσια εκπαίδευση, την υγεία και τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν ο παλμός και η ζωντάνια, αλλά και η βεβαιότητα ότι κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης, με τελευταίο σταθμό τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, όπου συνομίλησαν με τον Διευθυντή, Διονύση Μεσσάρη.

Η συνάντηση έκλεισε με του μαθητές του λυκείου, όπου έθεσαν στον κ. Μεσσάρη τα δικά τους ζητήματα και ανησυχίες για το σχέδιο που αφορά το “νέο Λύκειο”, κερδίζοντας την “παρτίδα”.

“Ξύπνησαν” την “κοιμισμένη” Ερμούπολη

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει από την περασμένη Δευτέρα η εκπαιδευτική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερμούπολη και συγκεκριμένα έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όσοι σκεφτόταν ότι και αυτή η κινητοποίηση θα ήταν μία συγκέντρωση ρουτίνας διαψεύστηκαν, αφού η χθεσινή πορεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες, όχι τόσο σε όγκο, αλλά και ρυθμό και ένταση των τελευταίων ετών.

Μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων, εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα (κυρίως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αιρετή Περιφέρεια Ν. Αιγαίου), εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν κάτω από τον “καυτό” ήλιο διαδηλώνοντας κατά των μέτρων που πλήττουν όχι μόνο την παιδεία, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού.

Με τραγούδια, μουσική και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι “ξύπνησαν” την “κοιμισμένη” Ερμούπολη, αποδεικνύοντας ότι τελικά τίποτα δεν έχει χαθεί.

Τον κάλεσαν σε ανυπακοή

Η συγκέντρωση κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, όπου εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συναντήθηκαν με τον Διευθυντή, Διονύση Μεσσάρη.

Οι εκπαιδευτικοί του έθεσαν τα “καυτά” ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι αποσπάσεις, η κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, καθώς επίσης και η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, η σύμπτυξη τμημάτων, η κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η υποστελέχωση του ειδικού σχολείου, αλλά και του νηπιαγωγείου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Μεσσάρης υποστήριξε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι εκτελεί τις εντολές του υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή να σταματήσει να εκτελεί τις εγκυκλίους του υπουργείου, οι οποίες όπως είπαν δεν στηρίζονται στην νομιμότητα.

“Συμμαθητές μας εγκαταλείπουν το Λύκειο”

Το τέλος της συνάντησης του Περιφερειακού Διευθυντή με τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, έδωσαν μαθητές του λυκείου, οι οποίοι εξέφρασαν τις αγωνίες τους για το “νέο λύκειο” που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Με αφοπλιστικό τρόπο, αλλά και με ατράνταχτα επιχειρήματα κατέρριψαν το “μύθο” που προωθεί η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποί της, αλλά και το υπουργείο, σχετικά με το νέο σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Το σχέδιο για το “νέο λύκειο”, είναι ένα σχέδιο εξόντωσης των μαθητών. Προωθεί αλλαγές που πιστεύουμε ότι δεν εκπροσωπούν και εξυπηρετούν το βασικό σκοπό του σχολείου, που είναι να βγάζει ολοκληρωμένους ανθρώπους. Η μετατροπή του λυκείου σε ένα εξεταστικό κέντρο, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μειώσει δραστικά τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετατρέποντας όλους τους μαθητές σε φθηνά εργατικά χέρια. Θα αυξήσει την παραπαιδεία, διότι ένας μαθητής για να μπορέσει να αντεπεξέλθει θα τρέξει στα φροντιστήρια. Αυτό είναι τραγικό και θα πρέπει να σταματήσει”.

Με βουρκωμένα μάτια μαθήτρια δήλωσε ότι ήδη πολλοί συμμαθητές της εγκαταλείπουν τη φοίτησή τους, διότι είτε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, είτε διότι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του συστήματος που υπάρχει στα λύκεια και το οποίο θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με το νέο σχέδιο.

Ενωτικά μηνύματα

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών έχει καταφέρει να συσπειρώσει στο πλευρό τους και τους γονείς, αλλά και τους εργαζόμενους. Καθημερινά ολοένα και αυξάνονται τα μηνύματα συμπαράστασης που εκδίδουν οι σύλλογοι γονέων από όλα σχεδόν τα νησιά.

Συγκεκριμένα, ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Σύλλογος γονέων των μαθητών του γυμνασίου Θήρας. «Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Μαθητών Γυμνασίου Θήρας αντιλαμβανόμενοι την ολοκληρωτική έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στα προγράμματα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για το «Νέο Λύκειο», τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου, τον κίνδυνο για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας, την απαξίωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης τομέων με μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές και τις συνακόλουθες απολύσεις καθηγητών με οργανικές θέσεις και τις ελλείψεις σε καθηγητές, συμπαρατάσσονται και συμπαραστέκονται στον αγώνα των εκπαιδευτικών για δημόσια και δωρεάν παιδεία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, ψήφισμα εξέδωσαν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Μήλου, οι οποίοι συμπαραστέκονται στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών του νησιού. “Οι καθηγητές των παιδιών μας αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο ενάντια στις πολιτικές συρρίκνωσης και υποβάθμισης του. Η ανυπαρξία βιβλίων σε καινούργια μαθήματα του Γυμνασίου – Λυκείου, το γεγονός ότι το Λύκειο μετατρέπεται από την Α’ τάξη σε ένα εξεταστικό κέντρο, η κατάργηση τομέων του ΕΠΑΛ και η υποβάθμιση του σε Κέντρο Μαθητείας έρχονται σε αντίθεση με το δικαίωμα των παιδιών για μάθηση.

Η διαθεσιμότητα – απόλυση , όπως και έγινε και με καθηγήτρια του νησιού μας, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η κατάργηση – συγχώνευση σχολείων υποβαθμίζουν γενικότερα την εκπαίδευση με θύματα πρωτίστως τα παιδιά μας. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας σε μια αξιοπρεπή Δωρεάν Δημόσια Παιδεία ενάντια στη διάλυση του Δημοτικού Σχολείου”.

Η Ολομέλεια του Συντονιστικού των Φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για την υγεία, η αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εκπαιδευτικοί των νησιών μας, υπερασπιζόμενοι την παροχή ποιοτικής Δημόσιας και δωρεάν παιδείας στη χώρα.

Τα πολλαπλά αδιέξοδα και προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα η κυβερνητική πολιτική κατ’ εντολήν της Τρόικας και των δανειστών στο χώρο της δημόσιας Εκπαίδευσης, συναγωνίζονται σε βαρβαρότητα τα αντίστοιχα προβλήματα που βιώνουμε ως πολίτες και νησιώτες στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Οι απολύσεις και διαθεσιμότητες, η υποστελέχωση σημαντικότατων τομέων της δημόσιας Διοίκησης, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και νοσοκομείων, η διαρκής φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, η δραματική περικοπή πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο εργασιακός Μεσαίωνας, η απίστευτου μεγέθους ανεργία και ιδίως των νέων, η επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, η εγκατάλειψη των δομών Πρόνοιας και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, είναι πολλές πλευρές της ίδιας αδιάλλακτης μνημονιακής πολιτικής. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει! Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Κι αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Το Συντονιστικό των Φορέων της Πάρου και Αντιπάρου για την Υγεία, ενώνει τις δυνάμεις του με τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς των νησιών μας και καλεί κάθε δημοκρατικό συμπολίτη μας να στηρίξει έμπρακτα και να δείξει την αλληλεγγύη του στον αγώνα αυτό. Ο αγώνας για την υγεία και την παιδεία είναι αγώνας της ίδιας της κοινωνίας για την ύπαρξή της”, σημειώνει.

Απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί και στη Νάξο, έπειτα από κάλεσμα που έχουν απευθύνει ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.), καθώς και η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί στη Σύρο, έχοντας όμως στο πλευρό τους και άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως το Σύλλογο των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους εργαζόμενους της αιρετής Περιφέρειας και το Σύλλογο του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έτσι για σήμερα έχει προγραμματιστεί στις 10 και μισή το πρωί έξω από το κτήριο της Περιφέρεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ για το βράδυ και συγκεκριμένα στις 20:15 θα δοθεί συναυλία στην πλατεία Μιαούλη.

Την Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη – συνέλευση σωματείων και εργαζομένων στην Σύρο στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού ( απέναντι από την Εθνική Τράπεζα Νεωρίου).

Υψηλά τα ποσοστά

Εντωμεταξύ, τα ποσοστά της απεργίας των καθηγητών στο νομό Κυκλάδων συνεχίζουν και είναι υψηλά. Το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 90%, ενώ η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απεργίας.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή στη Νάξο και τις τρεις μέρες κυμαίνεται στο 80%, στην Ηρακλειά γύρω στο 33%, στη Σχοινούσα στο 100%, στα Κουφονήσια στο 40% και στη Δονούσα στο 70%.

Διαβάστε ακόμα