Νέα μείωση του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται δωρεάν στο ΤΜΣΠΣ στη Σύρο

Αντίστροφη μέτρηση στη σίτιση

- Συνολικές “περικοπές” που “αγγίζουν” το σύνολο των Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Μεταφέρεται στο κέντρο της Ερμούπολης η Λέσχη Σίτισης

Μόνο 93 φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να σιτίζονται δωρεάν στη Λέσχη Σίτισης που θα λειτουργήσει άμεσα στο κέντρο της Ερμούπολης (πλησίον της πλατείας Μιαούλη) για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) στη Σύρο, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρι Τσάρτα.

Οι περικοπές στην χρηματοδότηση που προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας και αφορούν στη σίτιση των φοιτητών συνολικά των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκαλούν νέο κύκλο ανησυχίας στη φοιτητική κοινότητα με δεδομένη τη συγκεκριμένη απόφαση του πρύτανη, μέσω της οποίας ο ίδιος, γνωστοποιεί τον ακριβή αριθμό των φοιτητών που θα έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε όλα τα Τμήματα.

Για την αρνητική εξέλιξη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Κωνσταντίνος Περάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως από τη μία ικανοποιείται ένα πολύχρονο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου και θα λειτουργήσει στην Ερμούπολη η Λέσχη Σίτισης, ωστόσο στον αντίποδα και ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων φοιτητών που θέλουν να σιτίζονται δωρεάν καθώς πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, η νέα απόφαση του πρύτανη έρχεται να προσθέσει περισσότερες σκέψεις ακόμη και για μελλοντικές μειώσεις.

Σίτιση μόνο για 93 φοιτητές

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε έχοντας στο πλάνο της η φοιτητική κοινότητα πως από το σύνολο των φοιτητών, οι 129 εξ αυτών θα διατηρήσουν το δικαίωμα να σιτίζονται δωρεάν, καθώς καλύπτουν το σύνολο των απαιτούμενων κριτηρίων, κυρίως οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι εντός δύο ετών, όσον αφορά στους φοιτητές του Τμήματος Σύρου σε επίπεδο σίτισης στη Λέσχη, έχουν καταγραφεί αρκετές μειώσεις στον αριθμό των φοιτητών, ενώ υπήρξαν και ανάλογες κινητοποιήσεις αφού για το φοιτητικό σύλλογο, η δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει απαραίτητα και τη δυνατότητα δωρεάν σίτισης των φοιτητών.

Η πρώτη απόφαση του πρύτανη Πάρι Τσάρτα, που άλλαζε τα δεδομένα και όριζε – σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου – περιορισμένο αριθμό φοιτητών, ήρθε πριν από αρκετούς μήνες. Με κινητοποιήσεις τους, τότε, οι φοιτητές διεκδίκησαν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, ο οποίος ωστόσο σήμερα “συρρικνώθηκε” και δεν ξεπερνά τους 93. “Με την καινούργια πράξη του πρύτανη μειώνονται οι δικαιούχοι από 129 σε 93 και είναι απόφαση αντίθετη με όσα περιμέναμε, αφού το υπουργείο προχώρησε σε περικοπές” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περάκης.

Αναμένεται αύξηση της... ζήτησης

Προκειμένου να αποφασίσει ως προς την ανωτέρω εξέλιξη η φοιτητική κοινότητα, πραγματοποίησε συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στο πλαίσιο της οποίας συναποφασίστηκε να εκδοθεί ένα ψήφισμα και να αποσταλεί προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή προς την πρυτανεία καθώς και προς το Σύλλογο διδασκόντων, ώστε να ληφθεί από την πλευρά τους διαφορετική απόφαση που θα υποστηρίζει το “δίκαιο αίτημα των φοιτητών”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περάκης, πρόσθεσε ακόμη, ότι “με δεδομένη την αλλαγή χώρου που θα λειτουργεί η Λέσχη Σίτισης, ο αριθμός των παιδιών θα αυξηθεί κανονικά” καθώς όπως εξηγεί, δε θα κρίνεται απαραίτητη η μετακίνησή τους. Όπως συμπλήρωσε άλλωστε, η λειτουργία της στην Ερμούπολη, αποτελεί την ικανοποίηση ενός “πολύχρονου αιτήματος”, αφού “στο Μάννα που βρισκόταν αρχικά ήταν αδύνατον να μετακινηθούμε και να μην παρακολουθήσουμε ένα εργαστήριο ή κάποιο μάθημα υποχρεωτικό εξαιτίας της απόστασης. Έπρεπε να μετακινηθούμε 5 χιλιόμετρα μακριά από τη Σχολή μας”.

Όσον αφορά μάλιστα, στο “επιχείρημα” ότι η απόφαση εκ της πρυτανείας, λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των φοιτητών που μετέβαιναν στη Λέσχη στο Μάννα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, ο κ. Περάκης, διευκρίνισε, ότι “αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες αφού οι φοιτητές δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τις περισσότερες φορές”.

Ικανοποίηση αιτήματος τουλάχιστον για 129 φοιτητές

Κληθείς τέλος να παραχωρήσει τη θέση του, σχετικά με το επόμενο “βήμα” του φοιτητικού συλλόγου στην περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση του πρύτανη, αλλά και στο σενάριο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι μελλοντικά ενδέχεται να υπάρξει νέα μείωση στον αριθμό των δικαιούχων φοιτητών και να διασαφηνίσει ποιά θα είναι η στάση της φοιτητικής κοινότητας, απάντησε, “Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει νέα αντίδραση. Προς το παρόν αποστείλαμε το ψήφισμά μας ώστε να διατηρήσουμε τον αριθμό των 129 δικαιούχων. Αργότερα δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει κινητοποίηση, αλλά αυτό θα αποφασισθεί από τους φοιτητές”.

Ετικέτες: