Κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Να διασφαλιστεί η λειτουργία τους”

Απάντηση της προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Άννας Βαφία

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των δομών προσχολικής αγωγής της Σύρου εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών του δήμου, ζητώντας άμεσες λύσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος επαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο παιδικός σταθμός του Βήσσα, υπογραμμίζοντας πως “οι εκπαιδευτικοί, εξαιτίας της κατάργησης του ΟΠΑΚ ως νομικού προσώπου, δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για μήνες”.

Παράλληλα σημειώνει πως από φέτος, οι δύο παιδικοί σταθμοί στην Ερμούπολη (Ξηρόκαμπου και Κ. Μαρούλη) φιλοξενούν 25 παιδιά λιγότερα από πέρυσι, λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ προσθέτει πως οι συνθήκες λειτουργίας των μονάδων την επόμενη σχολική χρονιά παραμένουν ακόμη άγνωστες.

“Η ευθύνη ανήκει στο δήμο”

Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί αποτελούν αναγκαιότητα για την ανάπτυξη του παιδιού, τη διαπαιδαγώγηση του μέσα σε ένα περιβάλλον δομημένο με βάση τις ηλικιακές του ανάγκες, με παιδαγωγούς εκπαιδευμένους. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει “πως δεν αποτελούν μόνο μέτρο διευκόλυνσης της μητέρας αλλά και του πατέρα για εργασία. Η ευθύνη για τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και τη λειτουργία τους ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο. Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και αρνούμαστε να δεχτούμε τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε χώρους φύλαξης”.

Όπως αναφέρει, μέσα σε ένα χρόνο στις δομές προσχολικής αγωγής του νησιού έχουν μειωθεί τα τμήματα των παιδικών σταθμών, ενώ οι εκπαιδευτικοί του παιδικού σταθμού Βήσσα παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο, εξακολουθώντας να εργάζονται ανασφάλιστοι. Ο Σύλλογος εκτιμά μάλιστα πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί το προσωπικό, ή πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις τους. Επιπλέον, αναφερόμενος στη σίτιση των παιδιών του παιδικού σταθμού Βήσσα, εξηγεί ότι γίνεται πλέον από ιδιώτη με σύμβαση έργου, την ώρα που υπάρχει η υποδομή για μαγείρεμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει μαγείρισσα. Ωστόσο, κάνει λόγο και για σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και σε θέρμανση και αναλώσιμα υλικά, χαρακτηρίζοντας έωλο το καθεστώς λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών.

Καμία συρρίκνωση των Παιδικών Σταθμών της Σύρου

Καταλήγοντας, κρίνει πως “λίγο πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αδιανόητο να λείπει από το πρόγραμμα των πολιτικών συνδυασμών που διεκδικούν το δήμο Σύρου Ερμούπολης ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για τη διεκδίκηση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των δομών προσχολικής αγωγής του νησιού”.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά να διεκδικηθούν αγωνιστικά τα χρωστούμενα από το κράτος και η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Επιπροσθέτως ζητά την άμεση πληρωμή των εργαζομένων του Βήσσα, με σκοπό να μην προκύψει μελλοντικά καμία συρρίκνωση των δομών προσχολικής αγωγής στη Σύρο.

Άννα Βαφία: “Ας κάνουμε τον σταυρό μας”

Τη δυσαρέσκειά της για το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατεί, δημιουργώντας ανασφάλεια σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά εκφράζει η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Άννα Βαφία.

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Βαφία υπογραμμίζει ότι “θα έπρεπε να κάνουμε τον σταυρό μας για τον τρόπο που λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί στο νησί, καθώς σε άλλους δήμους τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα”. Προσθέτει δε ότι “οφείλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που μπορούμε να κάνουμε”.

Αναφερόμενη στον μειωμένο αριθμό των μαθητών στους παιδικούς σταθμούς, δηλώνει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως “εμάς μας ενδιαφέρει τόσο η εκπαίδευση, όσο και η καλή φύλαξη των παιδιών. Δεν μπορούμε να βάζουμε 30 παιδιά σε κάθε σταθμό. Εδώ τείνουν οι παιδικοί σταθμοί να γίνουν ιδιωτικοί. Αυτά για μένα είναι ψύλλοι στα άχυρα. Ας κάνουμε το σταυρό μας που στη Σύρο διατηρούμε ακόμα 3 παιδικούς σταθμούς και έναν βρεφικό σταθμό. Καλά είναι η γκρίνια και η εξωστρέφεια που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Ευτυχώς που ο δήμος μπορεί και ανταπεξέρχεται ακόμα σε σχέση με άλλους μεγάλους δήμους που είναι καταχρεωμένοι. Ας σταματήσει ο πολίτης να ρίχνει συνέχεια ευθύνες”.

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Από τη δική της πλευρά, η κ. Βαφία τονίζει ότι τόσο ο δήμος, όσο και η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προσπάθεια προκειμένου να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων. “Έχουμε το φαγητό μας, κάνουμε την οικονομία μας όπου μπορούμε και όσο μπορούμε, ενώ δε λείπουν ούτε οι εκδρομές, ούτε οι ενημερώσεις με τους γονείς. Αυτά που κάνουμε είναι υπεράνω των καταστάσεων και είναι από τη πίεση που τους ασκώ και το καλό τρόπο που τους μεταχειρίζομαι. Το προσωπικό του σταθμού μας πέρα από την εργασία του, κάνει και εθελοντισμό μαζί”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι “δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία ανησυχία από την πλευρά των γονέων”, σημειώνοντας ότι πρόθεση των καινούριων υποψηφίων δημάρχων είναι να δοθεί έμφαση στην κοινωνική πολιτική του δήμου, μέσα από προτάσεις που θα δώσουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι οφειλών των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό του Βήσσα, αλλά και και η σίτιση των παιδιών. “Αισιοδοξώ ότι όλα θα πάνε καλύτερα αρκεί να μην υπάρχει αυτή η παραξενιά”, τονίζει.