3ο Μαθητικό Φεστιβάλ έκφρασης και δημιουργίας “Φύση-κα και παίζουμε”

Το πάρτι έχει αρχίσει

Τις οικολογικές ανησυχίες τους, αλλά και την αγάπη τους για το περιβάλλον ξεδιπλώνουν από χθες το πρωί οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου, στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ ΠΕ Κυκλάδων έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο “Φύση-κα και παίζουμε”.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννας Διαμαντή, σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του νησιού έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική έμφαση, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014.

Από νωρίς το πρωί οι λιλιπούτειοι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, πλημμύρισαν το κέντρο της Ερμούπολης, συμμετέχοντας σε μία μεγάλη γιορτή, η οποία προτρέπει μικρούς και μεγάλους να “σκεφτούν πράσινα”, να τραγουδήσουν, να παίξουν και πάνω από όλα να αφήσουν τη φαντασία τους να “καλπάσει”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τις πρωινές ώρες εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης από ειδικούς εισηγητές – εμψυχωτές της παιδαγωγικής ομάδας του Ευπαλίνου.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση γιορτάζει

Οι εργασίες του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ φιλοξενούνται σε τέσσερα σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”, στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και στην αίθουσα “Γιάννης Ρίτσος” στο Πνευματικό Κέντρο.

Το κάθε σχολείο ή τάξη των Δημοτικών Σχολείων καθώς και τα Νηπιαγωγεία της Σύρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν - κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ- δημιουργίες τους - στο πλαίσιο της υλοποίησης σχολικών δραστηριοτήτων - σε πόστερ, εικαστικά έργα, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσίαση ιστοσελίδων, κατασκευές, παιχνίδια, μαθητικά έντυπα. Η έκθεση έργων των μαθητών παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη και αποδεικνύει περίτρανα ότι παρά τις “σειρήνες” της εποχής, η νέα γενιά είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και διατεθειμένη να αγωνιστεί για την προστασία του.

Στόχος των δράσεων είναι η συμμετοχή τόσο των σχολείων της Σύρου, όσο και της τοπικής κοινωνίας σε μια γιορτή, ώστε να υπάρξει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε θέματα ενέργειας και μεγάλη διάχυση των πληροφοριών περί μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι για τους μαθητές των νηπιαγωγείων πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραμυθιών από τη “Λαλού” - λέγε με Γεωργία Ματσούκα – στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης και κατασκευές με θέματα “Τα πνεύματα του δάσους” από τον “Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου”.

Τέλος, η δραστηριότητα που απευθύνεται στα Δημοτικά Σχολεία και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στην πλατεία Μιαούλη είναι μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα και η δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: “Η συναυλία του δάσους”.