Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες

Σταθερά ανοδική πορεία

Μιλούν οι διευθυντές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ καθώς και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι βαθμολογίες και οι επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, δίνοντας τέλος στην αγωνία εκατοντάδων μαθητών που διεκδίκησαν το “εισιτήριο” για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν και ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ μπορούν να βλέπουν τη βαθμολογία τους, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι βαθμοί τοιχοκολλήθηκαν επίσης και στα Λύκεια όλης της χώρας, ενώ τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι από σήμερα Πέμπτη 3 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

“Γόνιμη χρονιά για το ΓΕΛ Σύρου”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου, Ειρήνη Δράκου υπογράμμισε ότι το έτος 2013-2014 ήταν μία γόνιμη χρονιά με δυνατούς μαθητές, οι οποίοι προετοιμάστηκαν κατάλληλα και έγραψαν πολύ καλά στο σύνολό τους. Ωστόσο αποφεύγει να κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στους βαθμούς των περσινών υποψηφίων και στις επιδόσεις της φετινής τρίτης λυκείου, σημειώνοντας ότι “το δυναμικό της κάθε χρονιάς διαφέρει”. Σημειώνει δε, ότι το ΓΕΛ Σύρου διατηρεί μία παράδοση επιτυχιών στις πανελλαδικές εξετάσεις, την οποία φιλοδοξεί να συνεχίσει. Όπως υπογραμμίζει “το σημαντικό είναι να περνούν τα παιδιά στις σχολές που επιθυμούν”. Αναφερόμενη στα φετινά αποτελέσματα, η κ. Δράκου καθιστά γνωστό ότι 12 στους 16 μαθητές έχουν βεβαίωση πρόσβασης πάνω από 16. Σημειώνεται ότι τα παιδιά, τελειώνοντας το γενικό λύκειο αποκτούν δύο τίτλους, ο ένας είναι το απολυτήριό τους με τον βαθμό που προκύπτει από το σύνολο των διδασκόμενων μαθημάτων και το άλλο είναι η βεβαίωση πρόσβασης από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, που αποτελεί το διαβατήριο για πανεπιστημιακές σχολές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επιτυχίες και στα τρία επιστημονικά πεδία

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, υψηλές επιδόσεις σημειώθηκαν και στα τρία επιστημονικά επιστημονικά πεδία με αρκετούς υποψήφιους να ξεπερνούν τα 18.000 μόρια. Η Καρμελίνα Ρούσσου με βεβαίωση πρόσβασης 19,35, η Μαρία Βακονδίου με 18,65, η Αθηνά Ντούρλαρη με 18,78, η Ανθή Ανδροβιτσανέα με 18,43% και ο Μοστράτος Γιώργος με 18,28% είναι μερικοί από τους επιτυχόντες της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Ανάλογες βαθμολογίες σημειώθηκαν και στη θετική κατεύθυνση με τους μαθητές Αλτουβά (18,53), Δάσκου Αντωνία Μαρία (18,12), Κλείσσαρη (18,37), Μικρογεωργίου (18,53) και Μαστρογιαννόπουλο (18,17), Ρόζα Περρή (18,25) και Γιάννη Ρούσσο (18,37) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και στην τεχνολογική κατεύθυνση, με μαθητές όπως η Άννα Γιανναδάκη (18,49), ο Θοδωρής Πρίντεζης (18) και ο Γιάννης Στεφάνου (17,22) να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. “Αν οι βάσεις μείνουν έτσι σταθερές και τα παιδιά κάνουν σωστές επιλογές θα έχουμε πολύ καλές επιτυχίες”, τονίζει η κ. Δράκου. Προσθέτει μάλιστα πως οι μαθητές της φετινής τρίτης λυκείου είναι παιδιά καλλιεργημένα, που βάζουν στόχους και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Όπως επισημαίνει “τα περισσότερα εξ' αυτών έχουν νέους γονείς, έχουν ταξιδέψει, έχουν δοκιμάσει τις καλές ώρες της εκπαίδευσης και κουβαλούν ένα πολύ καλό δυναμικό”.

Κλιμακούμενος βαθμός δυσκολίας

Παρά τη δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά με την εφαρμογή καινούριων συστημάτων και τις αλλαγές στη διδακτική ύλη οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, σύμφωνα με τον διευθυντή, Γιώργο Βουτσίνο “πήγαν αρκετά καλά”, δηλώνοντας ταυτόχρονα ο ίδιος, ότι, “Το σχολείο είναι ένας από τους συντελεστές” που μετρούν στην επιτυχία των παιδιών και εξηγώντας ότι, “εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα αυτό που πρέπει να κάνουμε” ενώ και “οι οικογένειες των παιδιών βοήθησαν πολύ ώστε να έχουμε χαμόγελα”. Ο διευθυντής γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Οι καλοί μαθητές έχουν περισσότερη αγωνία γιατί ξέρουν ότι όλοι περιμένουμε από αυτούς να πάνε καλά και τους φορτώνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη”. Αναφερόμενος στο βαθμό δυσκολίας των εξετάσεων στις οποίες κλήθηκαν να ανταποκριθούν τα παιδιά, ο κ. Βουτσίνος σημείωσε ότι, “Τα θέματα ήταν όπως πρέπει για τις πανελλήνιες. Υπήρχε μια κλιμάκωση στη δυσκολία” διευκρινίζοντας όμως πως, η θεματολογία ήταν τέτοια που “βοήθησε να γράψουν ακόμη και οι πιο αδύναμοι μαθητές”. Γνωστοποίησε δε, πως όσον αφορά στα αποτελέσματα, αυτά αναμένονται “τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου”.

Ίδιες επιτυχίες με πέρυσι

Προχωρώντας σε μία εκτίμηση σχετικά με το ποσοστό των παιδιών που θα περάσουν σε Σχολές και ΤΕΙ, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, υποστήριξε ότι, δεδομένου ότι “Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τις ίδιες επιτυχίες με πέρυσι”, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κάποιος, σε συνάρτηση και με τις βάσεις. “Πέρυσι είχαν περάσει περίπου 22 παιδιά. Φέτος θα έχουμε περίπου τα ίδια νούμερα” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πολλοί στόχοι νέων μαθητών θα επιτευχθούν. “Κάποια παιδιά έχουν βάλει στόχο σχολές, οι οποίες δεν είναι η πρώτη τους επιλογή ενώ έχουμε προτιμήσεις και σε περιφερειακά ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε αρκετές επιτυχίες” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ένας αριθμός μαθητών που εξετάσθηκαν, έχουν βαθμολογία “στο όριο ή και πάνω από τις περυσινές βάσεις των σχολών προτίμησής τους”.

Σχετικά ωστόσο με τη δυσκολία θεμάτων όσον αφορά σε μαθήματα ειδικότητας, ο ίδιος εξήγησε ότι, “ήταν ελαφρώς πιο τσιμπημένα από πέρυσι” καθώς μειωμένος ήταν ο βαθμός δυσκολίας “μόνο σε τομείς που καταργήθηκαν”.

“Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει από την αρχή και στόχευσαν να περάσουν σε κάποια σχολή, θα τα καταφέρουν” τόνισε ακολούθως, καταλήγοντας πως, “Από ό,τι είδαμε και υπολογίσαμε είχαμε αρκετά 20σαρια στα μαθήματα ειδικότητας” με αρκετά παιδιά να γράφουν “πάνω από 18 στα μαθηματικά” σε αντίθεση με το μάθημα της γλώσσας για το οποίο ανέφερε ότι “δεν είχαμε πολλές επιτυχίες αφού ο μεγαλύτερος βαθμός ήταν 16,5. Στα μαθηματικά γενικής παιδείας γνωστοποίησε ότι “φτάσαμε στο 19 και στα αντίστοιχα ειδικότητας, είχαμε πολλά 20σάρια”.

Δυναμική τάση στις Κυκλάδες

Στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν “ενθαρρυντικά μηνύματα” από άποψη αποτελεσμάτων βαθμολογίας των μαθητών. Σημείωσε δε, πως καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των μαθητών θα διαδραματίσει και η τάση των βάσεων, με τις αντίστοιχες στις μεγάλες αστικές πόλεις να έχουν μία ανοδική πορεία τουλάχιστον στα Τμήματα Νομικής, Ιατρικής και Φαρμακευτικής. “Τα παιδιά στις Κυκλάδες πήγαν καλά” ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μία μείωση όσον αφορά στον αριθμό των εξεταζομένων μαθητών αφού αναμετρήθηκαν 1.000 μαθητές λιγότεροι. “Από τους 43.000 μαθητές θα φοιτήσουν στα πανεπιστήμια 23.000 σε ΤΕΙ πανελλαδικά” και ο αριθμός των εξεταζομένων ανήλθε στους 80.000 τη φετινή χρονιά.

Αναφερόμενος στις σχολές που λειτουργούν περιφερειακά, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξήγησε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ως προς την προτίμηση αυτών, καθώς είναι πιθανό οικογενειακοί παράγοντες να μην βοηθούν στην επιλογή τους. Ως εκ τούτου, σημείωσε, ότι, η πλειοψηφία των αποφοίτων “θα κυνηγήσουν τις σχολές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης” παρά την αύξηση των βάσεων που υπάρχουν σε αυτές. Ολοκληρώνοντας, ο ίδιος “έκλεισε” τις δηλώσεις του με ένα γενικότερο σχόλιο για τις επιτυχίες των μαθητών από το νομό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Οι μαθητές της Σύρου παρουσίασαν μία δυναμική όπως και στη Νάξο, τη Σαντορίνη και την Άνδρο”, καταλήγοντας μάλιστα, πως φαίνεται να καταγράφονται και σημαντικές επιτυχίες με μαθητή του ΓΕΛ Τήνου να κερδίζει θέση στην Ιατρική Αθηνών και από το ΕΠΑΛ του νησιού οι απόφοιτοι να περνούν σε σχολές με κύριο αντικείμενο σπουδών τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ετικέτες: