Τηλεδιασκέψεις στα Γυμνάσια του Ν. Αιγαίου από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η 20η Νοεμβρίου είναι συνυφασμένη με την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ένα από τα σημαντικότερα Δικαιώματα των παιδιών δίπλα σ εκείνα της ζωής και της ανάπτυξής τους, είναι και το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ελεύθερη έκφραση. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διασφαλίσουν τις συνθήκες που επιτρέπουν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, εφόσον πλέον το internet αποτελεί πραγματικότητα των σημερινών παιδιών και εφήβων, σημαντικό μέσο δικτύωσης, επικοινωνίας και προσωπικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μικρών αλλά για την Πολιτεία εξίσου σημαντικών πολιτών πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Αστυνομίας (Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Τηλεδιασκέψεις για και με μαθητές όλων των βαθμίδων.
Το μαθητικό κοινό των Γυμνασίων του Νομού Νοτίου Αιγαίου ενημερώθηκε χθες το πρωί από τη Διοίκηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την καθοδήγηση του επικεφαλής της Δίωξης κ. Σφακιανάκη.

Για την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου έχουν προγραμματιστεί τηλεδιασκέψεις και για τις σχολικές μονάδες του Δημοτικού και του Λυκείου μέσα στο Νοέμβριο (25 και 27 Νοεμβρίου). Για την υλοποίηση των τηλεδιασκέψεων χρησιμοποιείται ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν αλλά και να συμμετέχουν και οι ίδιοι με chat στη συζήτηση, που καλύπτει θεματικά ένα μεγάλο μέρος των ερωτημάτων που προκύπτουν σχετικά με την ασφαλή χρήση και πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το περιεχόμενο των τηλεδιασκέψεων αφορά κυρίως στην ενημέρωση για τους ενδεχόμενους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι νεαροί χρήστες καθώς και σε μία σειρά προτάσεων-συμβουλών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων, όπως απάτης, παραβίασης προσωπικών δεδομένων ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη σημαντική συμβολή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Οι φωτογραφίες είναι από το 2ο Γυμνάσιο Σύρου (αίθουσα Πληροφορικής. Η Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία της Σχολικής Συμβούλου κ. Ε. Νικολακοπούλου, του Διευθυντή κ. Εμ. Χατζηιωάννου και του υπευθύνου εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Ν. Ρούσσου).