Η καθιερωμένη "γιορτή των γραμμάτων" από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Σύρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και εκπροσώπων του Δήμου και αρχών του νησιού.

Στη σημασία της ενθάρρυνσης και της υποστήριξης κάθε πνευματικής δραστηριότητας του τόπου μας αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου. “Η Ιερα Μητρόπολη τιμά τους συνταξιοδοτηθέντες εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στις σχολικές μονάδες μας και εργάστηκαν για περισσότερο από τριάντα χρόνια στον απαιτητικό αλλά και γόνιμο και δημιουργικό χώρο της εκπαίδευσης. Οι συνάδελφοι ενέπνευσαν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στους μαθητές τους γονείς, τους κηδεμόνες και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Η σημερινή συνάντηση μαρτυρά πόσο πολύ τους αγάπησε και τους ξεχώρισε η κοινωνία και πόσο τους αγαπά όλους. Η στάση σας μας υπενθυμίζει ότι ο ρόλος μας δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων αλλά αφορά και τη βαθύτερη καλλιέργεια και ενδυνάμωση των νέων για τη διαμόρφωσή τους σε ενεργούς πολίτες”.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ.κ. Καφτηράνης και Μιχαλόπουλος. Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' εισηγήθηκε την έναρξη της εκδηλώσης, αναφερθείς στο συμβολισμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ως στοιχείου εθνικής αυτοσυνειδησίας και συλλογικής ταυτότητας, και τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη, που απέτυχε στην οικονομική σύγκλιση, καλείται πλέον να πετύχει την πνευματική σύγκλιση, ανατρέχουσα στις διδαχές. τη δράση και τις προτάσεις των Τριών Ιεραρχών.

Κεντρικός Ομιλητής ο Συριανός χειρουργός, Ιάκωβος Νομικός

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Ι. Μητροπόλης Αλέξανδρος Μαρκουίζος παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της Εκδήλωσης, Καθηγητή Χειρουργικής και Διευθυντή Β' Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "ΜΕΤΑΞΑΣ", κ. Ιάκωβο Νομικό και την επιστημονική, φιλάνθρωπη δραστηριότητά του, η οποία τιμά ιδιαιτέρως την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο.

Ακολούθως, ο κ. Ιάκωβος Μεταξάς, με συγκινησιακά φορτισμένο λόγο, ανέπτυξε το θέμα "ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ-Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ", αναφερόμενος στα βιώματά του, ως χειρουργός, στις ιδιαιτερότητες της ειδικότητάς του, αλλά και στις εμπειρίες του από την επαφή του με τους ασθενείς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι " πίστη είναι πάντα ζωντανή στις ψυχές των ανθρώπων".

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απένειμε το Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως στους συνταξιοδοτηθέντες κατά το παρελθόν έτος 2014 Εκπαιδευτικούς της Σύρου, ως έκφραση ευχαριστιών και αναγνώρισης της προσφοράς τους στην Παιδεία και τους μαθητές, και στον κ. Ιάκωβο Νομικό, για την εύορκη και ευδόκιμο διακονία του στην επιστήμη και τον άνθρωπο.

Η Εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση μικρής δεξιώσεως προς τους παρευρισκόμενους Εκπαιδευτικούς.