Η διαμόρφωση των βάσεων και οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση των βάσεων, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στα μόρια που καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, έδειξε μία πτωτική τάση στον μεγαλύτερο αριθμό των τμημάτων, η οποία καταγράφηκε τόσο στις περιζήτητες όσο και στις περιφερειακές σχολές.

Προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι έτοιμοι να οδεύσουν και εκατοντάδες υποψήφιοι από τον Νομό Κυκλάδων, οι οποίοι πέτυχαν την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 105 επιτυχόντες προέρχονται από τη Σύρο.

Αποδόσεις υποψηφίων

Αυξημένος παρουσιάστηκε φέτος ο αριθμός των υποψηφίων, σύμφωνα με τα μηχανογραφικά δελτία που υπεβλήθησαν, που ανέρχονται σε 104.616, ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Από το σύνολο αυτών των υποψηφίων, το εισιτήριο για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού έλαβαν 70.988 επιτυχόντες, αριθμός κατά 1.775 άτομα μικρότερος σε σχέση με πέρυσι που είχαν εισαχθεί 72.763 άτομα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της διαμόρφωσης των βάσεων, αποτελεί και ο κατά πολύ μικρότερος αριθμός των υποψηφίων, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που φέτος αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, συνυπολογίζοντας την παράμετρο της απόδοσης γραπτών κάτω από τη βάση του 1/3 των υποψηφίων.

Συγκριτικά με τις βαθμολογίες της τελευταίας τετραετίας (2011-2014), καταγράφηκαν μειωμένα τα ποσοστά των βαθμολογιών που κυμάνθηκαν στο σύνολο των μαθημάτων από 18 και άνω, με αποτέλεσμα οι αριστεύσαντες να είναι μόλις 5,07% επί του συνόλου των υποψηφίων, ενώ επιμεριζόμενα τα ποσοστά άριστης βαθμολογίας ανά κατεύθυνση είναι στη θεωρητική κατεύθυνση 4,59%, τη θετική 10,61%, την τεχνολογική (κύκλος Ι) 9,03%, την τεχνολογική (κύκλος ΙΙ) 3,30%.

Η πτώση των βάσεων

Η δυσκολία των θεμάτων, αποτέλεσε κύριο παράγοντα της πτώσης των βάσεων, με τις σχολές πρώτης ζήτησης, όπως οι ιατρικές, να πέφτουν κάτω από τα 19.000 μόρια, με την Ιατρική Αθηνών, παρότι κατέγραψε μείωση 309 μορίων, παρέμεινε και φέτος ως η σχολή με την υψηλότερη βάση στα 18.924 μόρια.

Η σχολή με τη χαμηλότερη βάση φέτος, που κυμάνθηκε στα 6.951 μόρια, είναι η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Η μεγαλύτερη πτώση βάσης (52,4%), που έπεσε στα 6.003 μόρια, σημειώθηκε στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που σε σχέση με την βάση των 12.599 μορίων του 2014 φέτος έπεσε κατά 6.596 μόρια.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως κάτω των 10.000 μορίων κυμάνθηκαν οι βάσεις 14 πανεπιστημιακών τμημάτων, κυρίως της περιφέρειας, όπως και πάρα πολλά τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ.

Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη άνοδο βάσεων κατέγραψαν οι σχολές Μουσικών Σπουδών Αθηνών που από 5.272 μόρια πέρυσι σημείωσε άνοδο 152,6% και ανέβηκε κατά 8.044 μόρια φτάνοντας στα 13.316 μόρια φέτος, και Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας, που ανέβηκε κατά 4.782 μόρια, διαμορφώνοντας την φετινή βάση στα 11.472 μόρια έναντι των 6.690 μορίων πέρυσι.

Επίσης να σημειωθεί πως άνοδος καταγράφηκε και στις βάσεις του 5ου επιστημονικού πεδίου, των οικονομικών σχολών, των οποίων σε ελάχιστα τμήματα σημειώθηκε πτώση ενώ τα περισσότερα παρουσίασαν άνοδο των βάσεων.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις σχολών που εκδήλωσαν οι υποψήφιοι, πρέπει να σημειωθεί πως ήταν κατά πολύ μειωμένος ο αριθμός όσων δήλωσαν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που καθιστά απαγορευτική αυτή την προοπτική.

Σχετικά δε με τις εγγραφές των επιτυχόντων στις σχολές τους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, από φέτος αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, καταχωρώντας τον προσωπικό τους κωδικό και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες θα μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία εγγραφής τους, με την υποχρέωση όμως η αποστολή των δικαιολογητικών τους να γίνει και ταχυδρομικώς προς τις πανεπιστημιακές τους σχολές.

«Ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απηύθυνε μήνυμα προς τους επιτυχόντες και μη, στο οποίο αναφέρει «Συγχαίρω όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που πέτυχαν να εισαχθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εύχομαι σε όλες και όλους, η νέα ζωή που ξεκινάτε να είναι η απαρχή για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας, για όλα εκείνα που εργαστήκατε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Για εσάς που δεν τα καταφέρατε, αυτό το μικρό εμπόδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας άλλος, διαφορετικός δρόμος για ένα μέλλον που σας περιμένει να το κατακτήσετε. Ένα εφαλτήριο για νέες επιλογές, νέα όνειρα, νέες ευκαιρίες, νέες, μεγαλύτερες επιτυχίες. Για όλες και όλους, εισαχθέντες και μη, όλα αρχίζουν εδώ! Η πατρίδα μας βρίσκεται σε περιπέτεια. Οι δύσκολες μέρες που περνάμε δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν, ούτε να προσγειώνουν τις φιλοδοξίες σας. Ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε, όσο πιο ψηλά μπορείτε, ακόμα κι όταν ο ουρανός μοιάζει γκρίζος και απειλητικός. Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο κοντά στο φως που τόσο έχει ανάγκη αυτός το τόπος για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Κι αυτό, μόνο εσείς μπορείτε να το καταφέρετε. Μόνο σε σας μπορούμε να ελπίζουμε!

Μέσα από την καρδιά μου, σας εύχομαι καλή δύναμη, καλή σταδιοδρομία!».

«Να βελτιώσουμε το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος»
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Βασίλειος Καραγιάννης, στο συγχαρητήριο μήνυμα του απευθύνθηκεόχι μόνο στους μαθητές, επιτυχόντες και μη, αλλά και στους γονείς τους, όπως και στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας «Συγχαίρουμε θερμά τις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που πέτυχαν με σκληρή προσπάθεια να εισαχθούν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πατρίδας μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις σπουδές τους και καλή σταδιοδρομία. Εκφράζουμε, ταυτόχρονα, θερμά συγχαρητήρια στους γονείς των παιδιών, που στάθηκαν στο πλευρό τους και μοιράστηκαν τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Στους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ή να πραγματοποιήσουν την πρωταρχική επιλογή τους επισημαίνουμε ότι οι ευκαιρίες της ζωής δεν εξαντλούνται στην παρούσα φάση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το αγωνιστικό πνεύμα, η ελπίδα και η επιμονή στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων είναι σίγουρο πως θα τους φέρουν πλησιέστερα στην πραγματοποίηση των ονείρων τους. Τέλος, εκφράζουμε ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς όλους τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν ολόπλευρα τα παιδιά στην προσπάθειά τους σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, καθώς επίσης προς όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις διάφορες Επιτροπές ή συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων από οποιαδήποτε άλλη θέση. Από την πλευρά μας υποσχόμαστε πως θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος γιατί ή εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνο στοιχείο ατομικής βελτίωσης και ανάδειξης αλλά και κρίσιμο αναπτυξιακό παράγοντα για τη χώρα».

«Πάντοτε στοχεύουμε στο καλύτερο»

Από τα δύο δευτεροβάθμια σχολεία της Σύρου, οι διευθυντές τους μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τις επιτυχίες των μαθητών τους, δηλώνοντας ικανοποίηση από τα αποτελέσματα.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου, ανέφερε

«Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν. Είμαστε περήφανοι για τις αποφάσεις τους, όποιες και να είναι, αρκεί οι ίδιοι να τις έχουν πάρει. Να τους ευχηθώ καλή πορεία. Να μην απογοητευθούν και να συνεχίσουν δυναμικά. Είμαστε ικανοποιημένοι με τους μαθητές μας αν σκεφθούμε και την συγκυρία που διανύουμε, την πίεση των ίδιων των παιδιών και τη δική μας, τις αναταραχές και στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις αλλαγές. Βαδίζουμε καλά και πάντοτε στοχεύουμε και στο καλύτερο».

Ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Νίκος Βουτσίνος, είπε ότι

«Βάσει των αποτελεσμάτων, τα παιδιά πήγαν πάρα πολύ καλά. Μπήκαν αρκετά στις σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας βέβαια. Είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας καθώς από τα πενήντα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις σχεδόν τα τριάντα μπήκαν σε σχολές. Από όσα εισήχθησαν, ένα μόνο παιδί ήταν με το 10% που έδωσε εξετάσεις από πέρυσι. Περισσότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν φέτος στις εξετάσεις πέρασαν στις σχολές των πρώτων επιλογών τους. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Πολλά παιδιά είχαν δηλώσει σχολές κοντά στην Αθήνα ή στον Πειραιά ή έστω μέχρι Πάτρα ώστε να μην είναι πολύ μακριά από το σπίτι τους λόγω της γενικότερης κατάστασης. Πήγαμε πάρα πολύ καλά και θέλω να πως για ακόμη μία φορά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν πέρα από το αναμενόμενο».