Διαδικτυακό σεμινάριο από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων

Διαφυλικές σχέσεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

  • Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10

Σεμινάριο επιμόρφωσης Αγωγής Υγείας εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας MOODLE, διοργανώνουν ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και επαγγελματίες Υγείας να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό μάθημα με θέμα τις Διαφυλικές σχέσεις και τον ιό HPV.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την αιτιώδη σχέση του ιού με τη δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και άλλων καρκίνων της περιγεννητικής περιοχής, αλλά και άλλων καλοήθων μορφών όπως τα γεννητικά κονδυλώματα.

Αποτελέσματα έρευνας

Από την έρευνα που διενεργήθηκε τα έτη 2013 και 2014 σε μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων του Νομού Κυκλάδων και είχε ως δείγμα περίπου 2.300 μαθητές, (κατόπιν εγκρίσεως του ΥΠΟΠΑΙΘ), διαφάνηκε το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο γνώσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για: τον ιό HPV, τη σοβαρότητα των επιπλοκών του, την ευαλωτότητά τους από τον ιό, τους τρόπους μέσω των οποίων μεταδίδεται, τους τρόπους προφύλαξης από τη μετάδοσή του, το ρόλο του εμβολίου ως μέτρου προστασίας σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης, το ρόλο του τεστ Παπανικολάου ως μέτρο προστασίας δευτερογενούς πρόληψης και το ασφαλές σεξ.

Συμπεράσματα

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, τα παιδιά είναι ευάλωτα λόγω της έλλειψης γνώσης στην μόλυνση από τον ιό που είναι εξαιρετικά διαδεδομένος στην κοινότητα, καθώς μπορεί να είμαστε φορείς του και να τον μεταδίδουμε χωρίς να το γνωρίζουμε. Και επιπλέον, η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πρέπει να στραφεί και προς τους γονείς καθώς κυρίως από εκείνους εξαρτάται το αν το παιδί τους εμβολιαστεί αλλά και ευρύτερα από εκείνους εξαρτάται η κουλτούρα πρόληψης που θα αναπτυχθεί στο παιδί τους καθώς μεγαλώνει.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς

Μέσα από την συνεργασία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και του Υπευθύνου κ. Σακελλαρίου Μίλτου, μέσω του ΚΕΠΛΗΝΕΤ και του Υπευθύνου κ. Τζιμόπουλου Νικόλαου, μέσω του Νοσοκομείου Σύρου και του κ. Ευκαρπίδη Απόστολου, του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών Νομού Κυκλάδων κ. Ρούμελη Νίκου, και του ΕΚΦΕ Σύρου με την Υπεύθυνη κ. Κωνσταντινίδου Καλλιόπη, δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή παρέμβαση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς. Στόχος της είναι να βάλει ένα μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό λιθαράκι στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να μπει το θέμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα των Διαφυλικών σχέσεων, για συζήτηση στα σχολεία, τις υπηρεσίες υγείας και την κοινότητα, καθώς είναι εκείνος ο καρκίνος που αναπτύσσεται στις νεαρές ηλικίες στις γυναίκες, σε εκείνες δηλαδή τις ηλικίες που είναι εργαζόμενες και παραγωγικές αλλά και παράλληλα μεγαλώνουν και ανατρέφουν τα παιδιά τους.

Το σεμινάριο θα διενεργηθεί από απόσταση και θα εφαρμοστεί στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, μέσω των ανωτέρω συνεργασιών. Θα έχει διάρκεια 10 εβδομάδων και θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2015.

Οι συμμετοχές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Σακελλαρίου Μίλτο 22810-86249, 6972204356

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.