Συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων του νησιού

Ενωμένα χέρια για την αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού

Στην αποκατάσταση των σοβαρών κτηριακών προβλημάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη με τους αρμόδιους για θέματα παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκος Βακόνδιος και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειρήνη Μαραγκού.

278.000 ευρώ για τις ανάγκες της Σύρου

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου επισκευαστικών εργασιών των σχολικών μονάδων του νησιού.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 η Περιφέρεια είχε προαναγγείλει τη χρηματοδότηση των Δήμων με το συνολικό ποσό των 4 εκ. ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων τους, εκ των οποίων τα δύο θα διατεθούν στους Δήμους των Κυκλάδων. Είχε καλέσει μάλιστα τις Επιτροπές Παιδείας να καταγράψουν σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών στα σχολεία, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησής τους.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση της Περιφέρειας, καταθέτοντας άμεσα τις προτάσεις του. Σε αυτές περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων και ελαιοχρωματισμοί στο 20, το 4ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, επεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων στην περιοχή του Ξηροκάμπου, καθώς και εξωτερικές επισκευές στα Λύκεια, όπου εμφανίζονται κάποιες ρωγμές. «Δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη ζημιά» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Βακόνδιος.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα διατεθεί το ποσό των 278.000 ευρώ για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων του νησιού, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψουν οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιτακτικές οι ανάγκες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν αίτημα στον Αντιπεριφερειάρχη για την περαιτέρω συνδρομή της Περιφέρειας αναφορικά με την αποκατάσταση του κτηριακού προβλήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανήκει στο Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο Ερμούπολης. Από την πλευρά του, ο κ. Λεονταρίτης δεσμεύθηκε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου μέχρι τότε να αναζητηθούν οι τρόποι εξεύρεσης των χρηματικών πόρων για την ικανοποίησή του.

Κατόπιν αυτοψίας και καταγραφής των αναγκών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το συνολικό ποσό για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών, υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βελτιώσει στο μέγιστο δυνατό τις υποδομές και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στους τομείς ευθύνης της» για να καταλήξει με την επισήμανση πως «η προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών εκπαίδευσης για τα παιδιά μας θα συνεχισθεί με την ίδια δυναμική, αφού είναι πασιφανής η διαπίστωση ότι οι περισσότερες σχολικές μονάδες χρήζουν παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν λειτουργικές».

Στα 100.000 ευρώ το κοστολόγιο των εργασιών

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Βακόνδιος κατέστησε γνωστό ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου είχε τεθεί επί τάπητος και στην πρώτη συνάντηση των αρμοδίων του Δήμου με τον κ. Λεονταρίτη τον περασμένο Νοέμβριο. Κατόπιν αυτής, η Τεχνική Υπηρεσία προέβη στο σχεδιασμό ενός πλάνου και στην αντίστοιχη κοστολόγηση των εργασιών. Μεταξύ των βασικότερων αναγκών τόσο του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Νηπιαγωγείου, περιλαμβάνονται αντικαταστάσεις κουφωμάτων προϋπολογισμού 55.000 – 60.000 ευρώ, ελαιοχρωματισμοί και αποκατάσταση κάποιων ρωγμών που δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας «σημασία για εμάς έχει πως η Περιφέρεια έδειξε ευαισθησία και στο θέμα της Παιδείας», ενώ κατέστησε γνωστό πως τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στο πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες του Δήμου, όπως το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, τα Νηπιαγωγεία Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Μάννα, αλλά και το Σχολείο της Βάρης αγγίζουν περίπου το 1 εκ. ευρώ.

Εξεύρεση πόρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ειρήνη Μαραγκού επεσήμανε ότι η αποκατάσταση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Δήμου, λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζει με κίνδυνο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας του. «Προβλήματα σημειώνονται στα κουφώματα και την ταράτσα, η οποία στάζει, ενώ κάποια σίδερα έχουν σκουριάσει και είναι επικίνδυνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η Επιτροπή διέθεσε χρήματα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την αλλαγή των κουρτινών, την αγορά κουζίνα στο Ολοήμερο, αλλά και την κατασκευή ραφιών. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε αυτό το σχολείο. Αν βρεθεί κάποια φόρμουλα χρηματοδότησης του σχολείου για να γίνουν κάποιες χοντρές εργασίες, θα ήταν ευχής έργον» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο Δήμος δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί σε κάτι, εάν δεν διευθετηθεί πρώτα το θέμα της εξεύρεσης πόρων από την Περιφέρεια.

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο»

«Είναι λίγο δύσκολο το κομμάτι αυτό, επομένως δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα το φτιάξουμε μέσα στο χρόνο. Ψάχνουμε φόρμουλα για να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει. Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται γιατί έχουμε αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όλη αυτή η κατάσταση σε μερικά χρόνια θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και να κριθεί ενδεχομένως ακατάλληλο το σχολικό κτήριο, αλλά και να υποβαθμιστεί τελείως το σχολείο. Το μόνο που θέλουμε είναι να το ενισχύσουμε, για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να συρρικνωθεί, να κλείσει, ή να μεταφερθεί αλλού » σημείωσε, προσθέτοντας, διαβεβαιώνοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην υστερεί το 3ο Δημοτικό έναντι των άλλων σχολείων. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το νέο συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, προκειμένου να δώσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.