Παρέμβαση του Επάρχου Νάξου προς την Δ/νση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Κλείνει το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς

  • Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2016 - 06:22

Παρέμβαση, σχετικά με την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Νάξου, πραγματοποίησε ο Έπαρχος Νάξου, κ. Γιάννης Μαργαρίτης.

Ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει πως με μεγάλη λύπη αντιμετωπίστηκε η γνωστοποίηση της απόφασης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’βάθμιας, τονίζοντας, ότι «η Τοπική Κοινότητα της Ποταμιάς μπορεί να είναι χιλιομετρικά κοντά στην πόλη της Νάξου αλλά δεν παύει να είναι απομονωμένη, λόγω έλλειψης τακτικής συγκοινωνίας. Η λειτουργία του σχολείου είναι ένα κίνητρο παραμονής κάποιων οικογενειών. Επίσης είναι πηγή ζωής για ολόκληρο το χωριό με την κινητικότητα μαθητών και γονιών και τις δράσεις (εκδηλώσεις, κ.λ.π.) του σχολείου, τις οποίες παρακολουθούν όλοι οι κάτοικοι».

Όπως τονίζει  ο Έπαρχος Νάξου, «η είδηση για το κλείσιμο του σχολείου δυσαρέστησε μικρούς και μεγάλους. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ο φόβος της μη σωστής ασφάλειας στην καθημερινή μετακίνηση, οι «χαμένες» ώρες αναμονής και πολλά ακόμη εξίσου σοβαρά προβληματίζουν και αγχώνουν γονείς και μαθητές».

«Η αιτιολόγηση για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης με περισσότερες παροχές (ξένη γλώσσα, γυμναστική, πληροφορική, κ.λ.π.) δεν ευσταθεί», όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαργαρίτης, αφού «οι μαθητές – σύμφωνα με το έγγραφο της  Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιγαίου - θα μετακινηθούν στο Δημοτικό Σχολείο Χειμάρρου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι μόνο 8 μαθητές. Οι περισσότεροι γονείς θα προτιμήσουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε σχολεία της Χώρας Νάξου με αποτέλεσμα είτε να επιβαρυνθούν τις καθημερινές μετακινήσεις, είτε να μετακομίσουν μόνιμα στην πόλη».

Κλείνοντας, ο Έπαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, διασαφηνίζει, πως «η αναστολή της λειτουργίας ενός σχολείου δεν θα πρέπει να γίνεται με βάσει μόνο των αριθμό των μαθητών αλλά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη  όλα αυτά τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της υπαίθρου», απευθύνοντας αίτημα προς την Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να επανεξετάσει τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Νάξου.