Σε κατάσταση… αναμονής το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν το βάζουμε κάτω»

Με όρεξη, ενθουσιασμό και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που καθιστούν πιο γλυκιά την προσμονή των μαθητών για την τοποθέτηση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με στόχο τη συμπλήρωση του φετινού προγράμματος σπουδών, ξεκίνησε τη νέα χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Γιώργος Στεφάνου αναφέρθηκε στην καθυστερημένη στελέχωση και των τριών τμημάτων του σχολείου, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία όχι και τόσο ευχάριστη συνήθεια για το προσωπικό που τα πλαισιώνει.

«Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε κάποιους μόνιμους εκπαιδευτικούς, όπως προβλέπεται από το υπουργείο, για μία ακόμη χρονιά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι ωρομίσθιοι καθηγητές που θα διδάξουν συγκεκριμένα μαθήματα και δεν είμαστε αισιόδοξοι».

Ανησυχία για τη στελέχωση των τμημάτων σε Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη

Όπως τόνισε, το τμήμα της Σύρου διαθέτει 20 νέους μαθητές, ενώ στη Σαντορίνη έχουν εγγραφεί 15 άτομα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στο νησί της Νάξου, δεδομένου ότι η απόσπαση της εκπαιδευτικού, η οποία ανέλαβε χρέη υπευθύνου, πραγματοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. «Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 10 αιτήσεις, οι οποίες ελπίζουμε να αυξηθούν» σημείωσε ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας ότι, το τμήμα της Νάξου θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι την άφιξη περισσότερων εκπαιδευτικών.

Μία καθηγήτρια διαθέτει και το παράρτημα του ΣΔΕ στη Σαντορίνη, όπου τα δύο τμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα. Από την άλλη, η κατάσταση στη Σύρο είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς το Σχολείο διαθέτει τρεις καθηγητές, που όμως λόγω των συνθηκών, το ωράριό τους είναι μειωμένο. «Αντί για πέντε ώρες τη μέρα, διδάσκουμε τις τρεις» εξήγησε ο κ. Στεφάνου ο οποίος σε συνάντησή του με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλη Καραγιάννη ζήτησε από τον ίδιο να μεταφέρει το πρόβλημα στο Υπουργείο, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την έγκαιρη προσέλευση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Σημείωσε μάλιστα πως μεγαλύτερη είναι η έλλειψη φιλολόγου, ο οποίος εκτός από τη γλώσσα, διδάσκει δύο ακόμη μαθήματα. Στο Σχολείο της Σύρου, οι μαθητές διδάσκονται σήμερα μόνο μαθηματικά και πληροφορική, ενώ εκκρεμεί η έναρξη έξι ακόμα μαθημάτων.

Δημιουργική αξιοποίηση των κενών

Ωστόσο, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θετική αύρα και την καλή ενέργεια που υπάρχει στο σχολείο, αξιοποιούν τις υπόλοιπες ώρες μέσα από μία σειρά δράσεων.

Μία εξ’ αυτών είναι και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της WFF «Green Spaces», στο πλαίσιο του μαθήματος διαθεματικών εργασιών. Οι εκπαιδευόμενοι καταγράφουν τους χώρους πράσινου της πόλης μας με στόχο την ανάδειξη, βελτίωση αξιοποίηση και χρησιμοποίηση τους από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Μέσα από τη συμμετοχή του, το Σχολείο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «το αστικό πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Όπως σημειώνεται «σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Όμως πολλές φορές αντί να αγκαλιάσουμε τους πράσινους χώρους, αδιαφορούμε για αυτούς, αγνοώντας το πόσο σημαντικοί είναι για το περιβάλλον και την σωματική και ψυχική μας υγεία».

Με την εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces δημιουργήθηκε ένας καινοτόμος μηχανισμός για να πάρουν οι πολίτες το πράσινο στα χέρια τους. Να δουν το πράσινο με άλλο μάτι και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολίτες, σχολεία και σύλλογοι.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τρεις διαδρομές: Ανάσταση – Δόξα, Λαλακιά – Πευκάκια και Στρατόπεδο – Ερμούπολη.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΕ επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Κυβέλη το οποίο έχει ως βασικό στόχο την έρευνα γύρω από τη  θεατρική ιστορία και τις ιστορικές τύχες του Ελληνισμού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο φιλόξενο χώρο του με οικοδέσποινες, την κυρία Βαλεντίνη Ποταμιάνου και την μητέρα της Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη εγγονή της μέγαλης ηθοποιού Κυβέλης. Στο πλαίσιο της βραδιάς, απονεμήθηκαν στους μαθητές βεβαιώσεις από τα σεμινάρια που πραγματοποίησαν την περασμένη χρονιά.

Εποικοδομητικές συνεργασίες

Οι δράσεις του σχολείου δε σταματούν εδώ, καθώς σε συνεργασία με την κ. Γεωργία Ματσούκα, γίνονται ζυμώσεις για μία εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, που θα συμβάλλει στο άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και στην ενημέρωση των Συριανών γύρω από το πολύπλευρο έργο του. Στο πλαίσιο αυτό, θα οριστούν κάποιες επιτροπές, που θα επιλέγουν τη θεματολογία της εκπομπής. Επιπλέον, συνεχίζεται η συνεργασία με το πρόγραμμα «Θησέας» μέσα από το οποίο, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Στα άμεσα σχέδια του σχολείου είναι η τοποθέτηση ηλιακών ρολογιών, αντίστοιχων του μνημείου στην παραλία της Ερμούπολης με την υπογραφή του γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη τόσο στη Σαντορίνη, όσο και στη Νάξο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον φίλο του ΣΔΕ Τοτόμη Πρωτονοτάριο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Νέο αίμα στην ψυχή και το πνεύμα

Τέλος, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που δείχνουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι πολίτες της Σύρου στο σχολείο, που το επιλέγουν τόσο για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησής τους, όσο και για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. «Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε και έναν πολίτη, 81 ετών αλλά νέο στο πνεύμα, ο οποίος αποτελεί μία κινητή εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας της Ερμούπολης. Ήδη από τα πρώτα του βήματά του έχει να μας δώσει πολλά».

Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει, ότι το Σχολείο θα συμμετέχει το προσεχές Σάββατο στο βιωματικό σεμινάριο που διοργανώνει το Γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.