Έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων στα ΕΠΑΛ του νομού

«Η μόνη απάντηση είναι ο δρόμος του αγώνα»

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 11 Νοε. 2016 - 2:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Τη συμπαράστασή της στους αγώνες των μαθητών του ΕΠΑΛ Σίφνου για την επαναλειτουργία της ειδικότητας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού εκφράζει η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, αντιδρώντας στην πολιτική περικοπών του υπουργείου Παιδείας που οδήγησε φέτος στην αναστολή λειτουργίας πολλών τμημάτων στα ΕΠΑΛ του Νομού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Υπουργείο άσκησε έντονη πίεση προς όλα τα σχολεία να μην λειτουργήσουν οι τομείς εκείνοι για τους οποίους δεν υπήρχε μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να γίνουν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Σημειώνει μάλιστα, πως με την αρχική του απόφαση, καταργήθηκαν οι περισσότεροι τομείς στα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων ακόμα και σε σχολεία όπου υπήρχε μόνιμο προσωπικό με πρόσχημα των αριθμό των μαθητών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας της νησιωτικότητας.

«Το αποτέλεσμα ήταν να απειλείται συνολικά η τεχνική εκπαίδευση στο νομό μας» τονίζει η διοίκηση της ΕΛΜΕ, καθιστώντας γνωστό πως «μετά τη γενική κατακραυγή αλλά και την πίεση που άσκησαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών πανελλαδικά, το υπουργείο επανεξέτασε και ενέκρινε κατ’ εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό ολιγομελών τμημάτων τομέων».

Συγκεκριμένα στις Κυκλάδες εγκρίθηκαν οι τομείς: Εφαρμοσμένων Τεχνών, Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Τήνου, Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Μυκόνου, Μηχανολογίας, Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο ΕΠΑΛ Άνδρου και Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Πάρου.

Τα «θύματα» των περικοπών

Ωστόσο, αρκετά τμήματα έπεσαν «θύματα» της υπουργικής απόφασης, όπως ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στην Τήνο, ο οποίος δεν εγκρίθηκε παρόλο που έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών (5) με τα υπόλοιπα τμήματα που εγκρίθηκαν και δύο μόνιμους καθηγητές. «Το τραγελαφικό μάλιστα της υπόθεσης είναι πως έγινε και πρόσληψη αναπληρωτή καθηγητή Ηλεκτρολόγου για να καλύψει τις υπολειπόμενες ώρες του τομέα που μετά δεν εγκρίθηκε» τονίζει η ΕΛΜΕ.

Ο «κόφτης» του υπουργείου σάρωσε και τη Μύκονο, όπου έκλεισε ο τομέας της Ηλεκτρολογίας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των τριών μαθητών που είχαν ήδη εγγραφεί σε αυτόν. Στο ίδιο αδιέξοδο βρέθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών και μαθήτρια στο ΕΠΑΛ Σίφνου που «ενώ είχε επιλέξει τον τομέα της ηλεκτρολογίας και είχε ξεκινήσει να φοιτά στο συγκεκριμένο τομέα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τον κατήργησε».

«Αυθαίρετες και αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις»

Όπως υπογραμμίζεται «όλες αυτές οι αλλαγές με αυθαίρετο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο πραγματοποιούνται δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους τομείς σπουδών να εγγράψουν κι άλλους μαθητές. Την ίδια στιγμή βέβαια “υποθηκεύεται” η λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων σπουδών και για την επόμενη σχολική χρονιά, οπότε και δεν θα λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα. Το Υπουργείο πορεύεται και αποφασίζει με έναν καθαρά λογιστικό και αντιδεοντολογικό τρόπο για τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, υποβαθμίζονται τη δουλειά των συναδέλφων και τη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων την ίδια στιγμή που προφασίζεται ότι “εργάζεται” για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης».

Καταλήγοντας, η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων δηλώνει κατηγορηματικά πως «η απάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών είναι μόνο ο δρόμος του αγώνα», ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετά νησιά του νομού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σίφνο. Ως εκ τούτου, απαιτεί την άμεση έγκριση όλων των τομέων σε όλα τα νησιά (Τήνο, Πάρο, Μύκονο, Άνδρο, Σίφνο) που λειτουργούν κανονικά από την αρχή της χρονιάς  προκειμένου οι μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φοίτησή τους στον τομέα που έχουν επιλέξει.

Μαθητικές κινητοποιήσεις στη Σίφνο

Σημειώνεται ότι το ΕΠΑΛ Σίφνου τελεί υπό κατάληψη λόγω της κατάργησης της ειδικότητας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού που λειτουργεί χρόνια στο νησί. Ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συμμαθητές τους, προχώρησαν σε κατάληψη και οι μαθητές του Γυμνασίου με Τ.Λ. του νησιού.

«Ως μαθητές της Σίφνου δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον περιορισμό των μορφωτικών μας δικαιωμάτων, την υπονόμευση των επαγγελματικών μας προοπτικών και τον εξαναγκασμό μας, είτε να μετακομίσουμε σε άλλο νησί για να φοιτήσουμε στο αντικείμενο που επιθυμούμε είτε να υποχρεωθούμε να παρακολουθήσουμε μια ειδικότητα που δεν εμπίπτει στα ενδιαφέροντα μας, τις επιθυμίες και τις δεξιότητες μας» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Γυμνασίου, δηλώνοντας ανυποχώρητοι απέναντι σε αποφάσεις και πολιτικές που απεργάζονται το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στην επιλογή του μελλοντικού επαγγέλματός τους.

«Η Πολιτεία οφείλει να διατηρήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας»

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάργηση του Τμήματος Ηλεκτρολογίας στο ΕΠΑΛ Σίφνου εξέφρασε με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ο Έπαρχος Μήλου, Νίκος Βενάκης.

«Πρόσφατα, ενημερώθηκα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΕΠΑΛ Σίφνου ότι πρόκειται να καταργηθεί ο τομέας ηλεκτρολογίας λόγω της ύπαρξης ενός μόνο μαθητή, ενώ και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν τμήματα με ένα μόνο μαθητή που λειτούργησαν κανονικά.

Σας υπενθυμίζω ότι η ύπαρξη και λειτουργία ολιγομελών τμημάτων εξυπηρετεί λόγους ανωτέρας βίας, όπως τη δύσκολη πρόσβαση των μαθητών σε άλλα σχολεία. Και όταν αναφερόμαστε σε νησιά, μιλάμε ΟΧΙ για δυσκολία πρόσβασης σε άλλα σχολεία αλλά για ΑΔΥΝΑΜΙΑ πρόσβασης, αφού πρέπει η οικογένεια του μαθητή να μετακομίσει σε άλλο νησί ή άλλη πόλη προκειμένου να συνεχίσει ο μαθητής την εκπαίδευσή του».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενάκης υποστήριξε ότι «η Πολιτεία οφείλει να διατηρήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και να εφαρμόσει στο κομμάτι της εκπαίδευσης την πολιτική για τη νησιωτικότητα», εξηγώντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, που υπάρχουν και οι αντίστοιχοι καθηγητές και δε θα υπάρξει κάποια επιπλέον δαπάνη για το Δημόσιο.