Επιμορφωτική εκδήλωση στη Σύρο για τη δράση «eTwinning, η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης»

Η πλατφόρμα που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικών

Για τους τρόπους εγγραφής και συμμετοχής στην πλατφόρμα του eTwinning, τις δυνατότητες υλοποίησης συνεργατικών έργων με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και για τα παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη της δράσης ενημερώθηκαν χθες το απόγευμα εκπαιδευτικοί της Σύρου.

Η επιμορφωτική ημερίδα για τη δράση «eTwinning, η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρο από τον Πρεσβευτή του eTwinning Νοτίου Αιγαίου, Νεκτάριο Φαρασόπουλο.

Το eTwinning υποστηρίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης στις Βρυξέλλες υπό τη διοίκηση του European Schoolnet, μιας κοινοπραξίας 31 Υπουργείων Παιδείας. Στην Ελλάδα η Ελληνική  Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning λειτουργεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».

Στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 30 πρεσβευτές, οι οποίοι ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ανά τόπο, διοργανώνοντας ημερίδες και παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια για την εφαρμογή κάποιου προγράμματος eTwinning. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δραστηριοποιούνται δύο πρεσβευτές, ο κ. Φαρασόπουλος με περιοχή ευθύνης τις Κυκλάδες και η κ. Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχει αναλάβει τα Δωδεκάνησα.

Συμμετοχή 38 ευρωπαϊκών χωρών

To eTwinning – Η Κοινότητα για τα σχολεία της Ευρώπης – είναι μια σφύζουσα κοινότητα εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, όπου τα μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες, από συζητήσεις με συναδέλφους μέχρι την υλοποίηση συνεργατικών έργων, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ποικίλες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης τόσο μέσω διαδικτύου όσο και διά ζώσης. Το eTwinning χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το πρόγραμμα Erasmus+ και κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων από την έναρξή του, περισσότερα από 390.000 άτομα σε 160.000 σχολεία έχουν εγγραφεί σε αυτό.

Η καρδιά του eTWinning έγκειται σε μια πολυσύνθετη ψηφιακή πλατφόρμα, προσβάσιμη στο www.etwinning.net και διαθέσιμη σε 28 γλώσσες.

Το eTwinning προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στους χρήστες του. Σε καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες (38 προς το παρόν) μια Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) προωθεί τη δράση, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση στους τελικούς χρήστες και διοργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο.

Η δράση παροτρύνει τους μαθητές από τις χώρες της Ευρώπης να  γνωριστούν, να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν διαπολιτισμική συνείδηση, και παράλληλα να εξασκήσουν τις ικανότητες τους στις ΤΠΕ. Ξεκίνησε επίσημα  τον  Ιανουάριο  του  2005,  ως  επίσημη  δράση  του  προγράμματος eLearning 2004-2006 και, μέχρι σήμερα, είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 144.000 ευρωπαϊκά σχολεία.

Το eTwinning στην Ελλάδα

Το eTwinning στην Ελλάδα αποτελεί το πιο δημοφιλές πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους. Η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τους πρεσβευτές παρέχει συνεχή παιδαγωγική και τεχνική υποστήριξη στους Έλληνες εκπαιδευτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται διαδικτυακά μαθήματα και τηλεκπαιδεύσεις, δια ζώσης σεμινάρια με τη συμβολή και των Πρεσβευτών της δράσης, σεμινάρια εξεύρεσης συνεργατών με συμμετοχή και εκπαιδευτικών από το εξωτερικό, Εθνικά Συνέδρια eTwinning και Σεμινάρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία. Στη δράση της Υπηρεσίας περιλαμβάνεται επίσης η συγγραφή παιδαγωγικών οδηγών με παρουσίαση καλών πρακτικών για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών, ενώ διοργανώνονται καμπάνιες και διαγωνισμούς που στοχεύουν στην προβολή της δράσης και τη διάχυσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων

 δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Φαρασόπουλος σημειώνει ότι το πρόγραμμα eTwinning προσφέρει στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να ξεκινήσουν μια συνεργασία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους ίδιους, αλλά περνάει και στους μαθητές. «Έτσι, οι μαθητές μου μπορούν να δουλεύουν με τους μαθητές του συνεργάτη μου σε κάποια άλλη χώρα, πάνω σε ένα κοινό πρότζεκτ» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όλοι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) μπορούν να επιμορφώνονται, να συμμετέχουν δωρεάν σε δράσεις και να αναπτύσσουν ιδέες μέσα στην τάξη. Σημειώνεται ότι ετησίως, συμμετέχουν στο eTwinning πολλά σχολεία από την Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων διακρίνονται για το έργο τους. Ανάλογο βραβείο είχε διεκδικήσει πριν από δύο χρόνια και το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου με υπεύθυνο τον Διευθυντή του κ. Πέτρο Προβελέγγιο.

Γιατί να εγγραφώ και να συμμετάσχω στη δράση;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να γίνει ένας εκπαιδευτικός μέλος της κοινότητας του eTwinning. Το eTwinning υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρεται ως δωρεάν υπηρεσία για όλο το σχολικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν αγγελίες, δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχει επαφή από μη επαγγελματίες του τομέα της εκπαίδευσης.

Όταν προσχωρούν στο eTwinning, οι εκπαιδευτικοί είναι μέρος μιας κοινότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών, όπου όλοι μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για μία καλύτερη, δυναμική, χωρίς όρια εκπαίδευση και τον ενθουσιασμό σας για Ευρωπαϊκή συνεργασία. Οι ιδέες τους, οι συμβουλές τους, τα προϊόντα και οι πηγές τους μπορούν να κοινοποιηθούν και να αποτελέσουν πλεονέκτημα για ολόκληρη την κοινότητα.

Το eTwinning αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον. Κάθε eTwinner πρέπει να συνδέεται με ένα σχολείο. Αυτό πιστοποιείται σε εθνικό επίπεδο από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης. Τα μέλη του eTwinning πρέπει να τηρούν έναν κώδικα συμπεριφοράς: όχι SPA (ανεπιθύμητη αλληλογραφία) και μέγιστη ευελιξία.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο του eTwinning, είναι η δημιουργία και η διεξαγωγή συνεργατικών έργων με συναδέλφους από άλλες χώρες. Τα έργα μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν έναν συνεργάτη, χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνολογιών, Πληροφορίας και  Επικοινωνιών, ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους και εμπλέκουν τους μαθητές.

Ευκαιρίες Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Κάθε φορά που συνδέονται στην πλατφόρμα, υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες: να βρουν συναδέλφους και να μοιραστούν ιδέες και συμβουλές, να συμμετάσχουν σε μια Ομάδα και να λάβουν μέρος σε συζητήσεις, να συμμετάσχουν σε μια Εκδήλωση Εκμάθησης και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Ολόκληρη η κοινότητα του eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης έως τους ομότιμους, βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει, να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν emails, Κάρτες Προόδου, φόρουμ ή άλλα εργαλεία για να θέτουν τα ερωτήματά τους.

 

Χαρούμενοι μαθητές

Τα eTwinning έργα δείχνουν κατά κανόνα ότι στους μαθητές αρέσει να συνδέονται με ομότιμους σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα με το πόσο εύκολο ή σύνθετο είναι το έργο.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει γραφειοκρατία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβληθούν από τον εκπαιδευτικό κάποιες πληροφορίες για τον ίδιο και το σχολείο του.

Καθίσταται δε γνωστό ότι πέρα τα έργα eTwinning αναγνωρίζονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάποια εξ’ αυτών μπορούν να αποκτήσουν Ετικέτες Ποιότητας ή να κερδίσουν ένα Ευρωπαϊκό Βραβείο.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών των Κυκλάδων, ο κ. Φαρασόπουλος διοργανώνει επιμορφωτικές ημερίδες σε περιόδους όπου κρίνεται εύκολη η μετακίνησή του σε γειτονικά νησιά. Τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποιήθηκαν ημερίδες στην Πάρο, στη Νάξο, στη Μύκονο και στην Τήνο, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο κ. Φαρασόπουλος επισκέφτηκε τη Σαντορίνη. Όπως τόνισε, στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι η κατανόηση των βασικών αξόνων του eTwinning από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του προγράμματος, καταβάλλοντας παράλληλα και μεγάλη προσωπική προσπάθεια.