Έντονη αντίδραση των γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για μείωση των δαπανών για τον τομέα

“Πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”

  • Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιαν. 2017 - 4:00

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων και στην τοπική κοινωνία της Νάξου, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, για περικοπή των χρηματοδοτήσεων για δομές Ειδικής Αγωγής, γεγονός που οδήγησε στην έντονη διαμαρτυρία των γονέων.

Έντονη ανησυχία για το μέλλον των παιδιών, που στηρίζονται στο μοναδικό Κέντρο Ειδικών Θεραπειών του νησιού, για τις ανάγκες τους, διατυπώνουν οι γονείς, με μακροσκελέστατη επιστολή τους, προς το Υπουργείο Υγείας, όπου επιχειρούν να καταγράψουν σε λέξεις την αγωνία τους, σχετικά με το μέλλον του Κέντρου, δεδομένου, ότι από το Υπουργείο ανακοινώθηκε η περικοπή των δαπανών για δομές της Ειδικής Αγωγής και μάλιστα στο μέσον του εκπαιδευτικού έτους.

Κανείς μη στερηθεί αυτά που δικαιούται”

Οι γονείς επισημαίνουν, ότι στην περίπτωση που κλείσει το ένα και μοναδικό Κέντρο Ειδικών Θεραπειών του νησιού, όλα τα παιδιά, τα οποία παλεύουν για τη ζωή τους, καταδικάζονται, καθώς δεδομένου, ότι είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην επαρχία, καθιστά τις επιλογές των γονέων, σε ό,τι αφορά σε θεραπευτές περιορισμένες, αν όχι μηδαμινές. Παράλληλα, τονίζουν, ότι τα παιδιά, βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση από επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι τους δίνουν τα εφόδια προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή του Υπουργείου, ως εξόντωση, αποκλεισμό, ρατσισμό και πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι γονείς υπογραμμίζουν πως δεν περικόπτεται ένα αγαθό πολυτελείας, αλλά ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς, η πλειοψηφία των οικογενειών, με παιδιά που χρήζουν των υπηρεσιών του Κέντρου, στηρίζονται σε εισόδημα από ένα μισθό, κατηγορώντας τους ιθύνοντες για την περικοπή, πως επαναφέρουν τον Καιάδα στον 21ο αιώνα και καταδικάζουν τα παιδιά στην αναπηρία για δεύτερη φορά.

“Σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος για τους «τέλειους», τους «φυσιολογικούς» και τους «χρήσιμους» τα παιδιά μας προσπαθούν σκληρά να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει και να γίνουν κι αυτά μέρος της κοινωνίας. Δώστε τους την ευκαιρία και μην σκοτώνετε τα όνειρά τους”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή τονίζεται, πως με την κατάλληλη παρέμβαση και σωστή προσέγγιση σε ένα σταθερά ποιοτικό θεραπευτικό πρόγραμμα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους ενήλικες που θα προσφέρουν στη χώρα. Όπως αναφέρουν, παρά το γεγονός, πως η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα είναι κατανοητή, οι γονείς προσβλέπουν σε μία λύση, που θα δικαιώνει όλες τις πλευρές.

Όπως υπογραμμίζουν τέλος, “Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα, όλα τα παιδιά, είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες είτε όχι. Μην τα ξεχωρίζετε λοιπόν, μην βλέπετε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες σαν βάρος, σαν αριθμούς που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σας. Οφείλετε να τα προστατεύετε και να τους παρέχετε ό,τι έχουν ανάγκη κι όχι να τους στερείτε ό, τι ήδη αποτελούσε δικαίωμά τους. Τα παιδιά μας δεν είναι αντικείμενα ή μηχανές για να καθορίζετε εσείς πότε, πώς και πόση διάρκεια θα έχει η συνεδρία τους. Κάθε αλλαγή, κάθε διακοπή, κάθε υποβάθμιση της θεραπείας είναι επιζήμια για αυτά. Για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή εξυγίανση στις ειδικές θεραπείες θα έπρεπε να έχετε σαν σημείο αναφοράς τα παιδιά και πώς θα βελτιώσετε τις ήδη υπάρχουσες δομές και συνθήκες. Ελπίζουμε να μας ακούσετε, ώστε κανένας να μην αδικηθεί, κανένας να μην στερηθεί αυτά που δικαιούται και κανενός τα όνειρα να μην σταματήσουν”.

Είμαστε μαζί σας”

Στο πλευρό των γονέων, φαίνεται να βρίσκονται και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών, καθώς στη σελίδα του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήθηκε, προς ενημέρωση των γονέων, η επίσημη θέση του συλλογικού οργάνου των λογοπεδικών και λογοθεραπευτών, το οποίο τάσσεται υπέρ των θέσεων των γονέων, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών και Λογοθεραπευτών, που κάνει ειδική αναφορά στους γονείς, τονίζει, πως “δικαίως μάχεστε για την διατήρηση του δικαιώματός σας για κάλυψη των δαπανών ειδικής αγωγής και για τη διατήρηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό σας δικαίωμα. Δικαίως ανησυχείτε για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Διαισθανόμαστε, ότι μέρος της ακολουθούμενης τακτικής είναι να μας βάλουν σε αντίθετα στρατόπεδα. Εμείς όμως απαντάμε: Είμαστε μαζί σας. Στηρίζουμε εσάς και τα παιδιά σας. Η σχέση μας είναι πρωτίστως θεραπευτική και η διατήρηση αυτής είναι πολύ ζωτική για μας, όχι οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά”.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ζητά και τη στήριξη των γονέων. “Ζητάµε την στήριξή σας για τη συνέχιση της ποιοτικής παροχής των υπηρεσιών µας. Ζητάµε να κατανοήσετε τα εξής: Οι συµβάσεις, έτσι όπως είναι, σε αυτή τη ζοφερή οικονοµική κατάσταση, οδηγούν στον αφανισµό µας. Δεν µπορούµε να επωµιστούµε το βάρος διατήρησης των γραφείων µας, όταν τρέχουν οι υποχρεώσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές, ενοίκια, κόστος εξυπηρέτησης συµβάσεων, τεχνολογικός εξοπλισµός) και περιµένουµε µήνες να εισπράξουµε άγνωστα ποσά λόγω των µεγάλων περικοπών. Δεν µπορεί να αποδέχεσθε την ανέξοδη για το κράτος κοινωνική πολιτική, η οποία στηρίζεται στις πλάτες µιας κατηγορίας επαγγελµατιών που θα επωµιστούν όλο το οικονοµικό βάρος”.

Τέλος, από το συλλογικό όργανο μερίδας εργαζομένων στις δομές Ειδικής Αγωγής, τονίζεται, πως “ο εξορθολογισμός των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της αξιοπρεπούς διαβίωσης και άσκησης του επαγγέλματός µας. Σήμερα είµαστε εµείς, αύριο κάποιοι άλλοι. Ο εξορθολογισµός αυτός δεν µπορεί να γίνει και εις βάρος σας, εις βάρος των παιδιών σας. Και η ουσία δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι πλέον δεν σας ζητούν να πληρώνετε. Η ουσία είναι ότι δεν θα υπάρχουν ειδικοί να παρέχουν τις υπηρεσίες. Η ουσία είναι ότι ο προϋπολογισµός για την ειδική αγωγή έχει µειωθεί στο µισό... Το οποίο µεταφράζεται σε αντίστοιχη µείωση στη συχνότητα και κατ’ επέκταση στην ποιότητα και την αποτελεσµατικότητα των ήδη εφαρµοζόµενων προγραµµάτων αποκατάστασης. Η ανησυχία της επιστηµονικής κοινότητας είναι πολύ µεγάλη καθώς οι συνέπειες αυτής της µείωσης αναµένεται να γίνουν άµεσα ορατές στα παιδιά µε δυσκολίες. Ως επιστήµονες και ως πολίτες αυτής της χώρας οφείλουµε να το αποτρέψουµε”.

 

Το Σάββατο 21/01/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση θεραπευτών από όλους τους κλάδους της Ειδικής Αγωγής του Νομού Κυκλάδων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη αποφάσεων για την επιβίωση του κλάδου και την ενημέρωση, κυρίως των γονέων, αλλά και του υπόλοιπου κοινού.

Ακολουθεί αυτούσιο το ψήφισμα των θεραπευτών:

"ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση που θέλει να εγκλωβίσει θεραπευτές και ασφαλισμένους-γονείς, σε οικονομική δυσπραγία, με μόνο στόχο τη μείωση των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ την οποία θα επωμιστούν θεραπευτές και γονείς.

ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση που υπονομεύει το μέλλον της επιστήμης μας και του έργου που επιτελούμε.

ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση, που η ΜΗ αποδοχή της αναπόφευκτα θα επιφέρει αντιπαράθεση μεταξύ θεραπευτών και τις οικογένειες των θεραπευόμενων, που με επιδέξιο, ύπουλο και εκβιαστικό τρόπο προσπαθεί να προωθήσει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα, υπολογίζοντας ΜΟΝΟ τον προϋπολογισμό του!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΑΣ "ΝΑΙ" που θα ακούγεται και θα διαβάζεται από εμάς τους θεραπευτές, είναι το "ΝΑΙ" στην εξίσωση της κοστολόγησης των συνεδρίων του κρατικού τιμολογίου όλων των ειδικοτήτων της ψυχικής υγείας με παράλληλη αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, όπως αποδίδεται σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα και όχι μόνο!

Σεβόμενοι την επιστήμη μας, τους εαυτούς μας, τον κόπο μας, προσυπογράφουμε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελλήνιων Συλλόγων μας.

Η απόφασή μας θα κοινοποιηθεί με δελτίο τύπου σε όλους τους φορείς και στα ΜΜΕ του Νομού".

Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής

Κέα
Ράπτη Μαριαλένα (Λογοθεραπεύτρια)

Νάξος
Αξαόπουλος Δημήτριος (Φυσιοθεραπευτής)
Γιαννίρη Σοφία (Εργοθεραπεύτρια)
Κουλιανού Μαρία (Λογοθεραπεύτρια)
Πανανής Κωνσταντίνος (Λογοθεραπευτής)
Παντελαίου Δέσποινα (Λογοθεραπεύτρια)
Παπαδοπούλου Χριστίνα (Εργοθεραπεύτρια)
Παπανδρέου Κωνσταντίνα (Ψυχολόγος)
Πότση Αγγελική (Εργοθεραπεύτρια)
Τσουνέλλη Κωστούλα (Ψυχολόγος)

Πάρος
Σάπκα Ευδοκία (Ψυχολόγος)
Σαντορίνη
Ζιμπίδης Βασίλειος (Λογοθεραπευτής)
Κουρπέτη Νία (Λογοθεραπεύτρια)
Λιγνού Ειρήνη Μαρία (Λογοθεραπεύτρια)

Σίφνος
Βλαστού Χαρά (Λογοθεραπεύτρια)

Σύρος
Δαβανέλου Ελένη (Εργοθεραπεύτρια)
Δημητριάδου Ειρήνη (Λογοθεραπεύτρια)
Ζαρμπώνη Ελένη (Λογοθεραπεύτρια)
Καράβα Παναγιώτα (Εργοθεραπεύτρια)
Κοντορούση Μόσχα (Λογοθεραπεύτρια)
Μαραγκός Δημήτρης (Εργοθεραπευτής)
Μητσοπούλου Αγγελίνα (Ψυχολόγος)
Ραγκούση Άννα (Εργοθεραπεύτρια)
Ρούσσου Μαρία (Λογοθεραπεύτρια)
Τόμελιτς Φανή (Λογοθεραπεύτρια)

Τήνος
Φουστανιά Μαρία (Λογοθεραπεύτρια)
Ρούσα Γεωργία (Λογοθεραπεύτρια)
Απέργη Ελένη (Λογοθεραπεύτρια)

Ετικέτες: