Το Νηπιαγωγείο του «Αγίου Γεωργίου» εξερευνά τη Σύρο και τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας

Μαθαίνουν την Ελλάδα από τόπο σε τόπο

Την ιστορία, τις παραδόσεις και τα προϊόντα τόσο του τόπου τους, όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας θα γνωρίσουν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Το σχολείο της Σύρου είναι εγγεγραμμένο μέλος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε σχολεία από όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν σε διάφορα projects με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, το Νηπιαγωγείο του «Αγίου Γεωργίου» υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω την Ελλάδα από τόπο σε τόπο». Οι 16 μαθητές θα ταξιδέψουν μέσα από μύθους, καρτποστάλ, βίντεο και άλλα μέσα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και θα γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας μας.

Η αρχή έγινε με τα νησιά του Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια, οι μαθητές θα εξερευνήσουν μαζί με τη δασκάλα τους, Ευγενία Σαγκινέτου τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα Νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Γνωριμία με την τοπική ιστορία και παράδοση

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα ακόμα σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και την Αθήνα. Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Σαγκινέτου σημειώνει ότι σκοπός του πρότζεκτ είναι η γνωριμία των παιδιών με τις παραδόσεις, τα προϊόντα και τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία του τόπου τους, καθώς και με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μία βαλίτσα, με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη θα αρχίσει σταδιακά να κατεβαίνει, περνώντας σταδιακά από όλα τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος. Η βαλίτσα θα γεμίσει από τοπικά προϊόντα και εργασίες που αναδεικνύουν τον κάθε τόπο και θα επιστρέψει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Όταν η βαλίτσα θα είναι πλήρης, τα πέντε σχολεία θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και όλα όσα έμαθαν τους προηγούμενους μήνες.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. «Μέσα από τη φόρμα του e-twinning ανταλλάσσονται ιδέες. Οι μαθητές όλων των σχολείων έχουν αρχίσει να αναρτούν κάποια βίντεο μέσα από τα οποία, μαθαίνουν ο ένας για τον άλλον. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τα νησιά του Αιγαίου και στο πλαίσιο αυτό, επισκεφτήκαμε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σαγκινέτου.

Στο μικροσκόπιο τα έθιμα των Αποκριών

Αρχικά οι μαθητές καταπιάστηκαν με τα αποκριάτικα έθιμα που υπάρχουν σε διάφορα νησιά, όπως οι «Κουδουνάτοι» της Σκύρου και τα «Ζεϊμπέκια» της Άνω Σύρου. Έπειτα, κατασκεύασαν παραδοσιακούς χαρταετούς, όπως αυτοί που έφτιαχναν στο παρελθόν οι παππούδες μας, με σκοπό να έρθουν πιο κοντά με την παράδοση του νησιού μας, ενώ αναφέρθηκαν και στα έθιμα της Σαρακοστής.

«Το επόμενο γεωγραφικό διαμέρισμα που θα μελετήσουμε είναι η Μακεδονία», εξηγεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές αποτέλεσε η επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του από τον υπεύθυνο κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο. «Τα παιδιά άντλησαν πολλές πληροφορίες σχετικές με την βιομηχανική ακμή της Σύρου, την οποία δε γνώριζαν. Ωστόσο μέσα από τις συνεχείς ερωτήσεις τους, έδειξαν ότι τους ενδιέφεραν τόσο τα μεγάλα και εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου, όσο και η ιστορία του νησιού μας. Στο τέλος μάλιστα, μας ζήτησαν να τους πάμε με το λεωφορείο και σε κάποια παλιά εργοστάσια της Σύρου».

Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Μουσείο, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ζευγάρια, προσπάθησαν να βρουν και έναν κρυμμένο θησαυρό. Σύμφωνα με τους όρους του παιχνιδιού, τα παιδιά έπρεπε να βρουν κάποια στοιχεία μέσα από το Μουσείο και να λύσουν το γρίφο. Επιπλέον, δανείστηκαν τα ειδώλια από τη «βαλίτσα» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που φυλάσσεται στο Βιομηχανικό Μουσείο και δανείζεται στα σχολεία του νησιού και συμμετείχαν σ’ ένα παιχνίδι αντιστοίχισης για τη γνωριμία τους με τον Κυκλαδικό πολιτισμό (Σύρος – Κέρος).

Η βαλίτσα του προγράμματος «Μαθαίνω την Ελλάδα από τόπο σε τόπο» σιγά – σιγά γεμίζει με το κέφι, τη χαρά αλλά και τον δημιουργικό παλμό των μικρών μαθητών από τα πέντε σχολεία της χώρας μας και σε λίγους μήνες θα ανοίξει για να γεμίσει με υπερηφάνεια τις καρδιές παιδιών, δασκάλων και γονέων.