Υψηλές «πτήσεις» της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου στους «Ουρανούς της Ερμούπολης»

Μαθαίνουν παρέα

Τη μεγάλη ιστορία πίσω από τις οροφογραφίες νεοκλασικών κτιρίων της Ερμούπολης, που προκαλούν το θαυμασμό των φιλότεχνων επισκεπτών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και αποτελούν έναν ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό «θησαυρό», ανακαλύπτουν παρέα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι ουρανοί της Ερμούπολης», που χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μαζί με 19 ακόμα καινοτόμα προγράμματα άλλων σχολικών μονάδων της Ελλάδας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» και να δουν με διαφορετική ματιά ένα κομμάτι της πόλης τους που δικαιολογεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.

Το Θέατρο Απόλλων, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Αρχοντικό Κοή, το Εργατικό Κέντρο, η Λέσχη Ελλάς, τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και το κτίριο Πρασακάκη, όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο Κυκλάδων ήταν μόνο μερικοί από τους «σταθμούς» της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η οποία συνεχίζει με ενθουσιασμό και χαρά τη «γνωριμία» της με το παρελθόν.

Καλλιέργεια της αγάπης για την τοπική ιστορία

«Η καλή διάθεση και η ζεστή φιλοξενία όλων των ανθρώπων που με προθυμία και χαμόγελο μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στα κτίρια, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο για να μας παρουσιάσουν την ιστορία των οροφογραφιών, ενισχύει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι ζητούν να μην τελειώσει αυτό το ταξίδι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του προγράμματος, Βέτα Αποστολίδου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την πρώτη ημέρα των επισκέψεων, τα παιδιά, εντυπωσιασμένα από αυτά που είδαν προηγουμένως, επέστρεψαν στο σχολείο και αναζητούσαν στην οροφή της τάξης τους, ζωγραφιές και σχέδια που ίσως δεν είχαν προσέξει παλαιότερα. «Αυτό είναι ένα δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος, που έχει καταφέρει να κερδίσει τους μαθητές και να καλλιεργήσει σε αυτούς την αγάπη για την τέχνη και την τοπική ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, το κομμάτι των οροφογραφιών ήταν μέχρι σήμερα άγνωστο στην πλειοψηφία των παιδιών.

«Κάποιοι από τους μαθητές, που συμμετέχουν το καλοκαίρι στο πρόγραμμα των «Μικρών Ξεναγών» του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μας είπαν ότι τώρα, έχουν περισσότερα πράγματα να πουν στην ξενάγησή τους. Αυτό μας γεμίζει χαρά, γιατί αποδεικνύει ότι οι δράσεις μας έχουν αποτέλεσμα», σημείωσε η κ. Αποστολίδου.

Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η τάξη θα επισκεφτεί τέσσερα ακόμα κτίρια μετά την περίοδο των Αποκριών, μεταξύ αυτών το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και το Πνευματικό Κέντρο – Ερμούπολης, ενώ έχει προγραμματιστεί και μία παρουσίαση από την κ. Ειρήνη Δράκου, η οποία έχει ασχοληθεί και η ίδια με τις οροφογραφίες από την Ερμούπολη. Ενδιαφέρουσες ιστορίες θα μοιραστεί με τους μαθητές και η Αρχαιολόγος και «ψυχή» του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, Μαρία Ρώτα.

Κατά τις επισκέψεις της, η τάξη μελετά και φωτογραφίζει τις οροφογραφίες των κτιρίων, με στόχο να δημιουργήσει το δικό της λεύκωμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για να θαυμάσουν γονείς, φίλοι και όλοι οι κάτοικοι της Σύρου τη δουλειά των μαθητών.

«Έχουμε δεχτεί πρόταση από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κ. Χριστίνα Λιγοψυχάκη για να παρουσιάσουμε το λεύκωμα στα εγκαίνια του του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Ερμούπολης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης σπουδαίες οροφογραφίες», δήλωσε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

«Θέλουμε τα χρήματα να μείνουν στη Σύρο»

Υπενθυμίζεται ότι, όλα τα προτεινόμενα σχολικά προγράμματα, που επιλέχτηκαν από το Ίδρυμα Λάτση, έλαβαν το ποσό των 2.500 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε απευθυνθεί σε τοπικές επιχειρήσεις και έχουμε κάνει πάρει προσφορές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (προτζέκτορες και λάπτοπ), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να στήνουμε ψηφιακά το λεύκωμα. Δεν έχουμε απευθυνθεί σε καταστήματα εκτός Σύρου, καθώς θέλουμε τα χρήματα να μείνουν στο νησί», κατέληξε η κ. Αποστολίδου.