Εν αναμονή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου για την έναρξη του πλήρους προγράμματος

Προσωρινά κλειστό το παράρτημα του ΣΔΕ στη Νάξο

Στα μέσα του τρέχοντος μήνα ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, στην «οικογένεια» του οποίου έχουν προστεθεί, μέχρι στιγμής, 39 νέοι μαθητές που αναμένουν την έναρξη του πρώτου κύκλου σπουδών τους.

Ειδικότερα, στη Σύρο έχουν εγγραφεί 14 άτομα, στη Σαντορίνη 15 άτομα, ενώ ενδιαφέρον για φοίτηση στο αντίστοιχο παράτημα της Νάξου έχει εκδηλωθεί τηλεφωνικά από 10 ενήλικες. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει από φέτος στο πρόγραμμα του ΣΔΕ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει την αίτησή του έως τις 15 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Γιώργος Στεφάνου θα καταθέσει γραπτώς προς το Υπουργείο τις ανάγκες του σχολείου σε εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες ωρομίσθιοι καθηγητές και να τεθεί σε λειτουργία το πλήρες πρόγραμμα στις αρχές Νοεμβρίου. Ειδικότερα, αναμένονται 20 ακόμη εκπαιδευτικοί (7 για τη Σαντορίνη, 7 για τη Νάξο, 6 για τη Σύρο) και έξι ακόμη στελέχη (ψυχολόγοι και σύμβουλοι σταδιοδρομίας).

Έναρξη μαθημάτων μόνο για τη Β’ Τάξη

Στις θέσεις τους βρίσκονται, προς το παρόν, μόνο τρεις καθηγητές, δύο στη Σύρο (για Ελληνικά και Πληροφορική) και ένας στη Σαντορίνη, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής. Το παράρτημα του ΣΔΕ στο νησί της Νάξου προσωρινά δε λειτουργεί, καθώς δεν έχει αποσπαστεί κάποιος μόνιμος καθηγητής. «Στη Σύρο και στη Σαντορίνη, όπου έχουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς, έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα της Β’ Τάξης», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Στεφάνου. Το δεύτερο έτος φοίτησης θα διανύσουν συνολικά 67 μαθητές (16 στη Σύρο, 17 στη Σαντορίνη και 34 μαθητές στη Νάξο, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο τμήματα, μόλις τοποθετηθούν οι καθηγητές και ξεκινήσουν τα μαθήματα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας προσφέρεται η δυνατότητα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ιατρική βεβαίωση να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως μαθήματα.

Στο πλαίσιο του αγιασμού για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους στο Εσπερινό Λύκειο Νάξου, που ιδρύθηκε για να στεγάσει τα όνειρα των αποφοίτων του ΣΔΕ, ο κ. Στεφάνου συναντήθηκε με τους μαθητές και τους ενημέρωσε για τις δυσκολίες και την καθυστέρηση των φετινών διαδικασιών. «Έχουμε αγωνία για την απόσπαση του εκπαιδευτικού, η οποία ευελπιστούμε πως θα ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή».

Λιγότερες οι αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών

Σχετικά με τη στελέχωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σύρου εξηγεί ότι η απόσπαση μεγαλύτερου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών επέτρεπε κατά το παρελθόν, τη διδασκαλία περισσότερων μαθημάτων από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο, φέτος αποσπάστηκαν μόνο δύο μόνιμοι καθηγητές, πράγμα που σημειώνει ότι η πλειοψηφία των μαθημάτων θα καλυφθούν από ωρομίσθιους. «Η ανάγκη του Υπουργείου Παιδείας να στελεχώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης εμπόδισαν την υπουργό να δώσει περισσότερος εκπαιδευτικούς στα δικά μας σχολεία», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Σημειώνεται, ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί παίρνουν απόσπαση από την 1η Σεπτεμβρίου. Τα κενά στην τυπική εκπαίδευση καλύπτονται από αναπληρωτές, ενώ στην περίπτωση των ΣΔΕ από ωρομίσθιους, οι οποίοι έχουν μικρότερες απολαβές και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, απασχολούνται συνήθως εκπαιδευτικοί που διαμένουν ήδη στο κάθε νησί. "Ένας ωρομίσθιος λαμβάνει 15 ευρώ ακαθάριστα για κάθε ώρα και αν απασχοληθεί τέσσερις ώρες την εβδομάδα θα λάβει 250 ευρώ τον μήνα. Οπότε μία τέτοια ασήμαντη αμοιβή δεν θα επέτρεπε σε κάποιον να μετακινηθεί από άλλο μέρος, να νοικιάσει σπίτι και να ζήσει. Ενώ ένας αναπληρωτές στην τυπική εκπαίδευση, που μπορεί να διδάξει και σε άλλα σχολεία, παίρνει έναν πλήρη μισθό, 800-900 ευρώ».

Απόκτηση σημαντικής προϋπηρεσίας για τους νέους εκπαιδευτικούς

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σύρου, ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς από όλα τα νησιά και ιδίως τους νέους στο επάγγελμα για τα οφέλη που μπορούν να έχουν, υπηρετώντας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

«Υπάρχουν παιδιά που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια και δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα να δουλέψουν. Τους είναι κάτι άγνωστο. Φέτος, δημιουργήθηκε το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών μπόρεσαν να καταχωρηθούν σε αυτό αποστέλλοντας τα στοιχεία τους (πτυχίο και άλλα προσόντα). Περιμένουμε αυτές τις ημέρες τον αρμόδιο φορέα να καλέσει όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, να κάνουν τις αιτήσεις τους κι έτσι αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να απασχοληθούν».

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου, μέσω της εργασίας τους στο ΣΔΕ, οι νέοι εκπαιδευτικοί αποκτούν προϋπηρεσία η οποία λαμβάνεται υπόψη ώστε να εργαστούν μελλοντικά ακόμη και στην τυπική εκπαίδευση. «Κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, μαθαίνοντας τη δουλειά στην πράξη και έτσι μπορούν να μπουν στους πίνακες των αναπληρωτών με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γίνουν και μόνιμοι».