Μαζικούς εμβολιασμούς, τακτική παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη μεταφορά των μαθητών αιτούνται οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών των Κυκλάδων

Τα ειδικά σχολεία εκπέμπουν SOS

Τη φωνή τους ενάντια στην έλλειψη μέριμνας για τα Ειδικά Σχολεία που, εν μέσω πανδημίας, παραμένουν ανοχύρωτα και ανοιχτά χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, ορθώνουν οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών των Κυκλάδων, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, οι οποίες δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μελών της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο η ΕΛΜΕ, όσο και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Μιαούλη. Μεταξύ των θέσεων και των αιτημάτων που εκφράστηκαν από εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων και της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ ήταν η λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, στα ανοιχτά σχολεία και  πανεπιστήμια και στα μέσα μεταφοράς.

Ολιγωρία στο θέμα των εμβολιασμών

Αναφορικά με τα Ειδικά Σχολεία, ο Αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Αρτέμης Γελανδαλής δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στις συγκεκριμένες σχολικές δομές.

Όπως τόνισε, παρόλο που έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας καθηγητές και παιδιά, άνω των 16 ετών μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση, η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Οι γονείς που προσπαθούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα, καταχωρούν τα στοιχεία του taxis, όπως τους ζητείται, αλλά το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει και τους πετάει εκτός. Αυτό πρέπει να λυθεί», υπογράμμισε ο κ. Γελανδαλής, σχολιάζοντας επίσης την καθυστέρηση στην έναρξη των εμβολιασμών. Κατέστησε μάλιστα γνωστό πως οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν μετά από 20 ημέρες, ενώ κάποια εμβόλια θα ακολουθήσουν μετά από δύο μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ανοσία από το καλοκαίρι και μετά, περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά.

Αγώνας για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών

Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων αιτείται, μεταξύ άλλων, να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια σχετικά με τη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη μεταφορά των μαθητών, καθώς και να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Ο Αντιπρόεδρος έκανε λόγο για ένα γενικότερο πρόβλημα που καταγράφεται σε όλη τη χώρα με μαθητές στοιβαγμένους μέσα στα λεωφορεία. Όπως σημείωσε, υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδιών, εκείνα που φτάνουν στα σχολεία μόνα τους και μπαίνουν μέσα σε πολύ πυκνές τάξεις και εκείνα που φεύγουν από μικρές αριθμητικά τάξεις και μπαίνουν σε λεωφορεία με πολλά άτομα. «Αυτό θα έπρεπε να αλλάξει και να γίνει κάτι, ώστε να μην υπάρχει επαφή».

Ο κ. Γελανδαλής δεν παρέλειψε να επισημάνει και την ανάγκη για τη διενέργεια μαζικών, περιοδικών τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και φροντίδα των πασχόντων.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουν γιατί δεν πηγαίνει ο ΕΟΔΥ στα σχολεία. Αυτό σημαίνει μόνο σε ένα σχολείο στην Ελευσίνα, όπου ο ΕΟΔΥ το επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα. Από την πλευρά μας, ζητάμε να βρεθεί τρόπος ώστε να εφαρμοστεί αυτό και στα δικά μας σχολεία».

Επιπροσθέτως, τόσο η ΕΛΜΕ, όσο και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου ζητούν την παρουσία σχολικού Νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τη μείωση των μαθητών ανά ομάδα, την αξιοποίηση των κλειστών σχολείων και κάθε υποδομής ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι, καθώς και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αίτημα για τάξεις των 15 μαθητών σε όλα τα σχολεία

Όπως εξήγησε ο κ. Γελανδαλής, η ΕΛΜΕ δε θέλει κανένα σχολείο να παραμένει κλειστό. Αντιθέτως, απαιτεί να ληφθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των μονάδων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικούς μόνιμους διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού και Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία. Σημείωσε δε πως και στα τρία Γυμνάσια της Σύρου εξακολουθούν να λειτουργούν τμήματα με 22 και 25 μαθητές, ενώ υπάρχουν καθηγητές άνω των 50 ετών που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν. «Κάνουμε μόνο τα rapid test, που το ποσοστό επιτυχίας τους είναι γύρω στο 75%».

Τόσο οι Δάσκαλοι όσοι και οι Καθηγητές ζητούν τη συνέχιση των αναγκαίων επιστημονικών παρεμβάσεων, με ευθύνη του Υπουργείου, για τους μαθητές των ειδικών σχολείων που απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής της μονάδας, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων. Μεταξύ των αιτημάτων του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων βρίσκονται επίσης η χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η υπουργική απόφαση και η τοποθέτηση όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ- καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.

Καταλήγοντας, η ΕΛΜΕ ζητά να καταργηθεί ο νόμος των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες των φοιτητών και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση και δηλώνει την αντίθεσή της στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, με πρόσχημα τον κορονοϊό, την αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μιαούλη ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης.