Εποικοδομητική συζήτηση με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την σχολική εκπαίδευση στη Σύρο και ενημέρωση για το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Οι μαθητές γνωρίζουν την αξία της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη

Τρόποι για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα, διερευνήθηκαν κατά την επίσκεψη στελεχών του Γραφείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με αφορμή το Animasyros.

To Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη 14η χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου, μια χρονιά διπλά επετειακή για τη χώρα - 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση- αλλά και μια χρονιά που συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας "Τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα;», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης συνομίλησε με τον animator και σκηνοθέτη, Φωκίωνα Ξένο, καθώς και νέους εκπροσώπους της ανιμέισον κοινότητας, προκαλώντας τις απόψεις και τη δημιουργικότητά τους. Στόχος της δράσης ήταν να δοθεί το  έναυσμα στην Ελληνική κοινότητα ανιμέισον να δημιουργήσει μια πολύ σύντομη ταινία (30΄΄) κινουμένων σχεδίων για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσω ενός διαγωνισμού- animation Challenge.

Ενδιαφέρον για τη συνεργασία με σχολεία της Σύρου

Εκτός από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του Animasyros, ο κ. Τσουτσοπλίδης, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων συναντήθηκε με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα Παιδείας, Ειρήνη Δράκου και τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Παναγιώτη Λίτσα και Νίκο Αβράμη με στόχο την ενημέρωσή του σχετικά με τις δράσεις του Δήμου Σύρου στον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, τα στελέχη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσίασαν και τις δικές τους δράσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", το οποίο υλοποιείται με επιτυχία σε Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος είναι η προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, η βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η κατανόηση του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. 

Το εν λόγω πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί και κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 σε 75 σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί πως, για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απομένουν λίγες μόνο ημέρες, καθώς τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, με τα στοιχεία των συμμετεχόντων καθηγητών, στη διεύθυνση: https://epasgreece.eu/registration. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Τσουτσοπλίδης εξήγησε πως υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της ημερομηνίας σε περιπτώσεις σχολείων νησιωτικών περιοχών που επιθυμούν να λάβουν μέρους.

«Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με δική του αποκλειστικά βούληση και κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων του που θα ορίζει το θέμα και τους υπεύθυνους καθηγητές για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Δήμος με τα τμήματα Παιδείας θα έρθει επικουρικά στα Σχολεία που θα ζητήσουν την όποια βοήθεια», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.

Περιγραφή και στόχοι του προγράμματος

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας άλλος βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές - και καθηγητές - ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας (βλ. σχετική εγκύκλιο με ημερ. 08/07/2020, 88621/ΓΔ4) και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία. Προς το σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία μπορεί να αναρτηθεί στο σχολείο. Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές - Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε όλους τους άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργή δράση στο Πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία για τα συμμετέχοντα σχολεία και τη διάδοση καλών πρακτικών μέσω «έξυπνων» δράσεων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά και το πνεύμα συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική. Παρόλο που στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου, το Γραφείο του ΕΚ δύναται να ορίζει μέγιστο αριθμό σχολείων ανά έτος, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του Προγράμματος.