Έκθεση επιλεγμένων κειμηλίων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Το Μουσείο πάει σχολείο»

Το Πολεμικό Μουσείο «έρχεται» κοντά στους Συριανούς μαθητές

Με την ιστορία της Επανάστασης θα «συνομιλήσουν» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σύρου μέσα από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Η δράση υλοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής εθνικής μνήμης,  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Υπεύθυνος φορέας οργάνωσης και υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο.       

Το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί έναν δυναμικό φορέα ιστορικής κληρονομιάς, συνείδησης και προσφοράς, με έντονο αποτύπωμα στο πέρασμα των χρόνων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζει και επικροτεί τη διαρκή ανάγκη του Πολεμικού Μουσείου να συμμετέχει στη διατήρηση και τη συνέχεια της εθνικής μας ταυτότητας, να διαμορφώνει και να ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη, να μορφώνει και να διαπαιδαγωγεί, με γνώμονα την ιστορική αλήθεια, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με τις αξίες και τις αρετές των προγόνων τους και των αγώνων τους. Κατά συνέπεια, αγκαλιάζει και ενθαρρύνει τη σύγχρονη προσέγγιση του ρόλου του Μουσείου.

Χαιρετίζοντας τη δράση «Το Μουσείο πάει Σχολείο», η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή σημειώνει πως τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτελούν εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση.

«Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών και μαθητριών για τα ιστορικά ορόσημα, η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, των δημιουργικών ικανοτήτων τους και της προσωπικότητάς τους, είναι μέριμνα της Παιδείας. Ας φέρουμε, λοιπόν, σε ουσιαστική επαφή και γνωριμία τους μαθητές και τις μαθήτριες με την ιστορία της Ελλάδας, τους αγώνες του ελληνικού έθνους, τη συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι δίδοντάς τους εφόδια να προχωρήσουν, δημιουργικά και εξελικτικά, όπως απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις».

Μέσα από τα κινητά εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία του τόπου μας.

Άντληση γνώσης και έμπνευσης από την ηρωική ιστορική διαδρομή της Ελλάδας

«Διακόσια χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, ελπίζουμε στην «επανάσταση» που θα κάνουν τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά την ιστορία μας. Αν αγαπήσουν την ιστορία, θα μάθουν να αγαπούν και την Ελλάδα. Στα παιδιά ανήκει το μέλλον. Το μέλλον της Ελλάδας μας. Ας τα προσέχουμε και να τα μάθουμε να αγαπούν την πατρίδα τους», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει πως ο εορτασμός της Επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, αποτελεί τιμή και ελάχιστο εθνικό μας χρέος, ενώ παράλληλα συνιστά εξαιρετική ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας. «Αντλώντας γνώση και έμπνευση από την ηρωική ιστορική μας διαδρομή, οραματιζόμενοι το λαμπερό μέλλον μας, οφείλουμε να κληροδοτήσουμε τις αξίες και τα διδάγματά της στις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων».

Στους στόχους της εκπαιδευτικής δράσης «Το Μουσείο πάει Σχολείο» αναφέρεται με τη σειρά του ο πρόεδρος ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος. «Το επαναστατικό πνεύμα των προγόνων μας άφησε ως παρακαταθήκη τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό. Διακόσια χρόνια μετά, το Πολεμικό Μουσείο αναδεικνύει τον Αγώνα του 1821 και γιορτάζει την ελευθερία της Ελλάδας μέσα από την προβολή αυθεντικών κειμηλίων της εποχής. Η καινοτόμος αυτή εκπαιδευτική δράση στοχεύει στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης των μαθητών, οι οποίοι εμπνεόμενοι από τα διδάγματα του παρελθόντος, καλούνται να οραματιστούν τη δική τους πορεία στο παρόν και στο μέλλον».

Η πρωτοποριακή αυτή εκπαιδευτική δράση δεν θα μπορούσε να μην τύχει θερμής υποδοχής από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη «όταν το Μουσείο πάει Σχολείο, οι ορίζοντες διευρύνονται, η σκέψη αναζωογονείται».

Πρόσκληση προς τα σχολεία του νησιού

Η έκθεση του Πολεμικού Μουσείου Ελλάδος επρόκειτο να φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 11 έως και 16 Νοεμβρίου 2021. Ωστόσο, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις 11 και 12 Νοεμβρίου, η έκθεση θα «ταξιδέψει» και θα εγκαινιαστεί στη Σύρο μία ημέρα μετά τη λήξη της απεργίας.

Η φιλοσοφία της όλης δράσης περιλαμβάνει: συγκρότηση από το Πολεμικό Μουσείο δύο αυτοδύναμων εκθέσεων (με αριθμό επιλεγμένων κειμηλίων, κατάλληλων ντροπς – ειδικών πινάκων «k – Fix», οπτικό – έντυπο υλικό και λοιπό εξοπλισμό συναφή με τη δράση), παρουσίαση της έκθεσης στους μαθητές (ενδεικτικός χρόνος 15’), παρακολούθηση ολιγόλεπτου οπτικού υλικού, αναβίωση – επαφή με τα κειμήλια με χρήση τεχνολογίας (επαυξημένη πραγματικότητα) και διανομή έντυπου υλικού των θεματικών ενοτήτων του Πολεμικού Μουσείου.

Το Τμήμα Πολιτισμού και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σύρου – Ερμούπολης προσκαλούν τα σχολεία στην έκθεση της ανωτέρω δράσης η οποία θα παρουσιαστεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου.

Οι επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο του Βιομηχανικού Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο, τηλ.2281084762 και με αυστηρή τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων.