Απαντήσεις από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, Ξενοφώντα Βαμβακερό

Τεράστια τα κενά εκπαιδευτικών στη νησιωτική Ελλάδα

Υψηλό κόστος ζωής, ακριβά ενοίκια και μετακινήσεις που “καίνε” την τσέπη των εκπαιδευτικών, οι βασικές αιτίες που οι αναπληρωτές δεν αναλαμβάνουν

Με τον εφιάλτη των κενών στα σχολεία των νησιών και δη των Κυκλάδων, έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές και οι οικογένειές τους, αφού για μία ακόμη σχολική χρονιά, οι ελλείψεις καθηγητών είναι μεγάλες και ανησυχητικές, ειδικότερα στις τάξεις των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος σχολικού έτους, η πλευρά των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κάνει αγώνα για να δηλωθούν όλα τα κενά στα σχολεία, καθώς ο νησιωτικός νομός μετρά σοβαρές ελλείψεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην παράλληλη στήριξη, καθώς όπως επιβεβαίωσε τηλεφωνικώς η διευθύντρια, Ειρήνη Τσαβαλά, “πήραμε το ¼ από αυτές τις θέσεις που ζητήσαμε”.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει βέβαια και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια των νησιών, με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντα Βαμβακερό να τονίζει πως πέραν των κενών στην παράλληλη στήριξη, οι άδειες θέσεις σήμερα ανέρχονται περίπου σε 135.

Ο ίδιος μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”, τονίζοντας πως γίνονται όλες οι διαδικασίες για την κάλυψη κενών στη β΄ φάση των τοποθετήσεων, δηλαδή μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα για μία ποιοτική εκπαιδευτική χρονιά.

Ωστόσο, ο φόβος για την άρνηση των εκπαιδευτικών να αναλάβουν υπηρεσία στα νησιά παραμένει στο προσκήνιο και δη στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς το αυξημένο κόστος διαμονής, διαβίωσης και μετακινήσεων, “τσακίζει” τις τσέπες τους και πρακτικά καθιστά αδύνατη την παρουσία τους σε αυτά.

ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων: Διαμαρτύρεται έντονα και ζητά λύσεις

Έντονη είναι η διαμαρτυρία από την πλευρά της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων για το σοβαρό πρόβλημα των κενών στα σχολεία, το Δ.Σ. της οποίας, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι για μία ακόμη χρονιά, η νησιωτική περιοχή βιώνει αποκλεισμούς.

“Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού για έγκαιρη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εκπαιδευτικών κενών σε όλη την Ελλάδα, τα σχολεία των Κυκλάδων παρουσιάζουν περίπου 300 κενά σε γενική και ειδική αγωγή, καθώς και σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες”, αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαδημητρίου παρακάτω να γνωστοποιεί τα εξής: “Όπως είναι λογικό πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ενδεικτικά το Γυμνάσιο Μυκόνου διαθέτει μόλις 13 καθηγητές για 11 τμήματα (10 κενά καθηγητών!) και το Γενικό Λύκειο Μυκόνου 15 καθηγητές για 12 τμήματα (7 κενά καθηγητών), ενώ παράλληλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα διδάσκονται με μεγάλες περικοπές και ελλείψεις”.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει πως, “στα σχολεία των Κυκλάδων πολυάριθμα είναι τα κενά στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα δεκάδες μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες να μένουν μόνοι και αβοήθητοι στη σχολική τάξη”, ενώ τονίζει ακόμη: “Σε πλήθος σχολείων δεν διδάσκονται καθόλου ή διδάσκονται ελάχιστα τα μαθήματα των καλλιτεχνικών, της μουσικής της πληροφορικής, της τεχνολογίας.”.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ η λύση είναι οι μόνιμοι διορισμοί ώστε να αποφεύγεται αυτός ο εφιάλτης στα σχολεία κάθε νέο έτος. “Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων”. Όπως επισημαίνεται στο τέλος της ανακοίνωσης, “απαιτούμε μόνιμους και μαζικούς διορισμούς”.

Ξ. Βαμβακερός: Αρνούνται λόγω κόστους παρά το “πέναλτι”

Μιλώντας για την κατάσταση, ο κ. Βαμβακερός επισημαίνει πως πράγματι το πρόβλημα είναι μεγάλο στις Κυκλάδες, ωστόσο η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθούν θέσεις. “Έχω ενημερώσει και αρμοδίως το Υπ. Παιδείας ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά της Μυκόνου γιατί αρνούνται. Προσλαμβάνουμε και αρνούνται. Στη Σύρο είμαστε καλυμμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Και ό,τι υπάρχει σε κενό, καλύπτεται με τις διαθέσεις από το ένα σχολείο στο άλλο. Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων για να καλύψουμε ό,τι μπορούμε”, αναφέρει αρχικά, εξηγώντας πως, “στις Κυκλάδες παρά το γεγονός πως πήραμε 137 αναπληρωτές πρώτης φάσης - που και ορισμένοι από αυτούς δεν ήρθαν -, έχουμε ακόμη κενά και μεγάλα προβλήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο”.

Ερωτηθείς για τους λόγους που αρνούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία και να αναλάβουν δουλειά, ο κ. Βαμβακερός παρουσιάζεται σαφής: “Οι τρεις λόγοι που αναφέρω επίσημα και τους υπογραμμίζω είναι οι εξής: Είναι το κόστος διαβίωσης, το κόστος στέγασης και το κόστος μετακινήσεων με τον ελάχιστο μισθό. Δεν δέχονται εκπαιδευτικοί να πάνε στη Μύκονο”.

Σχετικά με τις κινήσεις του ίδιου, προσθέτει πως δηλώνει όλα τα κενά στο σχετικό σύστημα του Υπ. Παιδείας. “Με τους αναπληρωτές πάμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και εμείς εδώ σαν Κυκλάδες βάζουμε όλα τα κενά. Δηλώνω όλα τα κενά”, ξεκαθαρίζει, λέγοντας ακόμη πως, “πρέπει να καλύπτονται οι προτεραιότητες και φυσικά οι τάξεις με τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Μύκονο και Σαντορίνη δεν δέχονται οι εκπαιδευτικοί ακόμη και για τις πανελλαδικές. Κι αυτό παρά το “πέναλτι” για δύο χρόνια, που δεν διορίζονται”.

Το βλέμμα στη β΄ φάση για αναπληρωτές

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως το βλέμμα στρέφεται στη β΄ φάση τοποθετήσεων αναπληρωτών. “Περιμένουμε τη β΄ φάση. Στην α΄ φάση είχαμε μη αναλήψεις σε ποσοστό περίπου 20% και παρότι πήραμε 137 αναπληρωτές, έχουμε περίπου 92 κενά γενικής παιδείας, από τα οποία τα 25 τουλάχιστον είναι για πανελλήνιες εξετάσεις. Όσον αφορά τα Ειδικά Σχολεία 7 κενά, συν ένα για εξειδικευμένο τομεακό. Ακόμη 5 μαθηματικοί και φιλόλογοι για τμήματα ένταξης. Πέντε ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Μιλάμε για περίπου 135 κενά”, γνωστοποίησε ο κ. Βαμβακερός, σημειώνοντας πως, “έχουμε επίσης 24 αιτήματα για παράλληλη στήριξη. Θα τα βάλουμε όλα στο σύστημα. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα καλυφθούν”. Ο ίδιος θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, “το Υπ. Παιδείας προσλαμβάνει και όχι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “η β΄ φάση προσλήψεων είναι μέχρι τέλος του μήνα. Θα περιμένουμε να δούμε. Οι παράλληλες στηρίξεις και οι νοσηλευτές θα είναι μέχρι αρχές Οκτώβρη (μέχρι 4/10)”.

Στήριξη από Δήμους και γονείς

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Βαμβακερός ανέφερε πως ορισμένοι Δήμοι και γονείς καλούνται να αναλάβουν μερίδιο που δεν τους αναλογεί για την κάλυψη διαμονής σε εκπαιδευτικούς. “Ο περιφερειακός Διευθυντής, ο κ. Παπαδομαρκάκης τονίζει διαρκώς για τη στήριξη που πρέπει να υπάρξει και παίρνει και τους δημάρχους των Κυκλάδων, μιλάει με τις Δημοτικές Αρχές. Για παράδειγμα ένα σοβαρό πρόβλημα έχει η Χώρα Μυκόνου και όχι η Άνω Μερά, γιατί εκεί έχει γίνει χορηγία και υπάρχει διευκόλυνση για τους καθηγητές. Σταδιακά έχουμε πρόβλημα και σε άλλα νησιά. Και στη Σύρο. Όχι τόσο οξυμένο, αλλά έχουμε”, σχολιάζει, σημειώνοντας τέλος πως, “πρέπει όλοι οι γονείς και σε όλα τα νησιά να βοηθήσουν. Και οι Δημοτικές Αρχές. Είναι ένα θέμα που καίει γιατί δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς τα παιδιά μας στα σχολεία. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι ευθύνη των Δήμων και των γονιών, αλλά κάτι πρέπει να γίνει”.