Με ανοιχτές συζητήσεις και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί και φοιτητές στη Σύρο καλούν τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης

Ανυποχώρητοι οι φοιτητές στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

  • Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16

Αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις του φοιτητικού συλλόγου Σύρου, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Ο σύλλογος των φοιτητών, μέσω ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη και της χθεσινής κινητοποίησης στην πλατεία Μιαούλη, όχι μόνο εναντιώνεται στην πρόθεση της κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την κοινή γνώμη, για αυτά που θα επέλθουν – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει -  από την ίδρυση των ιδιωτικών μονάδων, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

“Δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και των πτυχίων μας”

Με το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και των πτυχίων τους, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος του πανεπιστημίου της Σύρου, άνοιξε την προχθεσινή ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής μονάδας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής», Νίκος Αλμπανόπουλος, καθώς και αρκετοί πολίτες.

Εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου τοποθετήθηκε το μέλος του, Αργύρης Κουτσοβασίλης, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, εκτός όλων των άλλων, θα επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα σε αυτά που ήδη λειτουργούν στις επαρχιακές πόλεις, καθώς και στα νησιά.

“Με την «δωρεάν» εκπαίδευση ήδη να κοστίζει πάρα πολλά χρήματα για μια οικογένεια, η ίδρυση «άμεσων ανταγωνιστών» των δημόσιων πανεπιστημίων θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος για τις σπουδές, γεγονός που θα κάνει την επιλογή σπουδών σε κάποια επαρχιακή πόλη μη βιώσιμη. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και το κλείσιμο των  πανεπιστημίων σε αυτές τις περιοχές. Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και αυτό δε θα το επιτρέψουμε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα επιφέρει η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στους τίτλους σπουδών τους, τονίζοντας ότι “η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Το πτυχίο μας γίνεται ένα ακόμα χαρτί στην αγοραπωλησία πτυχίων και τίτλων σπουδών, χαμένο σε μια ζούγκλα ανταγωνισμού”.

Τέλος, καυτηρίασε τις μεθοδεύσεις – όπως είπε – της κυβέρνησης να «τρομοκρατήσει» τους φοιτητές περί χαμένων εξαμήνων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα “την απρόκλητη, εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και στο ΔΠΘ και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας εναντίον των αγώνων μας, όπως επίσης και την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια”.

“Το «αγκάθι» του Συντάγματος

Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές της προχθεσινής συνάντησης ήταν και ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Δαμιανός Γαβαλάς, ο οποίος μέσω προβολής διαφανειών, προσπάθησε να επικοινωνήσει στο κοινό τι θα επιφέρει η ίδρυση των ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης.

Ο κ. Γαβαλάς αναφερόμενος στο θέμα, υποστήριξε ότι μέσω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρείται η παραβίαση του Συντάγματος μέσω του άρθρου 16 περί δημόσιας παιδείας.   

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς οι σπουδές σε αυτό αναγνωρίζονται ως δημόσιο αγαθό και είναι ανοιχτό σε όλους, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία αποδέχεται μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής αντικρούοντας όσα έχουν ειπωθεί για την αναγκαιότητα ίδρυσης των ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης, υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας απαξίωσης της εκπαίδευσης.

Κλείνοντας ο κ. Γαβαλάς δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για τα δημόσια αγαθά.

“Φοβούνται τις αντιδράσεις των παιδιών και όλων όσων τους έχει απομείνει λίγος ελεύθερος χρόνος για σκέψη”

Στην ανοιχτή συζήτηση παρενέβη και τοποθετήθηκε η εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Σύρου, Ελένη Γκρίλλα, η οποία αναφέρθηκε και εκείνη, από την πλευρά της, στην πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, οι καθηγητές δύο ταχυτήτων, ο έλεγχος, η αξιολόγηση, το κλειστό πανεπιστήμιο, η απουσία κοινωνικών παροχών και συστηματικής κρατικής βοήθειας, είναι μερικές από τις βασικότερες αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

“Για μένα, ο σχεδιασμός είναι στοχευμένος. Δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια. Οτιδήποτε δημόσιο. Θα χρηματοδοτήσουν, όμως τα ιδιωτικά. Πάλι εμείς θα πληρώσουμε όπως καταλαβαίνετε. Γιατί; Πέρα από την νεοφιλελεύθερη λογική και τον καπιταλισμό που διαπερνά όλες τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, έχει σημασία να σταθούμε στην επιθυμία για απουσία διάδρασης , απουσία ιδεών, εξάλειψη συλλογικότητας, πάταξη της δύναμης για αντίσταση.

Περιορισμός της ελευθερίας, της δημοκρατικότητας, της δυνατότητας αντίστασης στο μοντέλο που προωθείται από τον καπιταλισμό. Σκεφτείτε την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο. Ξέρετε που οδήγησε; Στον περιορισμό του λόγου των καθηγητών, της συζήτησης μέσα στην τάξη, της αλληλεπίδρασης”, σημείωσε η κα. Γκρίλλα

 Τέλος, εξήρε την παρουσία των φοιτητών της Σύρου, οι οποίοι – όπως χαρακτηριστικά είπε - όχι μόνο στον δρόμο ή στην πλατεία μαρτυρούν πως υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο από αυτό που σχεδιάζεται συνεχώς ερήμην όλων.

“Φοβούνται τις αντιδράσεις των παιδιών και όλων όσων τους έχει απομείνει λίγος ελεύθερος χρόνος για σκέψη πάνω στη μεγάλη εικόνα. Ναι  φοβούνται. Και μάλιστα πολύ. Το δείχνουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και στους δρόμους. Το δείχνουν οι χθεσινές φήμες για κατάργηση πανελληνίων που σίγουρα στρέφουν ένα κομμάτι της κοινωνίας στην επιλεκτική λήθη. Το δείχνουν οι απέλπιδες προσπάθειες επιβολής στους ανθρώπους εκείνους που ακόμα μπορούν και μιλάνε ελεύθερα και δημοκρατικά στα αμφιθέατρα και στις τάξεις, στα σπίτια, στις παρέες τους”, κατέληξε στην τοποθέτησή της.