7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου

Στόχος η Παγκυκλαδική διοργάνωσή του

Ιωάννα Βαμβακούρη: "2.500 μαθητές συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ"

Με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοργανώνεται το φετινό 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασιάς.

Οι διήμερες εκδηλώσεις με ζωντανές παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, εικαστικών, αλλά και τεχνολογίας, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΠΠΟΣ, στον Καρτεράδο, κατά το διάστημα 25 και 26 Μαΐου.

Η μαθητική αυτή συνάντηση έχει ως στόχο να μετεξελιχθεί σε ένα Παγκυκλαδικό Φεστιβάλ, δηλώνει η πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Ιωάννα Βαμακούρη.

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Οι προετοιμασίες για το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας, που διοργανώνει η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών με συνδιοργανωτή τον Δήμο Θήρας έχουν ήδη αρχίσει, με τις συμμετοχές να έχουν αγγίξει τις 2.500.

Το φετινό ραντεβού έχει δοθεί για τις 25 με 26 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ, στον Καρτεράδο, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν ζωντανά όλες οι παραστάσεις-παρουσιάσεις των μαθητών, ενώ οι εικαστικές δημιουργίες θα εκτεθούν στους χώρους του ΔΑΠΠΟΣ από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, όλο το υλικό από το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας θα προβληθεί και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

"Πρόκειται για το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας-Θηρασίας, το οποίο διοργανώνεται το διήμερο 26 και 26 Μαΐου, στους χώρους του ΔΑΠΠΟΣ και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια των δράσεων που πρέπει να πούμε ότι θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες του διημέρου, από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, θα παρουσιαστούν ζωντανές παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, χορού, ενώ θα λάβουν χώρα διάφορα επιστημονικά πειράματα, εικαστική έκθεση με έργα των μαθητών, μέσα από την οποία οι μαθητές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα, για ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα το νησί", δηλώνει στην Κοινή Γνώμη", η Ιωάννα Βαμβακούρη.

Όπως αναφέρει, το Μαθητικό Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, όπως και επίσης από το ειδικό σχολείο, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και το ΙΕΚ.

"Υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρέπει να πω ότι χρόνο με τον χρόνο οι συμμετοχές των μαθητών αυξάνονται κατά πολύ και εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι μέσα από αυτή τη διοργάνωση έχουν δημιουργηθεί σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των παιδιών από διαφορετικά σχολεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και θετικό, καθώς η νέα γενιά χρειάζεται ένα έναυσμα και μία παρότρυνση", υποστηρίζει.

Η πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών υπογραμμίζει ότι "πολλές φορές βλέπουμε κάποια αρνητικά πράγματα, τα οποία μπορούν να ανατραπούν. Έχουμε εντοπίσει ότι οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές, όσο περισσότερο μαθαίνουν για αυτό το Φεστιβάλ, τόσο περισσότερο συμμετέχουν σε αυτό. Τα παιδιά θέλουν ένα ερέθισμα και σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν τα πράγματα όπως εμείς οι μεγαλύτεροι. Είναι σημαντικό ότι ονειρεύονται, ότι έχουν μεγάλη όρεξη να παρουσιάσουν αυτά που έχουν στην ψυχή τους μέσα από τη μουσική και τη ζωγραφική", επισημαίνει η κα. Βαμβακούρη.

Παγκυκλαδική πρόσκληση συμμετοχής

Το Μαθητικό Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2017, έθεσε στο πέρασμα των χρόνων εκείνες τις βάσεις που επιτρέπουν πλέον στους διοργανωτές να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, θέτοντας νέους στόχους και οράματα.

Ένας από αυτούς τους στόχους είναι και η επέκτασή του σε όλα τα σχολεία των Κυκλάδων, αρχής γενομένης από φέτος.

Όπως δηλώνει η κα. Βαμβακούρη στην εφημερίδα, στη διοργάνωση του Μαΐου, θα συμμετάσχουν μέσω διαδικτυακών παρουσιάσεων και σχολεία από διάφορα νησιά, ενώ σκοπός της Θηραϊκής Εταιρίας είναι στο 8ο Φεστιβάλ να συμμετάσχουν, με φυσική παρουσία, όσο γίνεται και περισσότερα σχολεία των Κυκλάδων.

"Φέτος, δυστυχώς λίγο καθυστερημένα, απευθύναμε πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης των Κυκλάδων, με σκοπό το Φεστιβάλ να γίνει σε Παγκυκλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στείλαμε πρόσκληση σε περίπου 170 σχολεία και κάποια από αυτά ήδη μας έχουν στείλει κάποιο υλικό, το οποίο θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του διημέρου. Υποσχόμαστε ότι στην επόμενη διοργάνωση του 2025, θα υπάρξει εκ νέου πρόσκληση με σκοπό τη φυσική παρουσία μαθητών στη Σαντορίνη από όλες τις Κυκλάδες. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να πάρει Παγκυκλαδικό ύφος, κάτι το οποίο αρχίσαμε φέτος δειλά δειλά", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Θηραϊκή Εταιρία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Το επιστημονικό Σωματείο με την επωνυμία “Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών” (“Theran Society of Arts and Sciences”) ιδρύθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Θηραίου καθηγητή και επιστήμονα, Αντωνίου Νικ. Κονταράτου. Σκοπός του σωματείου είναι, σύμφωνα με το καταστατικό του, “μακράν κάθε πολιτικής εξάρτησης, η προώθηση και καλλιέργεια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στη Θήρα, η προβολή και αξιοποίηση Θηραίων ειδικών και των επιτευγμάτων τους, η εκπόνηση μελετών τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος καθώς και η επιστημονική, μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του”.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Θηραϊκή Εταιρεία μετέφερε την έδρα της στη Σαντορίνη και εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο την οινολόγο, Ιωάννα Βαμβακούρη, φιλοδοξώντας με τη στήριξη και συμπαράσταση των μελών της Εταιρείας, αλλά και των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, να αποτελέσει κυψέλη πολιτιστικής και επιστημονικής δραστηριότητας και να προωθήσει τη φιλομάθεια και την ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών στη Σαντορίνη.

Τέλος να σημειωθεί, ότι εκτός από το Μαθητικό Φεστιβάλ έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, όπως λογοτεχνικούς διαγωνισμούς διηγήματος για ενήλικες και μαθητές, διαδικτυακές εκδηλώσεις - συζητήσεις για την ψυχική υγεία, αλλά και τη διαφορετικότητα.