Παγκόσμια εθελοντική καμπάνια για το περιβάλλον

Let's do it Κυκλάδες!

  • Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Για τις 14 Απριλίου δόθηκε φέτος το ραντεβού εθελοντών και φορέων που συμμετέχουν στη δράση «Let’s do it Greece!», μία από τις μεγαλύτερες και πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εθελοντικές καμπάνιες καθαρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καμπάνια «έτρεξε» για πρώτη φορά πέρυσι στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση». Στόχος της ήταν μέσα σε μία ημέρα να πραγματοποιηθούν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού σε κάθε γωνιά της χώρας, ένας στόχος πραγματικά δύσκολος, ο οποίος, όμως, με τη συμβολή όλων επετεύχθη. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο πάνω από 20.000 ενεργοί εθελοντές και 450 φορείς μετέδωσαν το μήνυμα του «Let's do it», απομακρύνοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών από απλές περιοχές έως σημαντικά οικοσυστήματα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ένιωσαν πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες, διασπείροντας στη χώρα μας το μήνυμα της σπουδαιότητας βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Το «Let's Do It World», ως κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία, λαμβάνοντας άμεσα διεθνείς διαστάσεις. Στόχος του η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του εθελοντισμού. Σήμερα, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμμετέχουν στην καμπάνια καθαρίζοντας τις πόλεις τους και τις εξοχές τους.

Καθαρίζουμε σε 1 μέρα τα νησιά

Στο προγραμματισμένο ραντεβού του Απρίλη έχουν δηλώσει συμμετοχή αρκετοί δήμοι, φορείς και ιδιώτες από τις Κυκλάδες, με τη Μήλο να κρατά τα σκήπτρα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ήδη από το νησί έχουν αναλάβει δράση 12 φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Μήλου. Η Εθελοντική Ομάδα Μήλου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τριοβασάλου Μήλου, ο Παμμηλιακός Α.Σ., ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μανδρακίων Μήλου, η Πειραματική Σκηνή Μήλου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πέρα Τριοβασάλου Μήλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολλωνίων Μήλου (ΠΟ.Σ.ΠΟ.Μ.), ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, ο Ναυτικός Όμιλος Μήλου, το Δημοτικό Σχολείο Πολλωνίων Μήλου και η εταιρία Ανυψωτική Μήλου Α. Μαλλιάς, θα υλοποιήσουν δράσεις καθαρισμού και ευαισθητοποίησης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για «μια Ελλάδα πιο όμορφη και πιο καθαρή», όπως είναι το σύνθημα της καμπάνιας. Στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον ρίχνονται Πάρος και Αντίπαρος με το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας Πάρου και την ομάδα Αντίπαρος εν Πλω να πρωτοστατούν στη δράση. Στη Μύκονο ο Δήμος και η ΜΚΟ Θέλησις Μυκόνου, στη Σίφνο ο Δήμος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Σίφνου και η Περιβαλλοντική Ομάδα Σίφνου, αλλά και ο Δήμος Σικίνου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου είναι μερικοί από τους φορείς που έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στη δράση για να δείξουμε την όμορφη, καθαρή και δημιουργική πλευρά της χώρας μας.