«Γαλάζια ανάπτυξη» για τουρισμό και λιμάνια

  • Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013 - 09:00

Το ζήτημα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της προώθησης, δηλαδή, μιας βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς των θαλασσίων μεταφορών και του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε τη Δευτέρα 18/3 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την οποία εξετάστηκε σχετικό σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής.

Η Επιτροπή είχε τον Σεπτέμβριο 2012 εγκρίνει ανακοίνωση προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με αντικείμενο τη γαλάζια ανάπτυξη, στόχος της οποίας είναι η ανάληψη κοινής πρωτοβουλία εκ μέρους των κρατών-μελών, των περιφερειών και όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό της γαλάζιας οικονομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Ευρώπης αποτελούν πλούσια και συχνά υποτιμημένη πηγή καινοτομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης και παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες οικοσυστήματος και πόρους από τους οποίους εξαρτώνται όλες οι θαλάσσιες δραστηριότητες.

Πέντε τομείς «γαλάζιας» δράσης

Ως τομείς προτεραιότητας της γαλάζιας ανάπτυξης τέθηκαν η γαλάζια ενέργεια, η υδατοκαλλιέργεια, ο θαλάσσιος, παράκτιος τουρισμός και ο τουρισμός με κρουαζιερόπλοια, οι θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και η γαλάζια βιοτεχνολογία, με την επισήμανση ότι οι τομείς αυτοί είναι αλληλεξαρτώμενοι, βασίζονται σε κοινές δεξιότητες και μεριζόμενη υποδομή, όπως είναι οι λιμένες και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, ενώ, εξαρτώνται από τη βιώσιμη χρήση της θάλασσας από τον άνθρωπο. Στόχος για την ΕΕ παραμένει η τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας.

Ν. Χρυσόγελος: Ναι στη γαλάζια οικονομία με όρους βιωσιμότητας

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος τόνισε ότι η «γαλάζια» οικονομία πρέπει να είναι και «πράσινη». Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη δεν πρέπει να συμβαίνει σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά σε συνέργεια με αυτό, «ώστε να υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στον κοινωνικό τομέα και να διατηρηθεί μακροχρόνια η βάση για μια τέτοιου είδους οικονομία, που βασίζεται στη θάλασσα, αλλιώς η οικονομία αυτή δεν θα είναι βιώσιμη μακροχρόνια».

Ανάγκη μετάβασης σε βιώσιμες μορφές τουρισμού

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων ζήτησε την ενίσχυση των προσπαθειών διαφοροποίησης του μοντέλου τουρισμού προς πιο υπεύθυνες και βιώσιμες μορφές και σύνδεσή τους με την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών και θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή παραγωγή. Στόχος, όπως είπε, είναι να συμβάλει ο τουρισμός αποτελεσματικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καλύτερη διάχυση του οφέλους στην κοινωνία. Ο κ. Χρυσόγελος, υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να διασφαλιστούν με δημόσιους πόρους υποδομές και υπηρεσίες του οικοσυστήματος που είναι απαραίτητες για τις βιώσιμες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο οικο-τουρισμός, ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός και άλλες ήπιες μορφές τουρισμού του νερού, που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, «προσφέροντας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ανταγωνιστικές περιοχές που συνεχίζουν να δίνουν έμφαση σε ένα μη διαφοροποιημένο μοντέλο μαζικού τουρισμού».

«Πρασίνισμα» λιμανιών και ναυτιλίας

Ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε τέλος ότι η στρατηγική για «πρασίνισμα» των λιμανιών και της ναυτιλίας, η βιώσιμη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και η αξιοποίηση των κατευθύνσεων της Στρατηγικής LeaderShip 2020 για τον ναυπηγικό τομέα (ιδιαίτερα μέσω της προώθησης συμβάσεων μεταξύ Περιφερειών, ναυπηγικών επιχειρήσεων και μη-κερδοσκοπικών ή/και -υπό προϋποθέσεις- κερδοσκοπικών ναυτιλιακών φορέων για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων), θα έχει τεράστια οφέλη για πολλές καινοτομίες, αναζωογόνηση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.