Δεν εισακούσθηκαν οι αιρετοί των νησιών για την επανεξέταση της μείωσης θέσεων στην Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου

«Τελεσίδικη» η περικοπή

  • Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2013 - 07:27

Οριστικό «αντίο» στη μία θέση Αντεισαγγελέα Εφετών λέει το Αιγαίο, μετά την κύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος περί κατανομής οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας.

Η σχετική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 66/2013 τον προηγούμενο μήνα, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων φορέων, μεταξύ αυτών και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, που άμεσα είχε αποστείλει έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο Υπουργό. Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Α. Ρουπακιώτης, απάντησε στην αναφορά που του είχε καταθέσει ο βουλευτής Ν. Συρμαλένιος, διαβιβάζοντάς του το έγγραφο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, κατόπιν γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάρου ότι από τις υπάρχουσες δύο θέσεις Αντεισαγγελέων Εφετών Αιγαίου πρέπει να περικοπεί μία και να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Υπουργού, συντάχθηκε σχέδιο ΠΔ, το οποίο, αφού ελέγχθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Στην πραγματικότητα, η απάντηση του Υπουργού επαναλαμβάνει τα ήδη γνωστά, χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε πρώτο πλάνο.

Δεν εισακούσθηκαν

Όπως φαίνεται, δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σε έγγραφο της οποίας ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, Γιάννης Δεκαβάλλας, ζητούσε την επανεξέταση του ΠΔ και τη μη κατάργηση της μίας οργανικής θέσης, διατυπώνοντας τη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό των αιρετών. Στο έγγραφο αναφερόταν με σαφήνεια ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα αποτελούσε πλήγμα στη λειτουργία της δικαιοσύνης στη δικαστική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και ζητείτο η επανεξέταση του ΠΔ για τα νησιά, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της δικαστηριακής ύλης αλλά και την ανάγκη για άμεση και αρτιότερη απονομή δικαιοσύνης.

Οι οργανικές για τα δικαστήρια της Περιφέρειας Αιγαίου

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η κατανομή οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της Περιφέρειας Αιγαίου είναι η εξής: Μία θέση Προέδρου Εφετών και έξι Εφέτες, μία θέση Εισαγγελέα Εφετών και μία οργανική θέση Αντεισαγγελέα (μείωση κατά μία). Σε ό,τι αφορά στη σύσταση των Πρωτοδικείων, στην Περιφέρεια Εφετείου Αιγαίου προβλέπεται μία θέση Προέδρου Πρωτοδικών στη Νάξο και τρεις θέσεις Πρωτοδικών-Παρέδρων Πρωτοδικείου. Ο ίδιος αριθμός Προέδρων Πρωτοδικών προβλέπεται και για τη Σύρο όπου κατανέμονται έξι θέσεις Πρωτοδικών-Παρέδρων Πρωτοδικείου. Για τη Σάμο οι οργανικές κατανέμονται ως εξής: μία θέση Προέδρου Πρωτοδικών, τρείς θέσεις ενιαίων οργανικών θέσεων Πρωτοδικών-Παρέδρων Πρωτοδικείου (μείωση κατά μία). Τέλος, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου προβλέπεται μια θέση Εισαγγελέα και μία Αντεισαγγελέα Πρωτοδίκη-Εισαγγελικού Παρέδρου, στην αντίστοιχη της Σύρου μια θέση Εισαγγελέα Πρωτοδικών και δύο Αντεισαγγελείς Πρωτοδίκες-Εισαγγελικοί Πάρεδροι. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου μία θέση Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μία Αντεισαγγελέα Πρωτοδίκη.