Μη καταβολή της αντιμισθίας στους Αντιδημάρχους σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια

Σχεδιασμός… χωρίς χάρτη

  • Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2013 - 06:00

Στα όριά τους έχουν φθάσει οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων που είναι αρμόδιοι για τις δημοτικές κοινότητες Ηρακλειάς, Σχοινούσας και Κουφονησίων, καθώς ακόμη δεν τους καταβάλλεται αντιμισθία για τη θέση τους, με αποτέλεσμα να δηλώνουν αδυναμία μετάβασής τους στην έδρα του Δήμου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πολυσυζητημένη «ρήτρα νησιωτικότητας» αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως παραμένει… κενό γράμμα, αφού η μη καταβολή της αντιμισθίας σε αιρετούς των οποίων η περιοχή ευθύνης είναι διαφορετική από την έδρα του Δήμου και μάλιστα μεσολαβεί θάλασσα, μπορεί μόνο να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι αρμόδιοι κάνουν σχέδια επί χάρτου, χωρίς όμως να έχουν πρώτα ρίξει μια ασφαλή ματιά στον χάρτη.

Αγνοήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Το ζήτημα της αντιμισθίας των Αντιδημάρχων είχε ρυθμιστεί στα τέλη του περασμένου έτους με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 256 Α’/31-12-2012. Νωρίτερα, με την υπογραφή του Μνημονίου τον Μάρτιο 2012 η αντιμισθία καταργούταν. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Πράξης, με το οποίο αναγνωρίζονταν οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών (ρήτρα νησιωτικότητας που αναφέρεται στο άρθρο 101 του Συντάγματος καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), προβλεπόταν ότι οι αντιδήμαρχοι νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, και συγκεκριμένα των νησιών Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος (Δήμου Λευκάδας), Αντικύθηρα (Δήμου Κυθήρων), Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων και Σχοινούσας (Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη αντιμισθία «προκειμένου να δύνανται να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους και να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες».

Ρήτρα νησιωτικότητας χωρίς αντίκρισμα

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή στα τέλη Μαρτίου του σχετικού νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τη συνέχιση λήψης της αντιμισθίας από τους Αντιδημάρχους των νησιωτικών δήμων, αφαιρέθηκε. Έτσι, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαρρηγνύουν διαρκώς τα ιμάτιά τους για τη σημασία που δίνουν στο καίριο ζήτημα της νησιωτικότητας, εντούτοις, η αντιμισθία στους Αντιδημάρχους των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων δεν καταβάλλεται ακόμη, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- και των αντιρρήσεων τις οποίες εγείρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις αρχές Απριλίου, μάλιστα, πέντε Αντιδήμαρχοι πολυνησιακών Δήμων, μεταξύ αυτών και η Αντιδήμαρχος της δημοτικής κοινότητας Κουφονησίων κ. Αικατερίνη Συμιγδαλά, βρέθηκαν στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της αντιμισθίας τους, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Διαφάνειας και Δημόσιας Τάξης. Οι Αντιδήμαρχοι είχαν τότε επαφές με τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, αποσπώντας τη θετική στάση τους, ενώ, κατανόηση για το θέμα είχε επιδείξει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους δηλώνουν οι Αντιδήμαρχοι

Οι τρεις Αντιδήμαρχοι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Στυλιανός Ζούλης, Ηλίας Μάνης και Αικατερίνη Συμιγδαλά, αρμόδιοι για τα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια αντιστοίχως, με κοινή επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κάνουν λόγο για αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής της αντιμισθίας τους, παρά τη διάθεση προσφοράς προς τα νησιά τους. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι αδυνατούν να μεταβούν πλέον στη Νάξο για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνουν, «η εύρεση εργασίας στα μικρά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη, ενώ και οι συνεχείς και αναγκαστικές μετακινήσεις μας δεν μας επιτρέπουν να εργαστούμε. Ο Αντιδήμαρχος Σχοινούσας όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος εργαζόταν στη Σύρο. Λόγω συχνών μετακινήσεων στη Νάξο για τα δημοτικά συμβούλια και λόγω πολυήμερων αποκλεισμών του (από κακοκαιρία, βλάβες πλοίων, κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση), απώλεσε την εργασία του. Ο Αντιδήμαρχος Ηρακλειάς που είναι συνταξιούχος διάλεξε να παίρνει την αντιμισθία σαν αντιδήμαρχος και όχι τη σύνταξη. Η αντιδήμαρχος Κουφονησίων έχει τουριστική επιχείρηση και δουλεύει μερικούς μήνες το χρόνο». Οι τρεις Αντιδήμαρχοι τονίζουν ότι έχουν οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούν να ασκήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα καθήκοντά τους και επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορούν να μεταβαίνουν στην έδρα του Δήμου.

Μεγάλωσαν στις Βερσαλλίες;

Χαρακτηριστική επί του θέματος είναι και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος απευθυνόμενος πριν από λίγες μέρες στον Υπουργό Εσωτερικών στη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή, ζήτησε να μάθει ποιος αποφάσισε να διακοπεί ο μισθός των Αντιδημάρχων των μικρών νησιών. «Θα μου κάνετε μια χάρη, κύριε Υπουργέ;», ρώτησε ο κ. Κουίκ, «μπορείτε να μου πείτε τα ονόματα εκείνων των συμβούλων σας που πρότειναν -και πέρασε μάλιστα ως διάταξη- το να καταργηθεί η αντιμισθία των αντιδημάρχων στα μικρά νησιά; Θέλω τα ονόματά τους. […] Θέλω να ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν στις Βερσαλλίες ή στο Κολωνάκι και δεν έχουν εικόνα του τι είναι οι Οθωνοί, τι είναι η Ερείκουσα, τι είναι η Ηρακλειά».