Εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών ενόψει τουριστικής περιόδου

Περιμένοντας τους τουρίστες

  • Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2013 - 06:00

Έχει καταστεί περισσότερο από σαφές από την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών ότι το «αντίδοτο» στη δημοσιονομική ύφεση που διανύει η χώρα, θεωρείται πως βρίσκεται κάπου μεταξύ του επόμενου τριμήνου, κατά το οποίο η χώρα αναμένεται να δεχθεί μεγάλο κύμα τουριστών.

Ο τουρισμός αποτελεί επισήμως το βασικό όχημα ενίσχυσης της εγχώριας αγοράς και έχει τεθεί στο μικροσκόπιο αναλύσεων των κυβερνητικών στελεχών, με πιο πρόσφατη τη διυπουργική σύσκεψη κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς, ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Αγώνας για «αξιοποίηση της ευκαιρίας»

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η εγκύκλιος που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, προς τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με εντολή να συντονίσουν τις ενέργειές τους και τις ενέργειες των Δήμων, ώστε να «επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς την αξιοποίηση της ευκαιρίας που διαμορφώνεται για την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Η εγκύκλιος αποτελεί τη συνέχεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο μεταξύ των αιρετών Περιφερειαρχών παρουσία της Υπουργού Τουρισμού και του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, με αντικείμενο την επίλυση επειγόντων ζητημάτων και την παροχή οδηγιών για τον καλύτερο συντονισμό των αιρετών Περιφερειαρχών.

Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους

Η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες που αφορούν στην καθαριότητα και τον φωτισμό των πόλεων, στη συντήρηση πινακίδων και οδικού δικτύου για λόγους ασφάλειας και ομαλής κυκλοφορίας, στον φωτισμό των επισκέψιμων σημείων και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών εξυπηρέτησης δημοτών και τουριστών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον συντονισμό των ενεργειών των Νομικών Προσώπων και ιδίως των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, στα θέματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών.

Κατά το πρότυπο των υπουργικών οδηγιών οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τις πινακίδες οδικής σήμανσης, προβαίνοντας σε έλεγχο, καταγραφή, καθαρισμό και αντικατάστασή τους και να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας σε οδούς εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων τούς ζητείται να φροντίσουν για τη συνεχή συντήρηση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους χώρους.

Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, συστήνεται στους Δήμους να επιδιώξουν την επαρκή στελέχωση και τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, να ελέγξουν την κατάσταση των εγκατεστημένων κάδων απορριμμάτων και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ικανού αριθμού κάδων σε τουριστικές περιοχές, καθώς και την τοποθέτησή τους σε ασφαλή σημεία, όπως επίσης και να φροντίσουν για την τακτική συντήρηση του στόλου των απορριμματοφόρων και για τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα εξαρτήματα συντήρησης. Επίσης πρέπει να διασφαλίσουν τη συνεχή απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων και των κλαδεμάτων, καθορίζοντας επίσης σωστά τις θέσεις εναπόθεσής τους.

Οι Δήμοι καλούνται να ελέγχουν τον καθημερινό προγραμματισμό των συνεργείων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ώστε να προλαμβάνονται τυχόν καθυστερήσεις ή πλημμελείς ενέργειες, ενώ, οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειες των Νομικών Προσώπων που εποπτεύουν και ιδίως των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, στα θέματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών. Τέλος, παρακαλούνται να προωθήσουν τη συμβολή των πολιτών και των επαγγελματιών στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων όπου αυτά εντοπίζονται.